Tjäna pengar online – 18 extraintäkter du borde ha

Att dryga ut kassan med lite extra pengar är aldrig fel. Kanske behöver du betala av en skuld, spara ihop till en resa eller bygga en buffert. Oavsett vad din anledning är så finns det idag otaliga möjligheter att dryga ut kassan genom att tjäna pengar online.

När du tjänar pengar online så bestämmer du själv när och hur mycket du ”jobbar” och kan anpassa det efter din egen livsstil. Du har inga tider att passa och det går utan problem att kombinera ditt vanliga jobb med att tjäna pengar på nätet.

Tjäna pengar online
Dryga ut kassan genom att tjäna pengar online.

En extrainkomst är ett sätt att sätta en guldkant på din tillvaro och göra det där du kanske inte har råd med annars. Genom att öka din inkomst så får du också en större möjlighet att spara mer och få ihop tillräckligt med pengar för en kontantinsats, en bil eller vad du nu vill ha.

En extrainkomst kan trygga din ekonomiska framtid

Även du som redan har en stabil ekonomi, äger din bostad och så vidare kan ha stor nytta av en extrainkomst som hjälper dig att skapa en större finansiell trygghet. En tumregel för ett sparande är att spara minst 10 procent av din inkomst varje månad. En svensk medellön ligger på ungefär 34 000 kronor i månaden och således är det rekommenderade sparandet minst 3 400 kronor.

Låt oss säga att du ökar din inkomst med ett par tusenlappar varje månad genom att tjäna pengar online så kan du fördubbla ditt befintliga sparande och få en helt annan finansiell situation i framtiden.

Med en ränta på ränta-kalkylator kan du räkna ut hur mycket dina pengar kan växa över tid. Det är just det som är det bästa med att tjäna extra pengar på internet – även en liten slant växer sig stor i långa loppet.

Så gör du för att få betalt när du tjänar pengar online

För många av de mer välbetalda uppdragen i vår lista så krävs det att du fakturerar beställaren eftersom de måste se till att skatt och moms betalas. Men du behöver absolut inte ha ett eget företag för att kunna utföra de uppdragen, utan istället finns det flera olika tjänster som kan hjälpa dig med det och ger dig pengar skattade och klara som en ”vanlig lön”.

Om du googlar ”fakturera utan företag” hittar du dussintals med seriösa svenska aktörer som hjälper dig med att fakturera utan att ha ett eget företag. Två kända aktörer är CoolCompany och Frilans Finans.

Lista: 15 sätt att tjäna pengar online

1. Arbeta med affiliate marketing

En affiliate driver en hemsida, blogg, Youtubekanal, Instagramkonto eller annat där affiliaten förmedlar besökare vidare till annonsören som säljer produkter eller tjänster. När din besökare sedan genomför ett köp så får du en provision.

Så fungerar affiliate marketing
Så här fungerar affiliate marketing.

De företag som vill annonsera sina produkter via andras hemsidor gör det vanligen via så kallade affiliatenätverk. Att bli medlem i ett affiliatenätverk är gratis, men innan du kan börja tjäna pengar som affiliate måste du bli godkänd av både affiliatenätverket och också av annonsören. Att bli godkänd brukar inte vara något problem så länge innehållet i kanalen du vill visa affiliatelänkar i är genomarbetat och inte innehåller stötande innehåll.

Så här enkelt blir du affiliate:

 1. Ansök till ett affiliatenätverk
 2. Ansök till de annonsörer du vill länka till
 3. Placera ut länkar på din kanal
 4. Annonsören betalar affiliatenätverket för de sälj du förmedlat
 5. Du får betalt av affiliatenätverket

Att bli affiliate är otroligt enkelt, men att också bli framgångsrik och tjäna stora pengar på det är desto svårare eftersom konkurrensen är mördande. Som affiliate kommer du med stor sannolikhet inte att lyckas vid ditt första, andra eller kanske inte ens tredje försök.

Det bästa med att vara affiliate är att det är omväxlande och att det alltid kommer finnas saker att förbättra. Har du bara tålamod, är villig att lära och har tid till övers så kommer din första provision att komma in förr eller senare och därefter rullar det bara på.

Allapengar är ett exempel på en kanal med affiliatelänkar, sidan är bland annat kopplad till affiliatenätverken Adrecord och Adtraction. Genom att du exempelvis själv blir medlem på Adrecord, öppnar ett konto på Avanza eller beställer ett kreditkort genom någon av länkarna på sidan så får Allapengar en provision.

För den som köper en produkt eller vara via en affiliatelänk är det ingen skillnad alls gentemot om du navigerat direkt till butiken och handlat. Priset är detsamma, villkoren detsamma och så vidare. Den enda skillnaden är alltså att en del av köpesumman går till dig, affiliaten.

Kanaler att publicera affiliatelänkar i:

 • Bloggar
 • Instagram
 • Shoppingsidor
 • Jämförelsesidor
 • Rabattkodsidor
 • Cashback- och förmånsportaler
 • Nyhetsbrev
Tjäna pengar på din hemsida
Helt gratis att komma igång
Passiva inkomster från affiliate marketing

2. Betalda undersökningar

En enkel och välbeprövad metod att tjäna pengar online är genom att svara på enkäter. Dessa betalda undersökningar hjälper företag att vidareutveckla sina produkter och sin verksamhet, i gengäld får du pengar som tack för besväret.

Hur mycket pengar du tjänar per undersökning beror på flera aspekter, bland annat hur avancerad enkäten är och hur många frågor som ställs. Ersättningen varierar väldigt, men är du flitig kan du tjäna flera hundra kronor i timmen.

Den kanske största fördelen med betalda undersökningar är att det går snabbt att komma igång och tjäna pengar. Vanligtvis behöver du inte göra så mycket mer än att registrera dig innan du kan börja fylla i enkäter.

Det finns flera företag som samlar betalda undersökningar, några av de mer kända är Toluna, YouGov och Åsiktstorget. En ny aktör är PB Surveys som sticker ut ur mängden med en smidig registreringsprocess och många undersökningar att välja bland.

Tjäna pengar på betalda undersökningar
Helt gratis att komma igång
Flera hundra kronor per timme

3. Bli en virtuell assistent

En virtuell assistent (VA) är en person som arbetar på distans för en eller flera uppdragsgivare. Vilka uppdragsgivarna är kan skilja sig åt. Uppgifterna kan vara allt från att hantera inboxar och support till att skapa innehållsstrategier.

Som virtuell assistent väljer du själv när du vill jobba och vilka dina arbetsuppgifter är. Du bör vara självgående, ta initiativ och vara tydlig gentemot din uppdragsgivare för att bli en framgångsrik virtuell assistent.

Efterfrågan på virtuella assistenter är stor och du hittar enkelt potentiella uppdragsgivare genom att publicera en annons på Fiverr.


4. Recensera musik och skapa spellistor

Få betalt för att lyssna på och recensera musik. Om du gillar musiken lägger du sedan till musiken i en av dina spellistor på Spotify. Haken är att du måste ha minst 400 följare. Läs mer om hur det fungerar och hur mycket du kan tjäna på PlaylistPush.


5. Starta en podcast

Över fem miljoner svenskar lyssnar på poddar och världen över handlar det om hundratals miljoner poddlyssnare, marknaden är alltså enorm, men också stenhård. Att lyckas nå ut till lyssnare i en sån denna typ av konkurrens och det är långt ifrån en garanti att du lyckas. Men om du lyckas så finns det stora pengar att tjäna.

Att starta en podcast är enkelt och kostar inte särskilt mycket. Du lockar lyssnare genom att leverera intressant innehåll som också är underhållande. Genom att vara personlig så ger du också lyssnarna en personlig relation till podden. För att lyckas bör en podcast handla om något du brinner för.


6. Bli Youtuber

Som Youtuber har du helt fria händer att skapa videos, men om du ska ha någon möjlighet att tjäna pengar är det vissa regler du måste följa. Det finns fem sätt att tjäna pengar på Youtube:

 • Annonsintäkter – visa display- eller videoannonser innan och/eller under din video.
 • Medlemskap – ta betalt av dina medlemmar för att erbjuda dem någonting extra.
 • Produkthylla – säljer du fysiska produkter kan dina fans handla dem direkt via Youtube.
 • Youtube Premium – publicera ditt innehåll på Youtube Premium och ta del av prenumerationsavgiften.
 • Superchatt – dina fans lyfter fram sina meddelanden i chatten genom att betala.

Men som Youtuber kan du inte bara tjäna pengar direkt från Youtube utan det finns också andra sätt. Det vanligaste sättet är att aktivt marknadsföra produkter och tjänster i din video genom att bli en affiliate, förslagsvis via Adrecord.

Lyckas du bygga upp en framgångsrik Youtube-kanal så är möjligheten stor att hitta sponsorer. Då betalar företag dig för att du pratar om eller visar upp deras produkter eller tjänster i dina videos.


7. Sälj din röst

Tjäna pengar genom att läsa in reklam, instruktionsvideos, telefonmeddelanden och allt annat som kan tänkas där en inspelad röst behövs. Har du en röst som sticker ut ur mängden på ett eller annat sätt så är det hett efterfrågat. Publicera ett par ljudklipp på en gig-sida såsom Fiverr eller Upwork och vänta på att jobben börjar trilla in.


8. Designa logotyper

Om du är duktig på olika bildredigeringsprogram som Illustrator eller Photoshop så finns det en stor efterfrågan på logotyper. Dock är också konkurrensen hård, men om du arbetar snabbt kan du göra dig en ordentlig hacka för i många fall i denna bransch går kvantitet före kvalitet.

Samling logotyper
Tjäna pengar online genom att designa logotyper.

På Fiverr erbjuder tusentals designers sina tjänster för allt från några kronor upp till tiotusentals kronor, konkurrensen kan kännas skrämmande men om du hittar en nisch som du behärskar kommer du att hitta kunder och också tjäna pengar.


9. Skapa illustrationer

Har du ett öga för färg och form? Kul för dig, det är nämligen få förunnat och framförallt en förutsättning för att göra illustrationer. Behärskar du dessutom digitala penslar och pennor, vektor och pixlar, kan du också tjäna pengar online genom att sälja dina illustrationer.

Många bildbyråer som säljer fotografier tillhandahåller nämligen också olika typer av grafik. Det kan röra sig om allt från enkla mönster och bakgrunder till mer avancerade bilder. Om du känner att du sticker ut ur mängden rekommenderar vi dig att skapa en profil på Fiverr där du enkelt hittar dina framtida uppdragsgivare.

10. Bygg hemsidor

Att skapa en hemsida som ser professionell är idag ingen match för den som är någorlunda datorkunnig. Över en tredjedel av alla hemsidor på internet är gjorda i CMS-plattformen WordPress. WordPress är enkelt att lära sig och om du fastnar finns det otaliga resurser där du kan hitta svar på dina frågor.

Köp ett färdigbyggt, anpassningsbart WordPress-tema som du sedan kan anpassa till dina olika kunder genom att ändra färger, bilder och texter. Kunder hittar du bland annat via Fiverr och Upwork. Ett riktigt bra (och snabbt!) tema med flera olika färdigbyggda mallar är GeneratePress.

GeneratePress stilmallar
GeneratePress erbjuder massor av färdiga stilmallar.

11. Skriv content

Är du duktig på att skriva så finns det otaliga välbetalda skrivjobb på frilansbasis. Skrivuppgifterna som finns tillgängliga täcker ett stort antal ämnen, till exempel hälsa, miljö, företagande och resor, så det är enkelt att hitta uppdrag som passar just dig.

Som skribent online bestämmer du ditt eget schema och kan arbeta var du vill. Du väljer och vrakar bland olika uppdrag och ser redan innan hur mycket du kommer att tjäna på din text. Den här extrainkomsten är perfekt för dig som gillar att skriva och att lära dig nya saker. En av de största aktörerna i Sverige är Topcontent.


12. Bli översättare

Utbudet av kortare översättningsuppdrag har aldrig varit större, därför är det en guldgruva för dig som vill tjäna pengar online. Marknaden för en översättare är global och en av huvudanledningarna till att den exploderat på senare år är att videoöversättningar och e-learning blir allt populärare. Framförallt videoöversättningar har framtiden för sig och är det en nisch du ska fokusera på så är det den.

Som översättare måste du givetvis behärska både svenska och minst ett annat språk, men för vissa uppdrag är språkkraven inte jättehöga. Framförallt finns det riktigt små uppdrag på runt 50 ord där även du som kan ett språk bra, men inte helt flytande kan göra en insats.

Som översättare är du ditt eget varumärke och din största tillgång är givetvis din språkbegåvning. Du hittar enkelt potentiella kunder genom att publicera en annons på ”gig-sidan” Fiverr.


13. Bli korrekturläsare

En korrekturläsare rättar till särskrivningar, stavfel och syftningsfel i texter som tidningsartiklar, kataloger och broschyrer. Hen kan också korrekturläsa hemsidor, nyhetsbrev, annonstexter eller juridiska avtal.

Som korrekturläsare måste du ha en känsla för språk och givetvis också en prickfri grammatik. Att vara korrekturläsare på heltid är ytterst sällsynt, men det finns däremot många engångsuppdrag tillgängliga.


14. Handla med domännamn

Det finns stora pengar att tjäna på nätet genom att köpa och sälja domäner. När internet började bli populärt så köpte folk på sig domännamn som han eller hon egentligen inte behövde. När sedan företagen började publicera egna hemsidor så ville de givetvis ha det domännamn personen registrerat. På detta sätt blev många påhittiga personer miljonärer.

Idag ser domänhandeln helt annorlunda ut. Varje dag köps och säljs domäner för stora summor. Den vanligaste ”toppdomänen” som det idag handlas med på nätet är .COM, givetvis för att den används i USA. I Sverige är den vanligaste toppdomänen .SE men du hittar också otaliga .NU och .ORG-toppdomäner.

Vad som är ett bra domännamn går inte att svara på exakt, men ofta går vanliga ord hem. Bok.se, fotboll.se, poker.se och så vidare. En annan faktor att ta hänsyn till är längden på namnet, de flesta fördrar korta namn som också är lättstavade och går att känna igen.

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur du handlar med domäner så är det svenska forumet wn.se en utmärkt plats att starta på.


15. Sälj saker du inte behöver

Samtidigt som de flesta idag har massor av onödiga saker hemma som bara tar plats och samlar damm så börjar svenskarna också bli öppnare för att handla begagnat. Begagnathandeln växer för varje år och allt fler förstår hur praktiskt det är, samtidigt som miljömedvetenheten ökar.

Sannolikheten är stor att du har saker för många tusen hemma som du inte använder. Publicera annonser för dom på antingen Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace och investera istället de pengarna du tjänar och låt dem växa eller handla något du vet att du kommer använda, gärna begagnat!


16. Designa kläder

Tjäna pengar på nätet genom att designa tryck för kläder. Du laddar upp dina designer hos till exempel Spreadshirt och antingen säljs sedan kläder via deras sida eller så kan du istället sälja dem i en egen webbutik.

Den stora fördelen är att startsträckan här är extremt kort och arbetsinsatsen liten. De sköter all tillverkning, logistik och kundservice och du får sedan en provision på varje försäljning. Nackdelen är att det är svårt att få ihop några större summor.

Capture
Bygg upp en passiv inkomst genom att designa kläder som du får provision för.

17. Få betalt när du surfar

Brave är en webbläsare som är skapad för att blockera annonser, spårare och virus. Men om du väljer att tillåta visning av annonser får du ta del av de intäkter som annonserna genererar.

Utöver att du kan tjäna pengar online med hjälp av Brave så är det också en webbläsare som slår flera av de klassiska webbläsarna på fingrarna både när det gäller hastighet och integritet.


18. Testa appar och hemsidor

Testbirds är en tjänst där privatpersoner letar efter fel i appar och hemsidor. Idén är genial, företag betalar Testbirds som i sin tur betalar sina användare för att hitta buggar och andra felaktigheter.

Du tjänar ungefär 20 euro per genomfört test och ännu mer om du lyckas hitta någon bugg. Allt du behöver för att delta är en internetuppkoppling (vilket du uppenbarligen har).