Spara och investera – nybörjarguide

Steg 1: Öppna ett konto

Nu händer det! Första steget mot framtida rikedom. Sköter du dina kort rätt, är ihärdig, sparar och investerar pengarna rätt så kommer du utan tvekan vara miljonär snabbare än vad du tror. När du skall starta ett konto för ditt sparande så finns det flera typer av konton att starta. Nedan följer de två vanligaste kontotyperna för sparande och investeringar. Det är egentligen bara dessa två du behöver känna till.

Vanligt aktie- och fondkonto

Inga avgifter och du betalar endast vinstskatt om du säljer ett värdepapper med vinst.
Skatten är 30% på vinster. På detta konto kan man kvitta vinster mot förluster i deklarationen för att minska/slippa betala vinstskatt.

ISK (investeringssparkonto)

Ett mycket bra konto där man inte betalar någon vinstskatt om man säljer ett värdepapper med vinst. Istället betalar man en schablonskatt varje år som är mycket liten. Om du räknar med att göra vinster på dina besparingar är detta rätt konto. Även detta konto är avgiftsfritt. Du slipper dessutom att deklarera din affärer i slutet av varje år.

Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.

Steg 2: Olika sparformer

Aktier

En aktie är en andel i ett aktiebolag. Du köper alltså en del av ett bolag. Köper du en aktie i tex Handelsbanken så äger du en bit av Handelsbanken. Svårare än så är det inte. En aktie kan stiga i värde och den kan sjunka i värde. Priset styrs av utbud och efterfrågan. En aktie kan ge utdelningar. Dvs en eller flera gånger per år så delar bolaget ut pengar till sina aktieägare. Då får du en summa pengar in på ditt konto som du sedan kan göra vad du vill med. Detta kallas utdelning.

Fonder

En fond är ungefär som ett företag som hjälper dig att investera dina pengar mot en avgift. Om du sätter in pengar i en fond så kommer fonden att placera dina pengar i olika värdepapper som följer fondens investeringsregler. Fonden tar sedan ut en avgift varje år på dina pengar som betalning för att fonden hjälper dig att placera dina pengar. Fonder är ett brett ämne och det finns oändligt med fonder och lika många olika investeringsfilosofier hos fonderna. Nedan finner du de tre olika grundkategorierna av fonder.

  • Aktiefond – Fond som placerar dina pengar i olika aktier som fonden valt ut
  • Räntefond – Fond som placerar dina pengar i olika typer av räntebärande produkter
  • Blandfond – Fond som blandar aktier och räntepapper. Dessa fonder kan även investera dina pengar i andra fonder.

Inom varje kategori finns det som sagt oändligt med olika inriktningar på fonderna så som hedgefonder, branschfonder osv.

Övriga finansiella instrument och hävstångsprodukter

Inom detta begrepp ryms mängder av olika produkter. Vi rekommenderar att du håller dig borta från dessa. Endast proffsen bör använda dessa då de är svåra att förstå sig på och kan leda till oväntade och stora förluster.

Steg 3: Grundläggande rekommendationer

Nu har du gjort din första insättning på ditt sparkonto. Det är dags att börja ta de roliga besluten om vart du skall placera dina pengar. Det finns några grundstenar som du alltid bör tänka på.

1. Sprid riskerna
Köp flera olika aktier och fonder. Ifall en aktie går ner i värde så är det ingen katastrof eftersom du inte har alla dina pengar där. Köp istället 5-10 st olika aktier och fonder.

2. Undvik småbolagen och jaga inte snabba pengar
Ett klassiskt nybörjarmisstag är att satsa sina besparingar i småbolag i hopp om att nå flera hundra % avkastning på kort tid. Detta är det säkraste sättet att slösa bort sina surt förvärvade slantar. Satsa istället på stora, fina och välskötta bolag med en bra affärsidé. Detta kommer göra dig till en vinnare i det långa loppet. Några exempel på stabila fina aktier som kommer att leverera fin avkastning i många år framöver:

  • Investor – Stort bolag som äger andra bolag vilket ger god riskspridning
  • Handelsbanken – Stor och stabil svensk bank som överlever stora finanskriser galant
  • Atlas Copco – Stort, fint svenskt verkstadsbolag med bra produkter och god marknadsposition
  • SCA – Fint svenskt på bolag som tillverkar kartonger och förpackningsmaterial. SCA äger även mycket tillgångar i skog.

3. Satsa på fonder med låg förvaltningsavgift
Avgifterna i fonder kan ”äta upp” stora delar av dina vinster. Satsa på fonder med låg avgift istället. Ett säkert val är aktieindex-fonder. Dessa fonder följer de stora indexen. Ett exempel är fonden Avanza zero. Fonden utveckling följer det svenska indexet OMXs30. Dessutom är den helt gratis, dvs ingen förvaltningsavgift. Helt fantastiskt! Även Nordnets superfonder är helt kostnadsfria.


Lämna en kommentar