Beräkna lön efter skatt – nettolön, timlön, månadslön och årslön

Med hjälp av vår lönekalkylator kan du räkna ut din nettolön, årsinkomst och mycket annat. Du fyller i vad du tjänar före skatt, året du är född, din ålder och eventuellt medlemskap i Svenska kyrkan. Lönekalkylatorn beräknar sedan automatiskt rätt skatter och avgifter baserat på Skatteverkets aktuella uppgifter.

Räkna ut lön efter skatt

För att kunna räkna ut din lön behöver vi veta vad du har för bruttolön, vilket år du är född och vilken kommun du bor i. Om du är medlem i Svenska Kyrkan behöver du också ange vilken församling du tillhör.

Resultat Lönekalkylator

Sammanfattning

Lön före skatt

Bruttolön

Lön efter skatt

Nettolön

Timlön (brutto)

Timlön

Årslön (brutto)

Årslön

Skatt

Skatt

Skattetabell för

Skattetabell

Arbetsgivaren betalar totalt

Arbetsgivarbetalning

Varav arbetsgivaravgift

Arbetsgivaravgift

Tips
Investera en del av din lön varje månad och börja bygga upp din egna förmögenhet.
Det är gratis att öppna konto hos samtliga aktörer vi nämner nedan.

Savlend.se – Låna ut pengar till privatpersoner och företag mot en fin ränta.
Sigmastocks.se – Aktierobot som investerar dina pengar i aktier med hjälp av algoritmer.
SAVR.se – Fondrobot som investerar dina pengar i fonder med hjälp av algoritmer.
Avanza.se – Investera i aktier och fonder.

Så räknar kalkylatorn ut lön efter skatt / nettolön

För att kunna beräkna din nettolön, alltså lönen efter alla skatter dragits, behöver vi veta din bruttolön. Bruttolönen är din lön före skatteavdrag.

Om din nettolön inte räcker till en akut utgift

Ibland råkar man ut för lite större akuta utgifter som nettolönen inte räcker till för att täcka. Det kan exempelvis handla om att bilen går sönder, kyl och frys går sönder eller att du behöver köpa en ny tv. I sådana situationer kan ett privatlån vara räddningen. Lånet betalar du sedan tillbaka löpande med en del av din nettolön. Räntan på privatlån varierar kraftigt mellan olika långivare så det lönar sig att jämföra rantor och villkor hos olika långivare innan lånet tas. Lånejämföraren Advisa jämför upp till 37 st olika banker och långivare med en enda ansökan och en enda kreditupplysning görs.

Kommunal inkomstskatt – var du bor spelar roll

I Sverige finns det idag 21 län och 290 kommuner. Varenda en av Sverige 290 kommuner har sin egen skattesats för kommunalskatten. Kommunalskatten betalas av alla personer som har en beskattningsbar förvärvsinkomst och går till kommunen och landstinget.

Sjuksköterskor
Kommunalskatt och landstingsskatt betalar bland annat för sjukvård och kollektivtrafik.

Den kommunala inkomstskatten ligger vanligen runt 30 procent beroende på var du bor. Men mellan Dorotea och Österåker, kommunerna med högst respektive lägst kommunl inkomstskatt skiljer det dock mer än 6 procent vilket gör stor skillnad i plånboken. Om du tjänar den svenska genomsnittslönen 35 300 kr så är din nettolön hela 1 572 kr högre i Österåker.

Statlig inkomstskatt

Eftersom svenskar i genomsnitt tjänar 35 300 kronor i månaden behöver de flesta endast betala kommunalskatten. Men om du tjänar minst 523 200 kronor per inkomstår så betalar du även en statlig inkomstskatt. Den statliga inkomstskatten ligger på 20 procent och är densamma oavsett var i Sverige du är folkbokförd.

Äldre betalar lägre skatt

För att kunna räkna ut din lön efter skatt behöver du uppge din ålder. Det beror på att från det år du fyller 66 år blir din inkomstskatt lägre. Anledningen är att du får en höjning på både ditt jobbskatteavdrag och grundavdrag.

Det innebär att en genomsnittlig arbetstagare som är 66 år eller äldre får cirka 10 procentenheter lägre skatt på arbete jämfört med en yngre arbetstagare.

Medlem i Svenska kyrkan

Om du är medlem i Svenska kyrkan påverkas också din skatt eftersom du då även betalar en kyrkoavgift. Liksom den kommunala inkomstskatten så skiljer sig också kyrkoavgiften från kommun till kommun. Om vi återigen tar exemplet med Österåker och Dorotea så betalar du bara ungefär halva kyrkoavgiften i Österåker jämfört med Dorotea.

Den genomsnittlige inkomsttagaren betalar ungefär 1 000 kr i kyrkoavgift för varje 100 000 kr du tjänar i årslön. Att vara med i Svenska kyrkan är frivilligt och om du inte vill vara med längre kan du enkelt begära utträde.

Oavsett om du är med i kyrkan eller inte betalar du som folkbokförd i Sverige en begravningsavgift. Det gäller alla som har en beskattningsbar inkomst, oberoende av vilken religion du tillhör.

Public Service-avgift

2019 ersattes radio- och tv-avgiften som tidigare betalades av alla hushåll med en tv-mottagare. Den är nu ersatt av en Public Service-avgift som betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst. Avgiften är 1 procent av inkomsten upp till taket 1 300 kr per år.

Public Service-avgift
Radio- och tv-avgiften har ersatts av en Public Service-avgift.

Hur har uträkningen gjorts?

För att kunna räkna ut lön efter skatt, se vilken skattetabell du tillhör och mycket annat skickar vår lönekalkylator frågor till Skatteverket via ett API.

Skatteverket svarar sedan på detta anrop med olika uppgifter om skattesatser och avdrag. Sedan räknar Allapengars lönekalkylar samman allt detta och presenterar det för dig direkt på skärmen.

Vanliga frågor om lön och skatt

Hur mycket skatt betalar man?

Hur mycket skatt du betalar och hur hög lön efter skatt du får beror utöver din bruttolön på vilken kommun du bor i, året du är född och om du är medlem i Svenska kyrkan.

Vad är en bra lön?

Vad som är en bra lön är subjektivt, men du kan jämföra din lön med den genomsnittliga lönen i Sverige som är 35 300 kronor. Den skiljer sig också något beroende på vilket kön du har och var du bor. Ett annat riktmärke är om du behöver betala statlig skatt, dvs. den skatt som de som tjänar minst 43 600 kronor i månaden (523 200 kronor per år) behöver betala.

Se snittlönen i Sverige för olika yrken på Facket.net.

Vad är bruttolön?

Bruttolön är pengarna du tjänat innan skatt och avgifter dras från din lön.

Vad är nettolön?

Nettolön är den som lön som den anställde får efter skatten dragits. Det är detta belopp som sedan betalas ut till löntagaren, vanligtvis varje månad.

Källor:
Gåmedifacket.nu
Skatteverket.se


Lämna en kommentar