Passiv inkomst – bygg en egen pengamaskin

Många definierar en passiv inkomst som att tjäna pengar utan att aktivt arbeta, men det är bara delvis sant. Det finns inte en enda passiv inkomst som inte innefattar någon typ av arbetsinsats, men skillnaden är att det mesta av arbetet görs innan du börjar skörda frukterna.

Om du lyckas med att skapa passiva inkomster skapar du på sikt mer trygghet, frihet i vardagen och bättre ekonomiska marginaler. Att vara helt passiv går oftast inte förutom om du till exempel lyckas skapa en hitlåt som det rullar in royalties för varje månad, men den typen av passiv inkomst är såpass ovanlig att den inte ens nämns i vår lista över förslag på passiva inkomster.

Passiva inkomster kräver arbete

De flesta former av passiv inkomst kräver lite motsägelsefullt att du ser till att hålla bollen i rullning. Givetvis behöver du inte arbeta heltid med att underhålla din passiva inkomst, men lite arbete måste du räkna med. Men om du ser att pengarna börjar rulla in så kommer du själv vilja lägga ännu mer tid på att förbättra och på så sätt öka din passiva inkomst.

Passiv inkomst - jobba var du vill
Passiva inkomster innebär hårt arbete, men belöningen kan bli stor.

Till skillnad mot ditt vanliga jobb där du får ett par procent högre lön varje år så belönas ditt hårda arbete mångfalt mer när du gör något bra för dina passiva inkomster. Du får helt enkelt betalt för det jobb du gör – desto hårdare arbete, desto större belöning.

Men att bygga upp en passiv inkomst är ingen dans på rosor och att gå in med mindsetet att du ska tjäna si och så mycket inom ett år går sällan hem. Det krävs mycket arbete för att lyckas.

Skapa en passiv inkomst genom att satsa tid eller kapital

Den absolut vanligaste formen av passiv inkomst är att du investerat i aktier eller fonder och sedan får en kontinuerlig avkastning. För att få bygga denna typ av passiva inkomst så krävs det kapital. I andra fall krävs det tid, exempelvis genom att bygga upp en hemsida där du får intäkter för annonser eller affiliatelänkar, Allapengar är ett exempel på detta.

När du satsar kapital för att skapa en passiv inkomst har du oftast kontroll på hur utfallet kommer bli över tid. Köper du aktier för 10 000 kronor med en årlig utdelning på 5% så vet du att du med stor sannolikhet kommer få in 500 kronor om året. Om du återinvesterar dem blir avkastningen 525 kronor år 2, 551 kronor år 3 och så vidare. Allt tack vare den magiska ränta-på-ränta effekten.

Om du däremot satsar tid så är det svårt, ja nästan omöjligt, att veta hur mycket du kommer tjäna. Sannolikheten att du inte tjänar en enda krona är stor om du underskattar tiden och arbetsinsatsen som krävs. Men om du däremot lyckas så finns det ingen gräns på hur mycket pengar du kan tjäna.

3 typer av passiv inkomst

Den vanligaste typen av passiv inkomst är att tjäna pengar genom att spendera pengar. Exempelvis köper du en tillgång som utdelningsaktier, dessa ger dig en kontinuerlig avkastning över tid – en passiv inkomst. Den andra typen är att bygga upp en passiv inkomst själv. Det är den mest arbetskrävande typen av passiv inkomst, men belöningen kan också bli därefter med lite tur och mycket skicklighet.

Den sista typen av passiv inkomst är att du äger eller kontrollerar något som du sedan hyr ut eller säljer. Det kan handla om att hyra ut ditt fritidshus när du inte använder det eller tatuera in ett företagsnamn i pannan och få betalt för exponeringen, men det sistnämnda metoden är ingen vi rekommenderar.

Ansiktstatuering företag
Vissa gör vad som helst för en passiv inkomst.

Vilken typ av passiv inkomst som är rätt för dig vet bara du. Läs igenom vår lista så hittar du förhoppningsvis någonting som passar dig.

Köp en passiv inkomst
Bygg en passiv inkomst
Hyr ut eller sälj något

Lista: 10 sätt att skapa passiva inkomster

1. Investera i aktier hos Avanza

Det finns olika sätt att tjäna pengar på aktier. Aktier är den historiskt bästa sparformen för privatpersoner och genom att långsiktigt investera i bra aktier så kommer du över tid att få en avkastning på dina investerade pengar. En avkastning som är en passiv inkomst.

För att långsiktigt bygga upp en passiv inkomst från dina aktier så är det smart att konsekvent återinvestera dina vinster och aktieutdelningar i nya aktier. Över tid kommer din ursprungliga investering att ha växt sig mångdubbelt större, detta tack vare den så kallade ränta-på-ränta effekten.

Aktier är en av de allra vanligaste typerna av passiv inkomst. Att handla med aktier är enklare än du tror och det går fort att komma igång. Vi har skrivit en artikel som i detalj beskriver hur du handlar med aktier. Innan du börjar köpa och sälja likt en finanshaj rekommenderar vi att du läser ett par aktieböcker.

Vår favoritbank för att handla med aktier är Avanza. Banken har blivit utsedd till årets bank flera år i rad och du kan snabbt och säkert starta ett kostnadsfritt konto där du kan handla med aktier.

En av de största fördelarna med Avanza för dig som inte handlat med aktier tidigare är att det inte kostar en krona för dig att handla med aktier så länge ditt samlade sparande hos Avanza inte överstiger 50 000 kronor.

Använd gärna länken nedan för att öppna ditt gratiskonto på Avanza. Då får Allapengar en liten provision eftersom det är en affiliatelänk. Lite längre ner i listan kan du läsa om hur du kan bygga en passiv inkomst med hjälp av affiliatelänkar.

Köp aktier och fonder
Kom igång på tre minuter
Passiva inkomster från aktieutdelningar

2. Investera i fonder hos SAVR (lägsta fondavgiften)

Om du inte har tiden som krävs för att investera i aktier, men ändå vill vara aktiv på börsen så är fonder ett riktigt bra alternativ. Fonder kan också vara ett alternativ för dig som vill investera i marknader som vanligtvis är svåråtkomliga för privatpersoner.

Precis som med andra typer av investeringar så hänger risk och möjligheten till hög avkastning ihop. Ett generellt tips när det gäller investeringar av kapital är att ju äldre du är, desto lägre risk bör du ta.

Du investerar i fonder hos en nätmäklare, vi rekommenderar SAVR som har marknadens lägsta fondavgifter. I långa loppet innebär det att du kan spara hundratusentals kronor extra. Om du vill veta mer om hur det fungerar så får du gärna läsa vår artikel om hur SAVR fungerar.

Köp fonder
Betala de lägsta fondavgifterna
Passiva inkomster från värdeökning

3. Investera i P2P-lån hos Lendify (låna ut pengar)

Om du inte känner dig komfortabel med att handla med aktier och fonder men samtidigt vill få dina pengar att växa mer än på ett sparkonto så är P2P-lån ett bra alternativ.

P2P betyder Peer to peer och är en form av marknadsplats där investerare och låntagare möts. Här kan du som privatperson låna ut pengar till andra privatpersoner. Som investerare får du ränta på pengarna som du lånar ut och givetvis och en amortering varje månad.

P2P-lån är en periodisk passiv inkomst, det betyder att du regelbundet tjänar pengar. Periodiska passiva inkomster erbjuder dig en förutsägbarhet och till skillnad mot till exempel aktier så är detta en passiv inkomst som alltid levererar.

Denna typ av passiva inkomst ger dig i regel en årlig avkastning på mellan 6-10 procent. Låt oss säga att du investerar 20 000 kronor och sedan månadssparar 1 000 kronor. Med en årlig avkastning på 8 procent har du efter 25 år 1 104 170 kronor varav 784 170 kronor är ren vinst. Räkna ut hur stor just din passiva inkomst kan bli med hjälp av en ränta på ränta-kalkylator.

Det finns flera olika svenska aktörer där du kan investera i P2P-lån, den största både till omsättning och utbetalda lån kallas Lendify.

Låna ut pengar
Få en periodisk passiv inkomst
Passiva inkomster från ränteintäkter

4. Investera i sparränta hos Lunar

Ett säkert sätt att skapa dig en passiv inkomst är att placera dina pengar på ett sparkonto med hög ränta. Eftersom risknivån med att placera dina pengar på ett sparkonto med ränta så är mycket låg så är också avkastningen lägre än vid andra typer av passiv inkomst.

Det finns aktörer på den svenska marknaden som erbjuder riktig hög ränta, men ofta täcks de då inte av den statliga insättningsgarantin som skyddar dig och dina pengar ifall banken skulle gå i konkurs.

Vi rekommenderar dig att vara på den säkra sidan och låta dina pengar växa på ett sparkonto skyddat av den statliga insättningsgarantin, men det avgör du givetvis själv.

En aktör som erbjuder insättningsgaranti med upp till 1 000 000 kronor är Lunar. Lunar är en relativt ny aktör på den svenska marknaden som bland annat erbjuder ett gratis betalkort och en del användbara banktjänster. När det kommer till passiv inkomst så är sparränta de erbjuder det mest intressanta, den är nämligen på hela 1 procent.

För att få tillgång till den höga sparräntan behöver du inte binda dina pengar eller byta bank. Med ett kostnadsfritt Lunar-konto får du automatiskt 1 procent ränta på dina pengar upp till 100 000 kronor.

Lunar har också andra fördelar:

Möjlighet att skapa en budget som ger dig överblick.
Spara ”automatiskt” utan att du märker det.
Inga konto- eller kortavgifter.
Spara pengar på sparkonto
Trygg investering
Passiva inkomster från ränteintäker

5. Bli affiliate hos Adrecord

En affiliate driver en hemsida, blogg, Youtubekanal, Instagramkonto eller annat där affiliaten förmedlar besökare vidare till annonsören som säljer produkter eller tjänster. När din besökare sedan genomför ett köp så får du en provision.

Så fungerar affiliate marketing
Så här fungerar affiliate marketing.

De företag som vill annonsera sina produkter via andras hemsidor gör det vanligen via så kallade affiliatenätverk. Att bli medlem i ett affiliatenätverk är gratis, men innan du kan börja tjäna pengar som affiliate måste du bli godkänd av både affiliatenätverket och också av annonsören. Att bli godkänd brukar inte vara något problem så länge innehållet i kanalen du vill visa affiliatelänkar i är genomarbetat och inte innehåller stötande innehåll.

Så här enkelt blir du affiliate:

 1. Ansök till ett affiliatenätverk
 2. Ansök till de annonsörer du vill länka till
 3. Placera ut länkar på din kanal
 4. Annonsören betalar affiliatenätverket för de sälj du förmedlat
 5. Du får betalt av affiliatenätverket

Att bli affiliate är otroligt enkelt, men att också bli framgångsrik och tjäna stora pengar på det är desto svårare eftersom konkurrensen är mördande. Som affiliate kommer du med stor sannolikhet inte att lyckas vid ditt första, andra eller kanske inte ens tredje försök.

Det bästa med att vara affiliate är att det är omväxlande och att det alltid kommer finnas saker att förbättra. Har du bara tålamod, är villig att lära och har tid till övers så kommer din första provision att komma in förr eller senare och därefter rullar det bara på.

Allapengar är ett exempel på en kanal med affiliatelänkar, sidan är bland annat kopplad till affiliatenätverken Adrecord och Adtraction. Genom att du exempelvis själv blir medlem på Adrecord, öppnar ett konto på Avanza eller beställer ett kreditkort genom någon av länkarna på sidan så får Allapengar en provision.

För den som köper en produkt eller vara via en affiliatelänk är det ingen skillnad alls gentemot om du navigerat direkt till butiken och handlat. Priset är detsamma, villkoren detsamma och så vidare. Den enda skillnaden är alltså att en del av köpesumman går till dig, affiliaten.

Kanaler att publicera affiliatelänkar i:

 • Bloggar
 • Instagram
 • Shoppingsidor
 • Jämförelsesidor
 • Rabattkodsidor
 • Cashback- och förmånsportaler
 • Nyhetsbrev
Tjäna pengar på din hemsida
Helt gratis att komma igång
Passiva inkomster från affiliate marketing

6. Kreditkort med cashback hos Kortio

Använder du ett vanligt betalkort idag när du drar kortet i butiken eller betalar på nätet? Det finns otaliga kreditkort där du får så kallad cashback på det du handlar, också kallat återbäring.

Vissa kreditkort ger dig flera procent cashback och det bästa med detta är att du inte behöver förändra någonting för att få tillbaks mycket pengar per år, pengar som fort blir tusenlappar.

Eftersom alla har olika behov och livsstilar så är det dumt att rekommendera ett specifikt kreditkort, istället kan du jämföra olika kreditkort på Kortio och hitta det bästa kreditkortet som ger dig mest cashback. Det här är ett av de allra enklaste sätten att öka på din passiva inkomst.

Få cashback när du drar kreditkortet
Inget extra jobb krävs
Passiva inkomster från cashback

7. Bli medlem på cashback-programmet hos Refunder

Få cashback när du handlar på nätet i hundratals olika nätbutiker. Genom att bli medlem, logga in på Refunder och navigera till nätbutiken därifrån så registreras ditt köp via Refunder och du får tillbaks pengar som du enkelt kan föra över till det eget bankkonto.

Så här funderar Refunder.

Du kan också se direkt i webbläsaren om en butik är ansluten hos Refunder genom att först ladda ner deras Chrome-tillägg, Android-app eller iPhone-app. På så sätt tjänar du alltifrån ett par kronor till flera hundralappar i passiv inkomst utan i stort sett någon extra insats alls.

Registrera dig och få 50 kronor!

Vi förespråkar inte onödigt shoppande, snarare tvärtom. Men när det är något som du ända ska köpa är det smart att få tillbaka en del av de pengarna som du spenderar. Genom att registrera dig via denna länk får du 50 kronor extra efter du gjort ditt första köp!

Få cashback på onlineköp
Inget extra jobb krävs
Passiva inkomster från cashback

8. Investera i solceller och sälj överskottet

Att installera solceller är ett smart beslut, både för miljön men också för plånboken. Inte nog med att du inte behöver köpa lika mycket el själv, du kan också sälja överskottet. Framförallt under sommarhalvåret gör vi generellt av med mycket mindre el samtidigt som dina solceller producerar som allra mest.

Sverige är ett avlångt land, där stora delar har mulet eller helt mörkt under långa perioder. Men solceller fungerar även när det är mulet, de fungerar till och med om det ligger lite snö på dem om än lite mindre effektivt.

Är det inte en härlig tanke att du ligger och tjänar pengar samtidigt som du ligger i solen och njuter? Kortfattat så fungerar försäljningen av överbliven el som så att det elbolag du köper el ifrån enligt lag är skyldigt att också köpa den el du säljer.


9. Bli dropshipper och sälj andras varor

Dropshipping innebär att du säljer varor som en annan part tillverkar, lagerför och fraktar. Du har alltså ingen kontakt alls med de varor du säljer utan fokuserar till 100 procent på att sälja så mycket som möjligt. Om du får en order så skickas den direkt vidare till grossisten eller tillverkaren som i sin tur skickar varan direkt till kund.

Att vara dropshipper kan vara en extremt lukrativ passiv inkomst, men det krävs också en rejäl arbetsinsats av dig innan du kan börja skörda frukterna. Det allra viktigaste för en dropshipper är att hitta varor som är enkla att sälja på den marknad du satsar på. Så innan du ens börjar tänka tanken på att börja sälja så måste det till en grundlig research.

Utöver att noga välja ut de varor du vill sälja (och var du ska sälja dem) så måste du ha en plan för hur du ska sälja. Vanligtvis säljer man dropshipping-produkter via en webbshop, men att få den att sticka ut i mängden bland hundratusentals konkurrenter är inte lätt. Reflektera över hur du marknadsför dina varor och på vilka sociala medier du vill vara synlig.

Något som är både en fördel och en nackdel är att det är otroligt många som redan gör det. Det innebär att konkurrensen är tuff, men det betyder också att det finns extremt mycket matnyttig information på internet om hur du ska göras för att lyckas som dropshipper.

Om du är intresserad av att bygga upp en passiv inkomst genom dropshipping så hittar du massor av återförsäljare på Alibaba. Alibaba i sin tur kan du koppla till plattformen Shopify där du enkelt kan bygga en webbshop.


10. Sälj dina fotografier och tjäna pengar

När alla har nya mobiltelefoner och kameror med så och så många megapixlar i så tas det fler bilder än någonsin. Men bilderna är ofta till för att dela på sociala medier eller föreviga minnen. Att fotografera med en systemkamera är desto mer ovanligt och här finns en möjlighet att bygga en passiv inkomst genom att sälja dina bilder.

Allt eftersom fler och fler blir mer och mer aktiva på internet så ökar också behovet för unika bilder att visa upp i sin webbutik, blogg eller vad det än må vara. Det kan handla om bakgrundsbilder, julbilder, produktbilder – ja alla möjliga typer av bilder.

Är du tekniskt begåvad och duktig på att komponera vackra fotografier kan du publicera dina bilder på sidor som Shutterstock och få betalt varje gång din bild laddas ner. För att tjäna pengar värda namnet på detta krävs det att du lägger otaliga timmar på att publicera hundratals, ja kanske tusentals, bilder. Men om du äger en systemkamera har du förmodligen ett intresse för fotografi, så på ett sätt blir denna passiva inkomst bara rolig att jobba för!