Hur köper man aktier på Avanza?

Avanza
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Courtagefritt upp till 50 000 kronor
Enkelt att köpa och sälja aktier

Att handla med aktier har blivit något av en folkrörelse. I dagspressen får sparekonomer från Avanza, Nordnet och andra aktiemäklare komma till tals dagligen och sociala medier svämmar över av diskussioner om aktier. Men hur köper man aktier?

Att komma igång med att köpa och sälja aktier som nybörjare kan kännas svårt. Hur börjar man, vart kan man köpa aktier och vad är ens en aktie? För att börja med aktier som nybörjare krävs det först och främst att du har kapital att avvara.

Med kapital menas sparade pengar som du inte har behov för nu eller inom de närmsta åren. Tidshorisonten är nämligen mycket viktig när du ska investera pengar, oavsett om det handlar om börsen eller någon annanstans. En tumregel när du investerar på börsen är att du inte behöver pengarna de närmsta 5 till 10 åren.

Behöver du ditt kapital de närmaste åren?

Om du har behov för ditt kapital inom fem år avråder vi starkt från att du investerar på börsen. Placera istället pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti, exempelvis Lunar som erbjuder en av Sveriges högsta sparräntor.

Anledningen är att aktier både kan gå upp och ner i värde. Historiskt sett har de över tid gått upp, det är därför aktier är ett så populärt sätt att investera pengar. Som nybörjare måste du ha detta i åtanke – din investeringshorisont bör vara lång och du bör vara tålmodig.

Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. När du äger aktier blir du därför delägare i företaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett företag behöver företaget vara ett aktiebolag och aktierna behöver vara noterade på en börs eller annan typ av handelsplattform. Anledningen till att företag väljer att ”ge ut” aktier till andra är för att finansiera bolaget, oftast när företaget bildas eller när de har behov för nytt kapital.

Varför vill man äga aktier?

Svaret är lika kort som enkelt – du kan tjäna pengar på att äga aktier. Du tjänar pengar antingen genom att värdet på aktien höjs och du säljer för mer pengar än vad du köpte för. Ett annat sätt att tjäna pengar på aktier är aktieutdelningar, enkelt förklarat betyder det att företaget delar ut en del av sin vinst till sina aktieägare.

Hur fungerar aktier?

En aktie är ett bevis på att du äger en del av ett företag. När du har köpt aktien blir du registrerad som ägare i aktieboken, ett register över alla aktieägare. Denna registrering sker automatiskt och är ingenting du behöver tänka på.

Aktier är ingenting du kan ta på rent fysiskt utan de är helt elektroniska och därför registrerade i databaser. För länge sen fick aktieägare ett aktiebrev som fungerade som ett fysiskt ägarbevis. Nu för tiden kallas ägarbeviset istället för avräkningsnota och den berättar bland annat hur många aktier du köpt eller sålt, till vilken kurs och när.

Avanza avräkningsnota
Så här ser en avräkningsnota ut på Avanza.

Avräkningsnotan har du tillgång till hos den plattform du använder för att handla med aktier. Sveriges största och mest populära plattform för att handla med aktier heter Avanza.

Vad är Avanza?

Avanza är Sveriges största och mest populära plats att köpa och sälja aktier på. Över 1 500 000 svenskar är kunder hos Avanza och man har vunnit utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad! Det är Svenskt Kvalitetsindex (SKI) som utför dessa mätningar och man mäter bland annat nöjdhet och lojalitet.

Öppna konto på Avanza

För att kunna handla med aktier behöver du skapa ett Avanzakonto. Det gör du enkelt genom att navigera till denna sida och ange ditt personnummer. Sedan får du svara på några frågor, exempelvis var du bor, vilka kontotyper du vill ha och om du har någon tidigare erfarenhet av handel med aktier och andra typer av värdepapper.

Hela processen att starta ett konto på Avanza tar bara några minuter, är enkelt och självklart också helt gratis.

Gör så här för att öppna ett Avanzakonto:

 1. Ange ditt personnummer
 2. Ange personuppgifter och svara på några frågor.
Öppna Avanzakonto
För att kunna köpa eller sälja aktier måste du ha ett konto att handla genom.

Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Det finns flera typer av konton som du kan handla aktier på, bland annat aktie- och fondkonto. Men den bästa kontotypen för nybörjare är ett investeringssparkonto, då slipper du krångel med deklarationen eftersom ditt totala värde schablonbeskattas automatiskt.

Ett investeringssparkonto är dessutom avgiftsfritt och du behöver heller inte betala vinstskatten på 30% som följer med aktie- och fondkontot. Investeringssparkonton är den överlägset populäraste kontotypen när man köper aktier.

Tips! InvestoRunner har en stor guide om investeringssparkonto om du är intresserad att lära dig mer.

Investeringssparkonto:

 • Inget krångel med deklarationen
 • Smidigt för både aktier och fonder

Aktie- och fondkonto:

 • 30% skatt på alla vinster
 • Du måste deklarera försäljningar

Gör så här för att öppna ISK på Avanza:

 1. I menyn på Avanza navigerar du till Spara & Investera > Konton & prislista > Konton > ISK
 2. Klicka på knappen Öppna ISK
avanza oppna isk
När du handlar med aktier rekommenderar vi ett investeringssparkonto (ISK).

Kan man ha flera ISK-konton?

Du kan ha flera ISK och det finns inga egentliga nackdelar med det. Tvärtom så är det många som tycker att flera ISK gör sparandet mer strukturerat.

Fördelen med att ha flera ISK är att du enklare kan utvärdera och jämföra strategier. Du kan också fördela ditt kapital utifrån sparhorisont och olika mål. Att flytta aktier och fonder mellan olika ISK är helt gratis, likaså innebär det ingen extra skatt.

Insättning på Avanza

Att sätta in pengar på Avanza är lika tryggt som att sätta in dina pengar på din ”vanliga” bank. Det finns tre olika sätt att sätta in pengar på, du kan göra det genom Swish, Trustly eller en banköverföring. Väljer du att sätta in pengar via Swish eller Trustly så kommer pengarna att komma in direkt, använder du banköverföring kommer pengarna inom en vardag.

Trustlys direktinsättning är helt gratis och tjänsten är öppen helgfria vardag 07.00 – 23.00 och helger 08.00 – 23.00. Bankerna som stöds av Trustly är SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske bank.

Du hittar sidan där du kan sätta in pengar genom att gå till Min Ekonomi och sedan klicka på Sätt in pengar. Just den knappen kan vara lite svår att upptäcka, så du kan också komma dit genom denna länk:

https://www.avanza.se/min-ekonomi/oversikt.html

Avanza direktinsättning
Du kan göra insättningar på tre olika sätt.

Vilka aktier ska man köpa?

Att veta vilken aktie du ska köpa är som att hitta en nål i en höstack. Men för att lyckas med dina aktier är ett smart tips att ta rygg på dem som det brukar gå bäst för – de tänker långsiktigt och sprider sina risker.

 • Spara på minst 5 års sikt
 • Ha gärna minst 10 olika aktier fördelat på minst 5 olika branscher
 • Fyll på ditt aktieinnehav regelbundet för en jämnare utveckling
 • Lägg inte alla ägg i samma korg, lägg ungefär lika mycket pengar i varje aktie

Som nybörjare är det dock inte att rekommendera att direkt köpa 10 olika aktier. Precis som med annat du är ny på så är det smart att komma igång lite i taget. Starta med en eller några få aktier, förslagsvis investmentbolag, resten köper du senare när du fått mer erfarenhet.

Investmentbolag är historiskt överlägsna börsen

Investmentbolag är bolag med affärsidén att äga aktier i andra bolag. De fungerar med andra ord lite som en fond, fast med färre innehav. Som ägare av ett investmentbolag får du flera innehav i ett och samma bolag vilket gör dem särskilt lämpliga att inleda din aktiekarriär med eftersom du får en automatisk riskspridning!

En annan fördel med investmentbolag är att det i stort sett alltid är en stark och långsiktig ägarfamilj som är huvudägare. Det innebär att du genom att investera i deras bolag sitter i samma båt som några av Sveriges mäktigaste finansprofiler.

Rent historiskt så är investmentbolag helt överlägsna börsen i stort. De har med bred marginal slagit börsen under i stort sett alla tidsperioder.

Krydda med en aktie du gillar

Det är extra roligt att äga aktier i ett företag eller en bransch som du har som personlig favorit. Inled din aktiekarriär med att krydda portföljen med ett innehav som du brinner för.

Om du inte vet om ett specifikt bolag men till exempel vill investera i hållbarhet eller medicinsk teknik så erbjuder Avanza funktionen Aktieinspiration som du hittar genom att navigera till Spara & Investera > Aktier > Aktieinspiration så får du fram flera bra resurser som hjälper dig att välja.

Avanza aktieinspiration
Det finns flera bra verktyg och tabeller att använda om du behöver aktieinspiration.

Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.

Hur köper man aktier?

När du väl har hittat en aktie så är det dags att köpa den. I detta exempel så köper vi en av Sveriges populäraste och stabilaste aktier, investmentbolaget Investor B. Klicka på knappen köp och välj sedan ditt ISK-konto i kontomenyn. Sedan skriver du in hur mycket pengar du vill handla för eller hur många aktier.

Eftersom detta är första gången du köper en aktie bör du inte köpa för något större belopp, utan testa med en hundralapp eller två. I den högra kolumnen så ser du vad aktien köps och säljs för just nu, fyll i hur mycket du vill betala för aktien i fältet Kurs i SEK och klicka sedan på Köp.

Aktieköp
Så här ser det ut när du köper aktier på Avanza.

Nu är du aktieägare och kan luta dig tillbaka och förhoppningsvis se hur de stiger i värde. Men kom ihåg att aktier går upp och ner och att det handlar om att vara långsiktig och ha tålamod. Att handla med aktier innebär alltid en risk och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.


Sammanfattning: Hur köper man aktier på Avanza?
avanza hero

Hur köper man aktier? Börsen är stekhet och historiskt är aktier det bästa sättet att få pengar att växa. Vi visar hur du köper aktier på Avanza steg för steg.

Prisvaluta: SEK

Operativsystem: All

Ansökningkategori: Aktier, Fonder, Investeringar

Vårt betyg:
5