Läsvärda och inspirerande ekonomibloggar i Sverige

Aktier och investeringar har de senaste åren blivit enormt populärt i Sverige. Som ett resultat av det så finns det numera hundratals svenska ekonomibloggar och aktiebloggar att inspireras och lära sig av.

Dessa bloggar låter dig ta del av andras funderingar kring allt som rör börsen och ekonomi, ett fantastiskt sätt för att lära dig mer. Men det gäller att vara källkritisk, kvaliteten på dessa bloggar varierar kraftigt och för vissa är det viktigare att du klickar på deras affiliatelänkar än att de publicerar korrekt information.

Vi har sammanställt en lista med några av Sveriges bästa ekonomibloggar. Listan revideras kontinuerligt och inaktiva bloggar tas bort.

Några av Sveriges bästa ekonomibloggar

Att välja lycka

”Ekonomi, hälsa och nöje i balans” är budskapet som först möter en hos Att välja lycka. Bloggen som drivs av en småbarnsfar i 40-årsåldern är inte en klassisk ekonomiblogg, utan väver istället samman flera ämnen i en behaglig mix.

Grundidén är att det är du själv som formar ditt liv baserat på de val du gör och de enda begränsningarna som du ställs inför är din förmåga att välja. Dessa, nästan existensiella, funderingar kombineras med vardagliga betraktelser om saker som Postnords digitala porto och matlagning.


Investeraren

Jonas Bernhardsson startade Investeraren redan 2005 efter att ha tröttnat på att så många fonder var för dyra eller för dåliga. Han kom fram till att många aktivt förvaltade fonder urholkar värdet på sparande och att det är bättre att förvalta kapitalet själv.

Under åren som gått har Jonas byggt upp en stor kunskap som han delar med sig av på hemsidan Investeraren. Han är också författare och har bland annat skrivit den mycket populära ”Investeraren : Allt du behöver veta om finansmarknaden”.


Miljonär innan 30

Miljonär innan 30 köpte sina första fonder redan under tonåren och var också tidig med bloggandet. Att blogga anonymt var dock ingen självklarhet, men fördelarna med att kunna vara transparent med lön, sparkvot vägde starkast.

Utöver att frekvent skriva i bloggen så är han väldigt aktiv på Twitter under signaturen @miljonarinnan30 och har drygt 25 000 följare, vilket gör honom till en av de större ”finanstwitter-profilerna”.


Sparo

Många kallar ”Sparo” för snål, men enligt honom själv handlar det inte om snålhet utan om aktiva val. Bloggen uppdateras kontinuerligt och utöver det är Sparo aktiv på Twitter, frilansskribent och ”humorist”.

Genom smarta privatekonomiska tips om stort och smått paketerade i frispråkighet och med ett… oortodoxt språkbruk har han blivit enormt populär.


Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.


Olika typer av ekonomibloggar

Vissa av ekonomibloggarna är väldigt generella och täcker det mesta inom området. Andra bloggar är mer specifika och fokuserar endast på ett ämne. Några av de vanligaste ämnena är:

Bloggar om utdelningsaktier

Utdelningsaktier är ett av de absolut populäraste ämnena bland aktiebloggare. Aktier som ger utdelning är särskilt populära eftersom de ger ett kontinuerligt kassaflöde i aktieportföljen. Några av Sveriges ekonomibloggare som har stor fokus på utdelningar är Petrusko och Utdelningsseglaren.

Bloggar om FIRE (ekonomiskt oberoende och tidig pension)

FIRE står för Financial Independence and Retire Early” och går ut på att leva sparsamt och göra de investeringar som krävs för att bli ekonomiskt oberoende och gå i tidig pension. Populära bloggar inom detta område är bland annat Miljonär innan 30 och Kronan till miljonen.

Bloggar om privatekonomi och spartips

Att ha kontroll på sina utgifter är a och o för att skapa en sund privatekonomi och ett långsiktigt sparande. Många ekonomibloggar fokuserar på hur du kapar dina kostnader utan att ge avkall på din livskvalitet.

Just Allapengar är ett exempel på en sådan blogg, vi har bland annat sammanställt mer än 300 spartips som har förutsättningar att göra din privatekonomi bättre. Två andra exempel på ekonomibloggar som fokuserar på privatekonomi och sparande är den frispråkige Sparo och FruEfficientBadass.

Det finns också flera andra ämnesområden som bloggar inom ekonomi fokuserar på, trading är ett sådant exempel och aktiestrategier ett annat.


Lämna en kommentar