Hur fungerar kreditkort – och är det bra?

Vad är egentligen ett kreditkort?
Kreditkortet är ett slags kontokort, men du behöver inte ha pengar på kontot för att handla. Kortet representerar en kredit som kortinnehavaren får hos kortutgivaren, ofta en bank eller ett kreditinstitut. När du har handlat på kortet kan krediten betalas tillbaka helt eller i mindre poster. Kortföretaget betalar handlaren eller affären där du använt kortet och ger dig kredit tills du betalat tillbaka summan, vanligtvis mot faktura.

Man kan säga att ett kreditkort har samma funktion som ett vanligt bankkort, men pengarna dras inte från ditt konto utan samlas i stället på en månadsfaktura. Hur villkoren för detta ser ut varierar mellan kreditkort och kreditgivare så Jämför olika kreditkort och hitta det bästa kreditkortet hos kreditio.se. Det vanliga är att du har en viss tid på dig att betala om du inte vill ha räntepåslag, men du kan också delbetala mot att du betalar ränta på kvarvarande summa.

Finns det fördelar med kreditkort?

Det finns inget betalsätt som erbjuder så många fördelar som kreditkorten.

Ett kreditkort är en fördel om du betalar tillbaka den summa du handlat för inom angiven tid för att undvika ränta – då är det ett utomordentligt extra rörelsekapital. Du har en buffert, eller ett reservkapital nära till hands för oväntade uppgifter eller inköp du behöver göra. Med ett kreditkort behöver du heller inte betala direkt på stående fot, du kan ofta vänta 30 eller 60 dagar innan du behöver betala och innan ränta börjar ticka på.

Kreditkorten har olika typer av tjänster och fördelar kopplade till sig, dessa varierar och innan du ansöker om ett kreditkort ska du titta på vad just det kortet erbjuder dig och välja ut det bästa kreditkortet för just dig.

Vanliga fördelar som kan ingå

 • Försäkringar

  Exempelvis köpskydd, leveransförsäkring, nyckelservice.
 • Möjlighet att skjuta upp betalning mot ränta. 

Vid inköp, eller om du har en tillfällig ekonomisk svacka kan du använda kreditkortet för att betala en räkning och på så sätt delbetala den. Vissa kreditkort kan du använda direkt på kortutgivarens sajt medan andra kräver en ”mellantjänst”, det vill säga du betalar via en betaltjänst som exempelvis Betalo eller Trustly.

 • Reseförsäkring

De flesta av korten har en reseförsäkring, här kan du jämföra de olika korten. Det finns kort som är ett utmärkt komplement till din hemförsäkring och som har fördelar som du inte får via denna. När du handlar en resa med ditt kreditkort aktiveras reseförsäkringen, du kan oftast också få ersättning om bagaget försvinner eller flyget blir försenat. Avbeställningsskydd brukar ingå vilket annars kostar extra när du köper flygbiljetten.

 • Lounge access vid flyget

Mycket populärt. Vem vill inte sitta skönt i en mjuk lounge-soffa i stället för att sitta ute på flygplatsen.

 • Bonusprogram

Kreditkorten har program där du genom att använda kortet kan få olika fördelar genom att tjäna poäng på det du handlar. Ett tips är att se över vilket bonusprogram som passar in för dig, det vill säga att du kan och vill nyttja programmet. Om du exempelvis är intresserad av resor och du får poäng varje gång du reser med en viss resebyrå eller ett visst flygbolag kan det gynna dig. En del kreditkort växlar även upp poäng mot pengar som du sedan kan handla det du vill för.

 • Rabatter 

Alla kreditkort har kampanjer eller rabatter. Korten är knutna till flera företag där du kan handla med rabatt eller bonus. Företagen finns listade, det kan vara ICA, Intersport, SAS, Hertz biluthyrning, nöjesparker, modeaffärer eller liknande företag.

Finns det nackdelar med kreditkort?

Det beror helt och hållet på hur du använder kortet. Det är en lättillgänglig kredit som är superb att ha om du betalar tillbaka inom den ”räntefria” tiden, det vill säga oftast inom 30 eller 60 dagar. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka inom denna tidsram och drar ut på det kan räntan ticka iväg riktigt högt eftersom räntan på vissa kreditkort kan vara mellan 15-30%. Krediter är bra om de används på rätt sätt så att du inte hamnar i en tråkig situation. Nackdelen för flera människor ligger mestadels i frestelsen att nyttja kortet och handla mer än man behöver.

När du får månadsfakturan har du alltid ett ”lägsta belopp att betala” på den. Om du löpnade betalar det lägsta beloppet kommer skulden snabbt att växa och det blir svårare att återbetala. Fakturan gäller för föregående månad och det gäller att du inte köper mer på kortet än vad du har råd att betala. Årskostnaden på kreditkorten är lite dyrare, dessutom får du i de flesta fall, men inte alla, betala uttagsavgifter när du använder kortet i automat. Dock har korten förmåner som har ett långt högre värde än avgifterna.

Kreditkort att använda till nästan allt

Förutom de kreditkort som du kan använda till vad du vill finns också specifika kreditkort. Det kan exempelvis vara ett bensinkort där du kan tanka på en speciell kedja av mackar. Det finns också resekort som är knutna till en speciell researrangör, det vill säga du kan köpa resor bara hos denna arrangör och få fördelar där. Resekorten kan också ha paketerade förmåner med reseförsäkring, lounge och annan service. Bonuskorten är populära. Om du har ett sådant kort får du pengar tillbaka för varje krona du spenderar med kreditkortet. Dessutom samlar du poäng. Jämför bästa korten på kredit.nu för att hitta det specifika kortet som passar dig bäst.

Några av de roligaste kreditkorten är korten för shopping och mat. Matvarukedjorna har sedan länge haft dessa kort där de ger veckans bonus eller rabatter till kortinnehavarna. Människor handlar väldigt ofta i samma butik eftersom de köper vissa varor som alltid finns där, då är ett matkort perfekt. Det är samma sak med shoppingkortet för online butiker, det är lika praktiskt och roligt att kunna handla snabbt med ett klick.

Krav för att få kreditkort

Att erhålla en kredit hos en kreditgivare påminner om ett lån. Du behöver ansöka och bli godkänd. Precis som vid ett lån utförs en kreditbedömning samt en kreditupplysning när du ansöker. Om du beviljas ett kreditkort eller inte beror på hur banken bedömer din återbetalningsförmåga. Det kan också bli så att den tillgängliga summan att använda på kreditkortet blir lägre om du inte har en stabil inkomst eller bedöms ha sämre återbetalningsförmåga. En vanlig kreditnivå är 30 000 – 50 000 kronor, men det kan också vara både lägre och högre. Det kan även finnas tillfälliga krediter, så kallade ”bryggor”, när banken utökar nivån på ditt kreditkort under en viss tid. Det kan vara så att du behöver göra ett inköp och har kommit överens med banken att detta ska ske via kreditkortet i stället för ett banklån. Återbetalningstiden kan då bli ganska kort, hur många månader är ofta en förhandlingsfråga mellan dig och kreditgivaren. Bankerna har på senare år blivit mycket mer restriktiva med utökning av kreditkort.

Banken bestämmer hur mycket kredit man vill ge. Grundkraven för att ha möjlighet till kreditkort är följande:

 • Vanligaste minimiålder 18 år.
 • Du får inte ha betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Du behöver ha en regelbunden inkomst, det vanligaste är 100 000 – 150 000 kronor per år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.

Jämför kreditkort innan du ansöker

Jämför förmåner och bonusprogram först, se efter att de har det som passar dig.  Tänk på att ta med alla kort i jämförelsen, inte bara de som är knutna till banker. Du kan enkelt ansöka online – ifall du vet att du har en registrerad inkomst från anställning.  Om du är egenföretagare behöver du kontakta kreditkortsgivaren och presentera dig samt berätta att du avser att ansöka. De papper du behöver lämna in är oftast resultat-och balansrapporterna, samt plan för den kommande intäkten. Ibland kan det räcka med att visa upp signerade kontrakt som du har med kunder.

Om du beviljas kreditkort – tänk på betalningstiden på kontokortsfakturan. Använder du kortet rätt blir det en förstärkning och en fördel, i stället för en skuldbörda.

kortio logo
Jämför alla kreditkort på ett ställe
Tjänsten är helt kostnadsfri
Se vilket kreditkort som passar dig
Hitta erbjudanden!

Lämna en kommentar