Hur fungerar ett snabblån

Det finns många fördelar med snabblån, eller sms-lån, internetlån eller microlån som det också kallas. Det går snabbt att ansöka, lika snabbt att bli beviljad och utbetalning sker oftast samma dag. Det är ett utmärkt alternativ för den som har hamnat i akut knipa och behöver pengar direkt. Medaljens baksida består dock i den höga kostnaden som konsumenten får betala, det går inte att halka efter det minska med återbetalningen då kan en sådan kredit raka i höjden lika snabbt som den beviljades. Men planerar du ordentligt för skyndsam återbetalning och känner att du har råd med den extra kostnaden – då kan det vara värt det för att rädda nuvarande situation – då blir detta istället en möjlighet.

Snabba pengar – dyrt eller inte?

Den som ansöker om snabblån behöver oftast pengar akut, och det är för det mesta mindre belopp upp till 10 000 kronor. Dessa belopp har vanligtvis en kort återbetalningstid, kanske bara en månad. Du betalar en avgift när du tar lånet samt ränta. Flera av snabblånen är högkostnadskrediter. Detta innebär att långivaren följer särskilda regler för räntesättning och kostnader som tas ut av konsumenten. Detta hindrar dock inte att räntan motsvarar risken som långivaren tar, det vill säga räntan på ett snabblån som betalas ut på en gång är – hög. Påminnelseavgiften om du inte betalar i tid är också hög.

Effektiv ränta – ta en titt!

Det finns många erbjudanden på snabblån online. När du väljer ska du ta hänsyn till den effektiva räntan. I de flesta fall anger man den nominella årsräntan, men det är den effektiva räntan du ska titta efter och jämföra mellan lånen. Effektiv ränta talar om den totala kostnad du kommer att få för lånet med avgifterna inkluderade. Den effektiva räntan kan bli flera hundra procent om du inte betalar tillbaka tillräckligt snabbt.

En återbetalningsplan som man står fast vid är också oerhört viktig. Ett snabblån som betalas tillbaka på en gång kan ses som en utmärkt möjlighet – ju snabbare du betalar desto billigare blir det. Men snabblån blir dyrt om du drar ut på återbetalningen. Tänk också på att den ränta som utannonseras kanske inte är den ränta som du slutligen erbjuds efter en kreditupplysning.

Hur mycket kan man låna?

Ju mer man lånar desto längre tid tar bedömningen. Om du lånar exempelvis 500 kronor upp till ett par tusen får du besked på någon minut och utbetalning oftast på en gång eller dagen efter. Dessa långivare erbjuder olika tak för vad man kan låna, allt ifrån lägre summor upp till 25 000 kronor och ibland högre. Benämningen ”snabblån” är en begränsad lånemöjlighet, vanligtvis upp till max 6 000 kronor per lån. För ett lån på 2 000 kronor behöver man för det mesta inte ens en deklarerad inkomst. Ett lån utan UC tillåter dessutom oftast lån utan kreditupplysning. Du ansöker enkelt online och klickar in formuläret. Om du ansöker via någon av de jämförelsesajter som finns kan du söka flera snabblån på samma gång med ett enda ansökningsformulär.

Jämför snabblån

Villkor för snabblån

Du behöver vara minst 18 år för att ansöka om ett snabblån, du behöver vara folkbokförd i Sverige och ha en årsinkomst på cirka 100 000 kronor. Kravet på inkomstnivå kan variera mellan olika långivare. Du får inte ha några skulder hos Kronofogden, men tidigare betalningsanmärkningar kan fungera hos vissa långivare.

Räntefritt snabblån kan vara fördelaktigt

Få aktörer erbjuder räntefria lån, men detta erbjudande finns och handlar oftast om 30 dagar räntefritt då man endast betalar aviavgiften. Detta motsvarar ungefär att handla en produkt mot 30 dagar räntefritt. Om du inte betalar långivaren inom de 30 dagarna kommer räntan att börja ticka. Om du betalar inom de 30 dagarna kan det bli en riktigt bra affär för dig om du ska ta dig ur en tillfällig knipa och vet att du kommer över pengar inom den tiden. Du betalar endast beloppet du lånat samt avgiften. Vid snabblån gäller det att använda möjligheten på ett smart sätt och det räntefria erbjudandet kan du vanligtvis bara använda första gången du ansöker hos långivaren. Håll bara koll på avgifterna så att inte dessa är skyhöga istället.

Snabblån utan UC

Det är lätt att tro att snabblån utan UC betyder att ingen kreditupplysning tas, men så är inte fallet. UC står för Upplysningscentralen som endast är en av flera kreditupplysningsföretag, dock är UC ett stort och känt bolag som ofta förknippas med begreppet ”kreditupplysning”. Detta är lagreglerat, vilket innebär att alla banker och kreditgivare är skyldiga att göra en kreditkontroll, däremot behöver man inte använda UC, man kan mycket väl använda ett annat bolag som erbjuder tjänsten. Eftersom flertalet kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet vill många undvika att en kreditkontroll sker via UC, men tänk på att detta inte utesluter andra bolag.

Fördelar och nackdelar med snabblån

Fördelar

  • Snabblån kan vara bra om du använder det på rätt sätt och har en god planering för återbetalningen. 
  • När du råkar ut för en tillfällig svacka och vet att du inom månaden kommer att få in nya pengar är det en utmärkt lösning som räddar dig för stunden.
  • Snabbheten att få tillgång till pengarna är en fördel.
  • Låga krav för att få lånet beviljat.

Nackdelar

  • Om du lånar utan att planera för en snar återbetalning riskerar du en skuld som du får svårt att betala.
  • Räntan är hög.
  • Återbetalningstiden är mycket kort.

Använd snabblån på rätt sätt

En liten summering av snabblån blir – denna typ av lån kräver att man vet exakt vad man gör. Om man vet det och planerar för en snabb återbetalning är det både effektivt och bra. Alltför många hamnar dock i fällan med effektiva räntor på över 1000 % och en kostnad som stiger löpande. Man tänker för stunden, när krisen är nära och lånebehovet stort löser man situationen med ett snabblån och tänker inte på konsekvenserna. Det finns en anledning till varför denna marknad har expanderat.

Källhänvisning

Konsumenternas.se
Lanupplysningen.se
Kreditochfinans.se


Lämna en kommentar