Låna till båt

Begrepp som ”Hemester” och ”Svemester” användes flitigt med innebörden att semestra hemma eller i Sverige. Ett sätt att uppleva vårt fantastiska Sverige på är från vattnet. Att skaffa båt är något som många drömmer om, med den enorma frihetskänslan det ger är det inte svårt att förstå varför. Hösten är en perfekt period att genomföra båtköpet då de i regel är som billigast just nu. Att köpa båt är dock inte helt enkelt, vi har samlat de bästa tipsen så att du kan känna dig trygg med ditt båtköp.

Hösten är köparens marknad

För att komma undan så billigt som möjligt är hösten en bra period att införskaffa sig en båt, oavsett om det är motorbåt eller segelbåt du är ute efter. Efter sommaren har många ägare tröttnat, det är dags att ta upp båten och göra den redo för vintervila. Här öppnas ett guldläge för att pruta, eftersom många är måna om att sälja istället för att betala för vinterförvaring.

Låna till båtköpet

Det finns några olika lån som lämpar sig till båtköp. Vilken typ av lån som passar bäst beror på hur din ekonomiska situation ser ut.

Båtlån

Ett båtlån är ett lån där båten ligger som säkerhet för lånet, dvs båten pantsätts. För att kunna ta ett båtlån behöver du äga båten eller köpa båten av en båtförsäljare. Det går alltså inte om du köper båten av en privatperson eftersom det blir svårt för banken att pantsätta båten då.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det innebär att det oftast är lite högre ränta på denna typ av lån. Man kan vanligtvis låna upp till 600 000 kr som privatlån. Det går snabbt att få pengarna utbetalda när man tar ett privatlån så detta är det smidigaste alternativet av de tre vi skriver om här.

Låna på bostaden

Om du har en bostad med ledigt utrymme din belåningsgrad kan du låna upp på din bostad för att finansiera båtköpet. Bolån har betydligt mycket lägre ränta än lånen vi nämner ovan.

Finansiering av båtkostnader

Det är inte gratis att köpa en båt trots att den är begagnad. Om du kan tänka dig en äldre modell kan du komma undan billigt, men andrahandsvärdet är inte särskilt högt om du en dag väljer att sälja vidare. Värt att notera är att de omtyckta serietillverkade båtarna oftast är ett bättre köp än en udda båt. Förutom själva båten tillkommer en hel del kringkostnader:

  • Kostnad för transport till din hemmahamn
  • Är utrustningen i gott skick eller behöver något bytas ut?
  • Upptagning och sjösättning
  • Hyra av båtplats
  • Bränsleåtgång
  • Vinterförvaring

Undersök priset för dessa utgifter och gör en kalkyl så att du vet vilka kostnader din båt innebär.

Kontroll innan båten köps

Om du köper båten av en privatperson gäller villkoren i köplagen medan det är konsumentköplagen som gäller om du köper båten av en båthandlare. På så vis har du ett grundläggande skydd, men det finns några viktiga faktorer som du själv bör kontrollera innan du köper din båt.

  • Identifiera att säljaren verkligen äger båten genom att be om ägarbevis, kvitton, ID-handling, försäkringshandlingar och servicehistorik.
  • Säkerställ att båten inte är belånad. Detta gör du genom att kontakta låneinstitutet eller banken för att se vad de har för villkor.
  • Kontrollera båtens skrov- och motornummer, för att se så att inte båten är stöldgods.

Våga vara lite besvärlig när du ska köpa båt. Naivitet och artighet utnyttjas av bedragarna. Att förskottsbetala är en varningsflagg, all typ av handpenning bör man se upp med. Vidta säkerhetsåtgärder och kräv att få se ordentliga handlingar som styrker båtens äkthet och ägarens trovärdighet. Framförallt ska du skriva ett köpekontrakt.


Lämna en kommentar