Beräkna förmögenhet – hur rik är du?

Din förmögenhet är dina tillgångar minus dina skulder. Du räknar enkelt ut hur stor din förmögenhet är i vår kalkylator.

Räkna ut din förmögenhet

Att beräkna din förmögenhet kräver att du går igenom vad du äger, men också vad du är skyldig. Vissa saker äger du, men har fortfarande en skuld på, till exempel en bil eller ett hus.

Om du har ett hus med ett marknadsvärde på 4 miljoner och ett lån knutet till huset på 3 miljoner kan du lägga till 1 miljon kronor till din förmögenhet. Formeln är enkel:

Tillgångar – Skulder = Förmögenhet

Din inkomst är inte relevant när du räknar ut din förmögenhet. Även om du tjänar mycket kan din förmögenhet vara liten eftersom du då sannolikt spenderar merparten av dina pengar. Samma regel gäller åt andra hållet också – om du har en låg inkomst så kan du fortfarande ha en stor förmögenhet genom att göra lyckade investeringar eller ha en hög sparkvot.

Vad är tillgångar och skulder?

Tillgångar inkluderar faktiska pengar – till exempel de du har på ditt lönekonto, sparkonto eller pensionskonto. Även bilar, fastigheter och annat som du kan sälja för pengar är tillgångar. Dessa kallas ofta för likvida tillgångar.

Skulder är pengar du är skyldig andra personer eller företag. I denna kategori faller lån och andra typer av avbetalningar in.

Förmögenhetskalkylator

Fyll i dina tillgångar och dina skulder för att se hur stor din förmögenhet är.

Tillgångar

Skulder

Förmögenhet

0 kr

Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.

Genomsnittlig nettoförmögenhet i Sverige

Sverige är ett rikt land, det nionde rikaste i hela världen. Det senaste året harsvenskarnas nettoförmögenhet ökat med hela 470 000 kronor i genomsnitt enligt en undersökning från storbanken Credit Suisse.

Genomsnittet för Sverige är totalt nu uppe i cirka 2,8 miljoner kronor per person. Anledningen till den stora ökningen är den senaste tidens stora finansrally, både på bostadsmarknaden och börsen.


Lämna en kommentar