Spartips – 300 sätt att spara pengar

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Det är onödigt att betala mer än du måste. Istället för kasta pengar i sjön så finns det massor av saker du kan göra för att spara pengar. Vi har listat hundratals spartips, vissa är enkla att genomföra, andra är svårare. Vissa av våra spartips sparar dig ett par kronor, andra sparar dig tusenlappar.

Anledningarna till varför just du vill spara kan vara många. Kanske behöver du en buffert, kanske är din lön låg eller så är dina kostnader lite väl höga. Oavsett din anledning så är det superviktigt att du har ett långsiktigt sparande som ger dig en större ekonomisk trygghet ifall olyckan är framme, du förlorar jobbet eller något annat oväntat inträffar. 

Höj din levnadsstandard genom att spara

Genom att reflektera över vad du idag lägger dina pengar på så kommer du förmodligen upptäcka att du lägger mycket pengar på onödiga saker eller betalar för mycket för produkter och aktitjänster du använder.

Att spara pengar innebär inte att du ska snåla, det innebär istället att du ska vara smart. Du ska inte behöva sänka din levnadsstandard utan bara komma billigare undan. Om du lyckas med det så får du fort pengar över som du kan lägga på saker som är viktiga för dig.

Du sparar pengar genom att minska dina utgifter, vilket är bra mycket enklare än att försöka höja dina inkomster genom att be chefen om högre lön eller ta ett extrakneg.

Att spara ska vara kul och inspirerande

Om du följer några av våra spartips och får pengar över – vad ska du då göra med dem? Om du är långsiktig i ditt sparande är det smart att placera dem. Är du nöjd med att bara ha dem liggande på ett konto borde du se till att få en bra ränta så att beloppet växer. 

Men om du vill vara mer aktiv och, om allt vill väl, få dina pengar att växa mycket så finns det otaliga sätt att investera dem. Aktier, fonder, råvaror – you name it!

För att kunna investera i dessa behöver du ett konto hos en bank, vi rekommenderar Nordnet och Avanza (som har haft Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad).

Avanza SKI
Avanza har Sveriges nöjdaste privatkunder i kategorin sparande.

Bli inspirerad av andra sparare

De flesta svenskar sparar pengar på ett eller annat sätt och vissa är mer aktiva i sitt sparande än andra. På internet finns det hundratals inspirerande bloggar, Facebooksidor och Instagramkonton som delar med sig av smarta tips och råd om privatekonomi och sparande.

Det finns med andra ord en nästan outtömlig källa av inspiration för dig som behöver få en knuff i baken för att komma igång med ditt sparande eller råd om hur du bäst förvaltar dina pengar.

Våra 10 bästa spartips

Utnyttja prova gratis-perioder

”Prova gratis i två veckor” eller ”Testa kostnadsfritt i en månad”. Fler och fler företag låter sina kunder testa tjänster och produkter helt gratis. Genom att dra nytta av dessa gratisperioder så får du möjlighet att använda tjänster kostnadsfritt.

Några exempel på företag som erbjuder en prova gratis-period ärBookbeat, Nextory och Storytel. Smidiga tjänster där du hittar både ljudböcker och e-böcker.

Se prishistorik och använd prisbevakning

Har du hittat en mobiltelefon, en robotgräsklippare eller ett par skor du verkligen vill ha? Leta upp varan hos Prisjakt, Pricerunner eller någon annan jämförelsetjänst och se hur mycket varan kostade när den var som billigast. Sedan skapar du en prisbevakning och lutar dig tillbaka. Förr eller senare får du en notis när en butik har sänkt priset och vips så har du sparat en hel del pengar!

Handla mat på nätet

De flesta livsmedelsbutiker erbjuder idag möjligheten att handla online. Då plockar butikspersonalen dina varor, packar dem och kör hem dem till dig om du inte själv åker och hämtar dem.

Anledningen till att det är ett smart sätt att spara pengar är att du tar ifrån dig själv möjligheten att göra onödiga impulsköp. Den där Läkerolasken vid kassan eller det nybakade brödet klarar du dig oftast utan, lägg istället de pengarna på frukt och grönt.

Använd en streamingtjänst åt gången

Antalet streamingtjänster för film och serier blir allt fler, CMore, Viaplay, Netflix och HBO är några utav dem. Att använda flera av dessa tjänster på en och samma gång är onödigt. Om du använder en tjänst åt gången ser du i lugn och ro de serier du vill, när du är nöjd säger du upp tjänsten och går vidare till nästa.

En annan positiv aspekt av detta spartips är att många streamingtjänster har olika erbjudanden när du blir kund hos dem, med andra ord kan du med lite tur få en gratismånad eller två då och då.

Så mycket kostar Sveriges populäraste streamingtjänster

StreamingtjänstPris per månadTotalt per årAnvänd gratis
Netflix89:-1068:-
Discovery+79:-948:-
Disney+89:-1068:-
C More109:-1308:-Få 2 veckor gratis
HBO Nordic109:-1308:-
Viaplay129:-1548:-Få 2 veckor gratis
De populära streamingtjänsternas billigaste abonnemang..

Få cashback (återbäring) på dina onlineköp

Refunder har nästan 1000 anslutna butiker och ger dig återbäring på upp till 30 procent när du köper varor och tjänster på nätet. Utöver att Refunder finns som en app så kan du även använda tjänsten på din dator genom deras hemsida eller ett tillägg för din webbläsare som plingar till när du är på en sida där du kan tjäna återbäring.

Få 50 kronor av Refunder!

Genom att anmäla dig genom denna länk får du 50 kronor att handla för.

Vi har skrivit en lång artikel som förklarar hur Refunder och flera andra svenska cashbacksidor fungerar, vilka deras populäraste program är och hur du kommer igång, läs artikeln om cashback här.

Investera i en kompostkvarn

Om du bor i hus är en kompostkvarn en ekonomisk och miljövänlig investering. En kompostkvarn maler, flisar eller hackar ner ditt trädgårdsavfall till näringsrika småbitar som bryts ner snabbt av naturen. Du kan exempelvis använda restavfallet istället för dyr täckbark så att du skyddar och ger näring till din trädgård.

Du slipper dessutom frakta allt trädgårdsavfall till soptippen vilket sparar dig både tid och pengar. När du själv inte använder kompostkvarnen kan du låna ut den till grannar och vänner eller hyra ut den via Hygglo och tjäna en slant.

Undvik att handdiska

När du diskar för hand är det i genomsnitt fyra gånger mer energikrävande än att använda diskmaskinen. Dagens diskmaskiner är otroligt effektiva och många av dem har dessutom speciella eco-program som använder ännu mindre vatten och energi.

Gör mobilsurfet till bredband

Om du bor där det finns bra mobiltäckning och du har tillgång till minst 4G så har du möjligheten att också använda ditt mobilabonnemang som ett bredband hemma. Genom att du köper eller hyr en 4G-router och beställer hem ett extra sim-kort från din mobilleverantör så får du ett mobilabonnemang och ett bredbandsabonnemang i ett!

Genom att använda denna metod kan du spara upp till 7 188 kr per år! Vi har skrivit en detaljerad artikel om hur du går tillväga, du hittar artikeln här.

Nolla kontot innan löning

De flesta av oss får lön den 25 varje månad. Oavsett när din lön trillar in på kontot bör du ta för vana att dagen innan löning föra över alla pengar du har kvar på lönekontot till ditt sparande, exempelvis hos Avanza, SAVR eller ett sparkonto.

De pengarna klarade du dig uppenbarligen utan och istället för spendera dem på något onödigt eller låta deras värde devalveras med nollränta så bör du investera dem i din framtid.

Sänk din bolåneränta

En av svenska hushålls högsta fasta kostnader är vanligtvis bolånet. Oavsett om ditt lån är stort eller lite så finns det mycket pengar att spara på att sänka din ränta.

Ofta är din bank lyhörd om du kontaktar dem och ber om en lägre ränta, men om din nuvarande bank inte är villig att sänka din bolåneränta så står bankerna i köp för att ha dig som kund.

Spartips – alla kategorier

Fasta kostnader

Spartips som sänker dina fasta kostnader som försäkringar och elavtal.

Bank och ekonomi

Tips kopplade till hur du kan spara pengar genom att hantera din ekonomi annorlunda.

Mat och hem

De största rörliga kostnaderna för många hushåll, exempelvis matsvinn.

Teknologi och hushåll

Övriga kostnader som rör hem och hushåll, exempelvis uppvärmningsmetoder.

Shopping, nöjen och semester

Kostnader för olika typer av shopping och aktiviteter, exempelvis semester.

Bil och transport

Kostnader kopplade till hur du reser till jobbet, affären och andra platser.

Barn och familj

Barn förändrar inte bara din tillvaro utan också din ekonomi.

Appar

Med hjälp av mobilen kan du göra sparandet enkelt och roligt.

Snåltips

Spartips för den extreme som är villig att vända på varenda krona.

Fasta kostnader

Dessa utgifter är återkommande kostnader som du vanligtvis betalar månadsvis, oftast i samband med löning. Det första du bör göra när lönen kommer in är att betala alla fasta kostnader så får du en bra överblick över hur mycket pengar du har att röra dig med under månaden.

Be banken sänka din bolåneränta

En av de fasta kostnader som vanligtvis är högst är bolåneräntan. Oavsett om du har ett stort bolån eller ett lite mindre så finns det mycket pengar att spara på att förhandla bolåneräntan.

Oftast är din bank lyhörd om du ringer eller mailar dem och ber om en lägre bolåneränta. Tänk på att också en mindre sänkning av räntesatsen kan ge besparingar som du märker av.

Har du till exempel ett bolån på 3 miljoner och lyckas sänka räntan med 0,3 procent innebär det en årlig besparing på 9000 kr eller 750 kr per månad.

Byt bank för att sänka bolåneräntan

Att byta bank kan kännas omständligt och jobbigt men faktum är att processen idag är ganska så smidig. Om din nuvarande bank inte är villig att sänka din bolåneränta så finns det massvis av andra banker som vill ha dig som kund istället.

Jämför bredbandsavtal

Priset på bredband kan skilja sig en hel del mellan olika aktörer. Därför kan det finnas mycket pengar att spara på att jämföra priser och hitta det billigaste bredbandsavtalet.

Tänk dock på att priset inte är allt när det gäller bredband, utan faktorer som obegränsad surfmängd och kundnöjdhet är också viktiga. En aktör som har riktigt bra priser och flera år i rad haft Sveriges nöjdaste bredbandskunder enligt SKI är Ownit.

Spartips - byt bredbandsleverantör
Sänk räkningen genom att byta bredbandsleverantör.

Dela bredband med grannen

Dagens bredband erbjuder väldigt höga hastigheter och det är många som inte utnyttjar detta fullt ut. Med dagens trådlösa teknik så är det väldigt enkelt att ordna det så att du och grannen kan dela på bredbandet och spara en slant.

Gör mobilsurfet till bredband

Om du bor på en plats som har bra mobiltäckning och tillgång till 4G så kan du faktiskt också använda ditt mobilabonnemang som ett bredband hemma.

Genom att köpa eller hyra en 4G-router kan du med hjälp av dubbla sim-kort ha ett mobilabonnemang med obegränsad surf, fria samtal och sms. Samtidigt har du också ett stabilt och snabbt bredband i huset och sparar hundralappar varje månad.

Sänk din innetemperatur

Hur varmt du har det inne påverkar din elkostnad. Att värma upp en bostad kostar en del, särskilt om den är lite större eller om du bor någonstans där vintrarna är extra kalla.

För varje grad du sänker innetemperaturen så sparar du 5-7% av uppvärmningskostnaden. Tänk också på att ha en låg temperatur i de rum som du inte använder så ofta.

Jämför elavtal

El är ofta en av hushållets största kostnader, särskilt om du bor lite större. Oavsett vilken typ av uppvärmning ditt boende har så kan elkostnaden sticka iväg, särskilt under vintermånaderna då det är som kallast.

Hur ditt elavtal fungerar kan ibland kännas lite som en djungel, men faktum är att det inte är så komplicerat. Den ena kostnaden kallas för elnätskostnad och tyvärr går det inte att göra så mycket åt den. Den andra kostnaden är själva elen och här kan du som konsument påverka priset.

Genom att välja vilket elbolag som levererar din el kan du oftast sänka priset. Många bolag har olika välkomsterbjudanden och ibland kan du också förhandla bort, eller i varje fall minska, månadsavgiften.

Elskling är en supersmidig gratistjänst som jämför elpriserna hos Sveriges alla elhandelsbolag. Vilket elavtal som är bäst för just dig beror dina förutsättningar och preferenser.

Välj rörlig el

Ett rörligt elpris innebär att kostnaden för din elanvändning blir svår att förutse, men historiskt sett har det alltid varit billigare att välja rörlig el.

Håll koll på din elförbrukning

Greenely är ett elbolag med en kostnadsfri tjänst som låter dig följa energiförbrukningen utan att installera något i hemmet. Du kan jämföra hur mycket el du förbrukat historiskt och också mot andra som har liknande bostadsförhållanden som dig.

Få gratis energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri service som din kommun erbjuder. En rådgivare hjälper dig att bli mer energismart och sänka dina energikostnader samtidigt som miljön påverkas så lite som möjligt.

Skippa din privata mobil

Många arbetsgivare ger dig en jobbtelefon att använda i tjänsten. Förutom att det är omständligt att gå runt med två olika mobiler är det också onödigt att betala för en privat mobil när du kan surfa och ringa gratis via jobbet. Kolla med din arbetsgivare om det är okej att du använder din jobbmobil privat.

Hyr ut ett rum

Om du bor stort kan du hyra ut ett rum för att få in några extra tusenlappar i månaden. Det finns många företag dit de anställda veckopendlar, så med lite tur hittar du en hyresgäst som låter dig få huset för dig själv på helgerna.

Hyr ut stugan

Om du bor stort kan du hyra ut ett rum för att få in några extra tusenlappar i månaden. Det finns många företag dit de anställda veckopendlar, så med lite tur hittar du en hyresgäst som låter dig få huset för dig själv på helgerna.

Det finns otaliga tjänster som smidigt hjälper dig att hyra ut ditt fritidshus, till exempel Airbnb och Stugknuten.

Sänk priset på försäkringen

Ofta kan du påverka vad din försäkring kostar genom att vidta olika försiktighetsåtgärder när det till exempel gäller ditt hem eller din bil. Ett godkänt larm är en försiktighetsåtgärd som många försäkringsbolag rabatterar.

Kolla att du inte är dubbelförsäkrad

Sätt dig ner och kolla upp vilka försäkringar du faktiskt har. Glöm heller inte att räkna med de försäkringar som du vanligtvis får via arbetsplatsen. Kanske hittar du olika försäkringar som täcker en och samma sak, då bör se till att du inte betalar dubbelt för detta.

Gör en budget

Gör en budget över dina fasta kostnader så är det enklare att få en bra översikt över din ekonomi. Utöver att du får en bättre koll på vilka inkomster och utgifter du har så säkerställer du att du inte spenderar mer än du borde.

Fundera över facket

Om du är med i ett fackförbund betalar du förmodligen flera hundra i månaden för medlemskapet. Reflektera över om det är värt pengarna, vad du går miste om ifall du väljer att lämna och om det är värt pengarna du kan spara.

Gå ur svenska kyrkan

För varje 100 000 kronor du tjänar i årslön betalar du ungefär 1 000 i skatt som går direkt till svenska kyrkan. Du kan se exakt hur mycket du betalar på din deklaration.

Att lämna svenska kyrkan är en enkel process, för att inte betala kyrkoskatt för nästkommande år måste du begära utträde senast 1 november.

Jämför mobilabonnemang

Priset på olika mobilabonnemang kan skilja sig väldigt åt mellan olika aktörer. Genom att jämföra priser och också reflektera över hur mycket du ringer, sms:ar och surfar är sannolikheten stor att du kan komma undan bra mycket billigare än idag.

Vårt favoritabonnemang kommer från operatören Vimla som använder Telenors mobilnät. Vimla har några av marknadens lägsta priser och genom att rekommendera vänner och familj att byta till Vimla så får du rabatt på din faktura varje månad!

vimla mobilabonnemang
Erbjudande från Vimla.

Nedprioritera CSN-amortering

Ditt studielån är otroligt förmånligt och sannolikheten att du har någon annan form av lån eller avbetalning med en lägre ränta är liten. Amortera därför ”i rätt ordning” och försök avbetala mest på de lån där räntan är högst.

Om du har en låg inkomst eller sjukdom kan du få en nedsättning på din årliga betalning. Exakt vilka regler som gäller hittar du på CSN:s hemsida.

Utnyttja paketerbjudanden

Oavsett om det gäller olika försäkringar eller bredband, telefoni och TV så lönar det sig att kolla om någon erbjuder olika paketerbjudanden om du samlar de olika tjänsterna. Om du är lite fiffig går det att också själv göra olika sparkombinationer.

Ett bra exempel är vårt tips där du gör ett bredband av ditt mobilabonnemang med hjälp av en 4G-router. Du får då helt obegränsad surf både på mobilen och hemma samtidigt som du sparar pengar varje månad.

Säg upp tjänster – få bättre pris

Oavsett om det gäller ditt mobilabonnemang, bredbandsabonnemang eller ett annat abonnemang så finns det stor potential att sänka dina fasta kostnader genom att säga upp dem.

De flesta större operatörer kontaktar dig efter ett tag och försöker att få dig att ångra din uppsägning. Här har du ett gyllene förhandlingsläge och kan förmodligen sänka priset, få ett par gratismånader eller någon annan typ av förmån.

När du säger upp en tjänst i detta syfte bör du lägga lite tid på att se vad företagets konkurrenter har för prissättning. Välj ut en av företagen med lägst prissättning och berätta att du tänkt byta till dem.

Håll koll på bindningstider

Notera alla datum i kalendern då dina olika abonnemang löper ut. Någon månad före det datumet kan du sondera marknaden och se vilka aktuella erbjudanden som finns tillgängliga och sannolikt komma undan billigare än idag.

Bank & ekonomi

Få järnkoll på dina pengar och se till att dina pengar är någonstans där de gör som mest nytta.

Samla dina lån

Har du många små lån och krediter är det lätt att förlora kontrollen. Desto fler lån du har, desto lättare är det att missa en betalning vilket kan leda till tråkiga avgifter. Med flera små lån får du också flera onödiga avi- och fakturaavgifter.

Om du samlar alla dina små lån och istället tar ett större lån så blir oftast räntan mer fördelaktig och du får en mycket bättre översikt över din ekonomi.

Låna med en medsökande

Om du av en eller annan anledning måste låna pengar är chansen större att lånet beviljas om du har en medsökande. Med en medsökande får banken en större trygghet och kan i många fall då erbjuda en lägre ränta.

Byt från pappersfaktura till e-faktura eller autogiro

Ett superenkelt spartips är att byta ut alla pappersfakturor mot e-fakturor eller autogiro. Att betala 30 kr per pappersfaktura kanske inte känns så mycket, men 30 kr i månaden är 360 kr om året. Får du dessutom flera olika pappersfakturor blir det fort en slant. Dessutom är det positivt för miljön att det blir färre pappersfakturor!

Byt kreditkort

Idag finns det en djungel av kreditkort att välja mellan. Beroende på vad och hur mycket du handlar så kan olika kreditkort ge dig olika bonusar, förmåner och rabatter.

En smart tjänst där du kan hitta det kort som passar dig bäst är Kortio. Kortio är en gratis jämförelsesajt som samlat alla Sveriges kreditkort på en plats. Du kan också läsa mer i vår artikel om hur kreditkort fungerar.

Starta ett månadssparande

Det allra bästa tipset är att starta ett automatiskt månadssparande. Se till att pengarna dras direkt när lönen kommer så har du ett sparande som faktiskt blir av.

Genom ett automatiskt månadsspar slipper du tänka på att du måste lägga undan en viss summa varje månad eftersom det sköter sig helt själv.

Låt inte pengarna ligga på lönekontot

Ett lönekonto har vanligtvis låg eller ingen ränta alls så ta för vana att inte ha mer pengar än nödvändigt på lönekontot. Placera istället pengarna på en typ av konto som ger bra ränta.

Ha flera banker

Att du måste ha en och samma bank för hela din ekonomi är en seglivad myt. Ofta ser du ut att få en bra ränta eller pris på en eller flera tjänster när du samlar dina banktjänster och besparingar hos en och samma bank, men det innebär vanligtvis högre avgifter och sämre villkor på andra håll istället.

Du kan ha lönekontot på en bank, aktierna på en annan och ditt sparkonto på en tredje. Många banker lockar med helkundserbjudanden för att tjäna så mycket som möjligt på dig, men det lönar sig garanterat att göra sin research och se vilken bank som erbjuder bäst villkor för de tjänster och produkter som är viktiga för just dig.

Kolla kvitton

På en månad hinner du samla på dig en ansenlig mängd kvitton. Spara dem och kolla sedan igenom dem i månadsskiftet. Du får fort en bild av vart dina pengar går och vilka kostnader du skulle kunna dra ner på.

TIPS!

Det finns massor av appor där du enkelt kan samla och organisera dina kvitton!

Lägg tid på deklarationen

Att deklarera är inte synonymt med att ha roligt, men det finns mycket pengar att spara på att göra de avdrag du har rätt till.

Samtidigt som deklarationen dimper ner i (den digitala) brevlådan så brukar oftast kvällspressen släppa artiklar om de vanligaste avdragen och hur de fungerar.

Slopa dyra fondavgifter

Kanske har du redan sparat en slant och placerat i fonder. Givetvis spelar fondens avkastning stor roll, men det många inte reflekterar över är att fondavgiften över tid kostar mycket pengar.

Nedan ser du en illustration på hur mycket resultatet av en investering på 10 000 kronor kan skilja sig med bara en procents skillnad på fondavgiften.

Illustration över fondavgifters effekt
Illustration över fondavgifters effekt på avkastningen. Källa: Avanza

Ibland är en fond så pass bra att det lönar sig trots att den har lite högre avgift, men tumregeln är att du ska ha en så låg fondavgift som möjligt.

SAVR är en ny plattform där fondavgifterna i genomsnitt är 30-50% lägre. Alltså samma fonder som hos Avanza och Nordnet, men med lägre avgifter.

Kontrollera dina avgifter hos Pensionsmyndigheten

På Pensionsmyndighetens hemsida ser du hur hög din pension förväntas bli. Där kan du även välja vilka fonder din pension är placerad i.

Angående vilka fonder du bör välja så är tumregeln att ju yngre du är, desto högre risk och om du är äldre ska du satsa på fonder med låg risk.

En annan viktig punkt gällande din pension är att ha koll på vilka avgifter dina pensionsfonder har. Är du ung kan en procent skillnad i fondavgift betyda många hundra tusen kronor mindre vid pension.

Spara i aktier istället för i fonder

När du sparar i fonder så tar de flesta fonder någon form av förvaltningsavgift. Denna förvaltningsavgift är vanligen på någon procent vilket kan tyckas lågt. Men över tid så blir det till en större summa du i stort sett ger bort.

Minimera courtage

Courtage är en typ av avgift som banken tar ut när du handlar med aktier. Genom att välja en bank med lägre courtage kan du spara en rejäl slant, framförallt om du köper och säljer aktier regelbundet.

Om du handlar med aktier hos Avanza och har mindre än 50 000 kronor på kontot så betalar du inget courtage alls!

Separera sparkontot

Försök att ha sparkontot hos en bank där det inte är så lätt att nalla av pengarna. Om du inte är den mest disciplinerade personen i världen så kanske det är svårare att hålla fingrarna i styr om du har ett kort till sparkontot eller kan göra en direktöverföring.

Avanza är ett utmärkt alternativ att placera sitt sparkonto på för att smidigt kunna separera dessa pengar från ditt vanliga lönekonto. Ett annat alternativ är uppstickaren Lunar som erbjuder Sveriges högsta sparkontoränta med insättningsgaranti.

Nolla kontot innan löning

Ta för vana att varje dag innan lönen trillar in föra över de pengar du har kvar på lönekontot till ditt sparkonto. Eftersom du får in nya fräscha pengar på lönekontot dagen därpå har du alltid tillgång till pengar.

Om du måste låna, låna mer

Det kan låta bakvänt, men om du ska låna pengar är det smart att testa ett högre lånebelopp än vad du tänkt dig. Sannolikheten är stor att ju högre lånebeloppet är, desto lägre blir räntan.

Låt oss säga att du behöver låna 75 000 kronor för att renovera ditt kök, om du då vid låneansökan jämför den ränta du blir erbjuden vid 75 000 kronor respektive 100 000 kronor så lär de skilja sig åt.

De pengar du inte behöver amorterar du direkt då lånet kommit in på ditt konto. Amortering får enligt lag ske i förväg om så önskas.

Det är den effektiva räntan som gäller

När du tar ett lån så finns det två olika räntesatser att förhålla sig till: (nominell) ränta och effektiv ränta. Det är den effektiva räntan som är intressant för dig, i den är nämligen alla avgifter runt ditt lån inbakade och du ser exakt vad lånet kommer att kosta dig.

Spara på konton med insättningsgaranti

Det här är inget traditionellt spartips, utan snarare något du bör göra för att inte riskera att förlora stora pengar i framtiden.

Om du har dina sparpengar placerade i ett sparkonto utan insättningsgaranti bör du byta omedelbart. Att riskera att förlora dina surt förvärvade pengar är ett onödigt risktagande. Genom att vara skyddad av insättningsgarantin kan du sova med gott samvete.

Mat & hem

Några av hushållets största rörliga utgifter och alltså något du kan påverka med relativt små medel.

Använd egna shoppingkassar

Priset på kassar i mataffären har stigit enormt sedan den nya skatten på platspåsar infördes. Ta för vana att ta med egna shoppingkassar varje gång du åker till butiken.

Använd refill

Oavsett om det så gäller sylt, schampo eller någonting annat så sparar du i stort sett alltid pengar på att köpa refill-förpackningar istället för en ny burk eller förpackning.

Använd Matsmart eller liknande tjänster

Gör miljön en tjänst genom att minska matsvinnet samtidigt som du är snäll med plånboken också. Hos bland annat Matsmart hittar du fullgoda varor som har felaktiga förpackningar, korta bäst före-datum eller fel säsong.

Ät säsongsbaserat

Om du äter efter säsong kan du spara mycket pengar. Oftast handlar vi samma varor vecka efter vecka, men om du istället läser på om vilka varor som är i säsong så får du smakrikare, billigare och näringsrikare middagar.

Det finns flera sidor som tipsar om vilka varor som är i säsong just nu, bland annat Säsongsmat, Äkta Vara och Naturskyddsföreningen.

Töm kyl, frys och skafferi regelbundet

Ta för vana att varje månad inventera vad du har stående i kyl, frys och skafferi. Förmodligen är det matvaror för flera veckor. Se till att använda upp de varorna innan du åker till butiken nästa gång.

Använd all mat du har

Saknar du inspiration och idéer på vad du kan göra med ingredienserna i ditt halvtomma kylskåp? Skippa en extra tur till mataffären och använd istället Arlas tjänst Töm din kyl där du fyller i vilka ingredienser du har hemma och utifrån det får förslag på olika recept du kan laga.

Arla Töm din kyl
Arlas tjänst Töm din kyl hjälper dig att minska matsvinnet.

Damma av bakom kyl och frys

Damma av kylaggregatet bakom kyl- och frys så jobbar de fort mycket energieffektivare.

Släng inte maten – frys den

Mer mat än vad du tror går att frysa in, till exempel ägg, grädde och vitlök. Mjölk fungerar också bra att frysa in om den ska användas i bakning eller matlagning.

Förvara maten rätt

Du får maten att hålla längre genom att förvara den rätt. Visste du till exempel att paprika mår bäst av att inte ligga i kylskåpet.

Konsumentföreningen Stockholm har gjort en superbra guide som visar hur du förvarar frukt och grönt på rätt sätt. Guiden hittar du här.

Ge bort maten du inte hinner äta

Om du till exempel ska resa bort och har mat som kommer att bli dålig innan du är hemma igen bör du se till att maten kommer till användning.

Ge bort maten till grannen eller en vän så slipper du matsvinn och förmodligen kommer den du ge bort maten till göra samma sak för dig i framtiden.

Ät middag under tian

Initiativet Portionen under tian är en plattform som fokuserar på mat som är både hållbar för klimat och plånbok. Du hittar massor av goda inspirerande recept för max 10 kronor per portion här.

Fimpa ciggen

Det vet du helt säkert redan, men att röka är väldigt dumt. Förutom att det är direkt skadligt för din hälsa så kostar det mycket.

Röker du ett paket om dagen kostar det dig 1 500 kr per månad eller 18 000 kr om året, pengar du istället skulle kunna göra något roligt med!

Använd plana kastruller

Det kan låta absurt men om botten på din kastrull inte är jämn kan det krävas dubbelt så mycket energi att värma upp jämfört med en kastrull med plan botten. Använder du dessutom också lock minskar du energiförbrukningen ytterligare.

Vädra lite men ofta

Vädra gärna huset ofta, men bara ett par minuter åt gången. Låter du det gå längre så hinner väggar och inredning kylas ner och när elementen måste arbeta stiger energiförbrukningen.

Kräma ur det sista ur dina tuber

Vi kastar oftast kaviar, tandkräm och flera andra olika tuber innan de faktiskt är helt tomma. Se till att det inte är något kvar innan du kastar tuben och kom ihåg att sortera den rätt i återvinningen också! I videon får du tips på hur du får ut det sista ur en tub.

Tina mat i kylskåpet

När du ska tina något du haft i frysen är det smart att låta det tina i kylskåpet istället för att låta det ligga framme eller använda microvågsugnen.

Öppna inte ugnen i onödan

När du använder ugnen ska du inte öppna ugnsluckan i onödan. Varje gång du öppnar luckan försvinner ungefär 25 procent av värmen i ugnen.

Det innebär att du förbrukar mer ström och att maten tar längre tid att tillaga. Glasrutan på din ugn sitter inte bara där för att den är snygg!

Utnyttja eftervärmen

Stäng av ugnen eller plattan (om det inte är en induktionshäll givetvis) ett par minuter innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen.

Byt till varmluftsugn

En traditionell ugn förbrukar mycket mer energi än vad en varmluftsugn gör. Andra fördelar med en varmluftsugn är att uppvärmningstiden är kortare, du kan ha något lägre temperatur och du kan ha inne flera plåtar samtidigt eftersom värmen fördelas jämnt.

Handla frysta grönsaker

Frysta grönsaker är oftast mycket billigare än färska grönsaker. Ändå är de minst lika näringsrika eftersom de skördas när grönsakerna är som finast, ett hälsosamt spartips!

Handla mat online

Du kan handla mat online hos de flesta livsmedelsbutiker. Där kan du antingen välja att de plockar och du hämtar dina kassar, eller så kan de köra hem varorna åt dig. När du handlar online så är det mycket enklare att undvika att plocka på dig de där onödiga småvarorna som du inte tänkt köpa.

Köp en termos

Har du gratis kaffe på jobbet? I så fall kan du gå vidare till nästa spartips. Men om du betalar för kaffe så är det en smart idé att brygga kaffe hemma och ta med eget i en termos till jobbet.

Fläkta försiktigt

En köksfläkt använder dubbelt så mycket energi vid högsta hastighet jämfört med den lägsta. Självklart ska du inte låta köket fyllas av stekos, men var noga med att slå av den så fort du är färdig med matlagningen.

TIPS!

Starta fläkten några minuter innan du börjar matlagningen, då skapas ett undertryck i köket vilket gör att luften byts snabbare.

Testa matkassar

Att få hem matkassar blir allt mer populärt. Fördelen är att du undviker de onödiga impulsköpen och oftast är recepten också hälsosamma.

De flesta företag som säljer matkassar har olika erbjudanden för nya kunder, då får du gott om tid på dig att testa om konceptet är någonting för dig samtidigt som du får matvaror till ett lägre pris än om du handlat i butik.

Fika billigt

Om du är ute och fikar, ta en vanlig kaffe istället för någon lyxigare variant. Försök också att undvika sötsakerna. Allra bäst är om du fikar hemma istället, billigare och förmodligen minst lika gott!

Håll koll på jämförpriset

Att handla storpack är generellt billigare än att handla mindre förpackningar, men det stämmer inte alltid. Var därför alltid noga med att kolla på jämförpriset innan du stoppar ner varor i matkorgen.

Självscanna

Att självscanna istället för att spara kö till kassan sparar dig tid, men du får också en helt annan koll på hur mycket du handlar för.

Eftersom du konstant kan följa priserna på de varor du scannar så är det enkelt att handla inom budget. Du upptäcker dessutom direkt om en vara är felmärkt, till exempel att den är märkt med ett kampanjpris med att den scannas som fullt pris.

Använd en kundkorg utan hjul

Använder du en mindre kundkorg utan hjul som du måste kånka runt på blir det enklare att undvika onödiga impulsköp. Den där 1,5 liters Coca Colan är inte lika rolig att bära runt på som att rulla.

Gör matlådor

Det är inte ett måste att äta lunch ute varje dag. Du sparar en förvånansvärt stor slant varje månad genom att ta med dig matlåda till jobbet.

Räkna enkelt ut hur mycket du kan spara genom att ta till vara på dina lunchkvitton i en månad. Är det verkligen så mycket godare på lunchrestaurangen?

Dra ner på sötsakerna

I Sverige äter vi nästan 15 kilo sötsaker och snacks per år och person. Förutom att det är rent hälsovådligt så kostar det också stora pengar.

Om du vill ha sötsaker är jordnötter och cashewnötter bra alternativ som innehåller vitaminer, protein och fiber som är bra för hälsan. Ett extra bra alternativ är ifall de är osaltade.

Vidga butikshorisonten

Om du bor i en lite större stad är sannolikheten stor att det finns fler livsmedelsbutiker än enbart de stora kedjorna. Om du hittar en livsmedelsbutik som är inriktad mot exempelvis asiatisk mat eller mat från Mellanöstern så finns det stora fynd att göra. Dessutom är det ju alltid kul att vidga sina vyer!

Stäng av kranen

Låt inte vattnet stå och rinna när du exempelvis skalar morötter, det samma gäller om du saknar diskmaskin och måste handdiska. Fyll istället två baljor med vatten, en att diska i och en att skölja i.

Koka mindre vatten

Oavsett vad du kokar så behöver du inte ha i mer vatten i kastrullen än att de precis täcks.

TIPS!

Vissa grönsaker, till exempel broccoli, behöver inte kokas. De tillagas perfekt om du låter dem stå och dra i ett par minuter i vatten du kokat upp i vattenkokaren.

Använd rätt platta

Se till att kastrullen eller grytan du ska värma är lika stor eller större än plattan du värmer den på. En gryta som bara är någon centimeter mindre än plattan kan orsaka ett energispill på tiotals procent!

Baka eget bröd

Undvik att köpa dyrt bröd i affären, gör istället ditt eget till en bråkdel av priset. Om du bakar en stor sats kan du frysa in så att du har bröd till senare också.

Detta tips gäller självklart inte bara bröd utan också kakor och annat gott som fungerar lika bra att frysa in.

Färska kryddor för alltid

Färska kryddor är supergott, men kostar oftast mycket och håller inte särskilt länge. Det sistnämnda gäller dock bara om du inte tar hand om dem på rätt sätt. Faktum är att du kan ha färska kryddor hemma året om utan att betala en enda krona.

Det är superenkelt att göra nya plantor genom att ta sticklingar från till exempel basilika, sätta dem i vatten och sedan plantera skottet i jord i en kruka när rötterna har bildats.

Basilika
Färska kryddor och örter är inte bara gott, utan också ett sätt att spara pengar.

Är du bara lite villig att lägga lite omsorg och tid så betalar de där dyra färska kryddorna tillbaka sig mångfalt.

Återanvänd purjolöken

Visste du att en purjolök växer ut om du ställer roten i ett vattenglas? Genom att göra det kan du äta upp en purjolök flera gånger. Byt ut vattnet ett par gånger i veckan så håller den sig fräsch längre.

Ät havregrynsgröt till frukost

Havregrynsgröt är gott, fiberrikt och superbilligt. Byt ut de sockrade, dyra frukostflingorna så ger du både plånboken och magen en bra start på dagen.

Fynda produkter med kort datum

Bäst före betyder inte att maten helt plötsligt förstörs när datumet passerat. Oftast är det ingen skillnad alls, förutom att varor med korta datum brukar vara riktiga prisfynd. Om du inte hinner äta upp allt är det bara att frysa in!

Undvik hel- och halvfabrikat

Försök att hålla dig till ren mat istället för hel- och halvfabrikat. Det blir både billigare och nyttigare.

Använd vattenkokare

Att koka upp vatten med en vattenkokare drar mindre ström än om du använder spisplattan. Utöver tevattnet kan du också ta för vana att förvärma pastavattnet innan du häller det i kastrullen.

Sluta snusa

En dosa snus kostar ungefär 40 kr. Om du snusar en dosa om dagen innebär det att du snusar upp nästan 15 000 kr per år.

Handla aldrig på tom mage

När vi är riktigt hungriga handlar vi gärna större mängder och mindre nyttigt än vad vi vanligtvis gör. Förhindra dessa farliga impulsköp genom att alltid se till att äta innan du handlar.

Köp inte flaskvatten

Sveriges vattenkvalitet är bland de bästa i världen och smakar gott. Att köpa vatten på flaska är dåligt för miljön och en onödig utgift.

Om du tycker det är “tråkigt” med kranvatten finns det kolsyremaskiner du kan köpa hem när du vill lyxa till det.

Gör lådvin till vin

Alla viner smakar bättre av att luftas. Köp ett billigt vin, häll upp det i en karaff och låt det andas några timmar så kommer det att smaka mycket bättre.

Använd glasögon

Om du har oturen att ha dålig syn så är tyvärr både glasögon och linser kostsamma. Men av de två så är definitivt glasögon det mest ekonomiska valet.

Låt oss säga att det kostar dig 300 kronor i månaden att ha linser. Det blir 3 600 kronor om året. För 3 600 kronor får du ett par fina märkesglasögon som du kan använda i många år.

Byt sticklingar

stället för att lägga pengar på blommor i butik kan du odla och byta sticklingar med vänner och bekanta. En stickling är en avskuren stam-, gren- eller rotdel av en växt som slår rot och bildar en ny planta.

Byt till en påslös dammsugare

En påslös dammsugare är minst lika effektiv som en dammsugare med påse. Till skillnad mot en dammsugare med påse så avtar inte effekten ju mer som är i behållaren. Fördelen är att du slipper krånglet med att byta, men framförallt med att köpa nya påsar.

Dessutom har många påslösa dammsugare behållare som är genomskinliga vilket gör det enkelt att hitta den där ringen, örhänget eller andra borttappade föremål.

Återanvänd mikrofibertrasor

Mikrofibertrasor är supereffektiva när du städar hemma. Det allra bästa med mikrofibertrasor är att du kan tvätta dem i tvättmaskinen och sedan blir de som nya igen.

Städa med trasiga kläder

Klipp sönder trasiga handdukar och t-shirts som ändå ska slängas i lagom stora bitar och använd dem som disk- eller städtrasor.

Gör kläderna som nya igen

Om dina svarta klädesplagg börjar bli gråa kan du tvätta dem med textilfärg, samma princip gäller för dina vita plagg som du kan ge nytt liv med klorin.

Få dina kläder att hålla längre

Ta för vana att vända dina kläder ut och in innan du slänger in dem i tvättmaskinen, på så sätt slits de inte lika mycket och du behöver inte köpa nya kläder lika ofta.

Hyr finkläder

Istället för att köpa en kostym eller en klänning som används en gång om året är det mer ekonomiskt att hyra istället.

Du kommer undan med en bråkdel av kostnaden och så är det heller inga problem med kostymer som börjat sitta trängre…

Köp enfärgade strumpor

Ett av livets stora mysterier är var den ena strumpan försvinner någonstans. Genom att köpa enfärgade strumpor så behöver du inte köpa nya strumpor lika ofta, slipper problemet med att para ihop dem och sparar också tid när du sorterar tvätten.

Minimera garderoben

Använd en del av din garderobsyta till något annat. Kanske kan du förvara dina städsaker eller sängkläder där istället.

Med mindre förvaringsutrymme för kläder tvingar du dig själv att bara använda de plagg du verkligen gillar. Dessutom är det inte lika lockande att handla nya kläder eftersom du inte har någonstans att förvara dem. En mindre garderob sparar dig pengar, förvaringsutrymme och tid när du vanligtvis har svårt att välja vilka kläder du ska ha på dig.

Släng bort bindan

En menskopp är mer hygienisk och miljövänlig och har en livslängd på flera år. Under den tiden hinner det gå åt ganska många bindor och tamponger.

Gör eget rengöringsmedel

Var snäll mot miljön genom att själv göra ett eget rengöringsmedel som är minst lika effektivt som de du köper för dyra pengar i butik.

Rengöringsmedlet går bra att använda på fönster, i badrummet, köket och på andra blanka ytor, men försök att undvika att få det på plastdetaljer då det är ganska starkt.

Recept för hemgjort rengöringsmedel

Värm upp 2 deciliter ättika tills det är fingervarmt, häll i det i en sprayflaska tillsammans med 2 deciliter diskmedel. Skaka om rejält och börja rengöra!

Frys in övermogna bananer

Om bananerna börjar bli bruna kan du frysa in dom och göra glass eller smoothies av dem.

Veckohandla med kollegorna

Om du inte har möjlighet att ta med matlåda till jobbet kan du istället veckohandla tillsammans med dina kollegor.

Tillsammans gör ni en matsedel för veckans luncher och turas om att handla och laga. Eftersom ni är fler som delar på inköpen blir kostnaden per person mycket lägre än om ni köpt lunch på restaurang.

Bjud in dig själv

Passa på att slå två flugor i en smäll genom att hälsa på föräldrar, släkt eller vänner. Då äter du gratis och så kan ni också passa på att umgås.

Panta annat än flaskor och burkar

Att du ska panta flaskor och burkar är en självklarhet, men visste du att det finns en app som heter Bower där du kan panta deodorant, diskmedelsflaskor, plastpåsar och mycket annat.

Teknologi & hushåll

Optimera ditt hem genom att använda så lite energi som möjligt samtidigt som du kan leva bekvämt och bra.

Sälj onödiga prylar

Är ditt förråd överfullt av onödiga prylar du samlat på dig genom åren men inte har någon nytta av? I takt med att vi svenskar blir allt mer miljömedvetna så växer begagnathandeln.

Samtidigt som du rensar hemmet tjänar du också en slant, dessutom gör du miljön en bra tjänst! Det finns massor av ställen du kan göra dig av med dina onödiga prylar på, till exempel genom en loppis. Om du vill göra det via nätet är Blocket, Tradera och Facebook Marketplace de vanligaste plattformarna.

Om du inte är redo att sälja en pryl kan du istället testa om det går att tjäna en hacka på den genom att hyra ut den via Hygglo.

Investera i solceller

Sverige har ett perfekt klimat för solceller eftersom solcellerna inte fungerar lika bra när det är väldigt varmt. På under tio år tjänar du igen din investering och börjar istället tjäna pengar.

Att montera solceller tar vanligtvis bara en eller ett par dagar och är enklare än du tror. En vanlig installation består av ungefär 20 paneler som ger dig ungefär 5000-7000 kWh årligen.

TIPS!

Om du installerar grön teknik som privatperson kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut. Det är Skatteverket som hanterar skattereduktionen.

Åtgärda droppande kranar

Om du har en kran som droppar är det hög tid att byta packning. En droppande kran kostar dig nästan 1 000 kronor varje år i ökad energiförbrukning, pengar som går rätt ner i slasken.

Slå av datorer som inte används

En dator drar mer energi än vad du tror, vanligtvis någonstans mellan 200-500 watt i timmen. Det motsvarar en årlig kostnad på nästan en tusenlapp!

Undvik standbyläge

Det är enkelt att tro att en apparat som står i standbyläge inte förbrukar nämnvärt med ström, men faktum är den forfarande använder ungefär hälften av den ström den använder om den varit påslagen.

Utöver att du sparar ett par hundralappar per år på att slå av apparaterna helt så sänker du även brandrisken i hemmet.

Byt till lågenergilampor

En lågenergilampa räcker tio gånger längre än en vanlig glödlampa och förbrukar bara en femtedel så mycket energi.

Byt till laddningsbara batterier

Om du använder alkaliska batterier kan du spara pengar, minska avfall och reducera din miljöpåverkan genom att ersätta dem med laddningsbara batterier.

Laddningsbara batterier kan användas upprepade gånger. Alkaliska batterier är icke-laddningsbara engångsbatterier som måste kasseras efter att de har laddat ur. Laddningsbara batterier kan laddas upp flera hundra gånger, vilket gör att du över tid sparar mycket pengar över tid.

Släck lampan

Ta för vana att alltid släcka lamporna i rum som inte används. Den händige kan installera rörelsedetektorer som automatiskt tänds och släcks beroende på om du är i rummet eller inte.

Investera i en luftvärmepump

Element är riktiga energislukare, vilket du förmodligen ser på din elräkning. Se över om det finns möjlighet att installera en luftvärmepump för att sköta innetemperaturen istället. Det gör garanterat elräkningen till en roligare läsning.

Använd uppskjuten start

Många modernare vitvaror såsom tvättmaskiner och diskmaskiner har möjlighet till att starta vid en specifik tidspunkt. Genom att köra så många vitvaror som möjligt nattetid när elpriset är som lägst kan du spara hundralappar på elräkningen.

Köp hela träd istället för ved

Att elda är både mysigt och en bra uppvärmningsmetod för dig med hus. Att köpa ved kostar dock en hel del, särskilt om du köper de minsta säckarna.

Det går att köpa hela stammar av till exempel björk och komma undan riktigt billigt. På så sätt sparar du pengar samtidigt som du själv kan kapa veden i den längd som passar just din spis.

Köp inte dyra verktyg

Istället för att köpa en dyr verktygspark som du bara utnyttjar ett par gånger om året kan du hyra verktyg via tjänster som Hygglo eller höra med grannen om de har verktyget du behöver.

TIPS!

Använd rabattkoden 7CGFF och få 50 kronor att använda hos Hygglo.

Om du har bra kontakt med grannarna kan ni ju gå ihop och köpa maskiner och verktyg tillsammans, ni får maskiner av bättre kvalitet och kostnaden per person blir bra mycket lägre.

Duscha kortare

Om du duschar hälften så länge som du brukar blir din varmvattenförbrukning väsentligt lägre och kan ge dig besparingar på upp till 10 procent av energiförbrukningen.

Byt duschmunstycke

Att byta ut ditt gamla duschmunstycke till ett snålspolande gör att du kan halvera din vattenförbrukning. Nya, snålspolande duschmunstycken fungerar så att de blandar in luft i vattenstrålen. Det är ingenting du märker på komforten, men däremot på räkningen.

Brrr… Duscha kallt

Varmvatten är inte billigt och ju längre duschar du tar, desto mer kostar det naturligtvis. Om du istället duschar kallt, eller i varje fall inte lika hett som du brukar, så sparar du en slant. Dessutom sägs det att kalla duschar är bra för hälsan.

Skippa badet

Ett badkar rymmer ungefär 200 liter vatten och varje liter kostar pengar. Dessutom blir också elräkningen högre eftersom allt det vattnet måste värmas upp. Så hoppa över badet och ta istället en snabb, inte alltför het, dusch.

Japansk toalett för storfamiljen

För en lite större familj kan en stor besparing faktiskt vara att köpa en japansk toalett. De har blivit allt vanligare i Sverige och har flera fördelar.

Japansk toalett
Med en japansk toalett är toarullar ett minne blott.

Den största fördelen ekonomiskt sett är att du kan “skita i” toalettpappret. En genomsnittssvensk använder ungefär 100 rullar toalettpapper på ett år, har ni flera barn hemma handlar det om tusenlappar att spara!

Kyl med korsdrag

Korsdrag är ett naturligt, billigt och smidigt sätt att kyla ner hemmet under de varma sommarmånaderna, en Aircondition är förvisso bekväm men kostar både att köpa och framförallt att använda.

Tvätta i gemensam tvättstuga

Om du bor i lägenhet har du vanligtvis tillgång till en gemensam tvättstuga. Då är det onödigt att använda din egen tvättmaskin. Genom att använda den gemensamma tvättstugan blir elräkningen lägre, du slipper slitage och förmodligen är de tvättmaskinerna också av en riktigt bra kvalitet.

Sortera tvätten efter hur smutsig den är

Genom att sortera tvätten efter hur smutsig den är kan du välja tvättprogram utifrån detta. När du tvättar mindre smutsiga kläder väljer du ett energisnålare program med lägre temperatur än du annars gjort.

Centrifugera mera

När du centrifugerar kläderna i tvättmaskinen är det betydligt mindre vatten kvar i textilierna när tvätten är klar. Det innebär att torktumlaren behöver mindre tid på sig att göra din tvätt torr.

Överfyll inte torktumlaren

Ju mer du stoppar in i torktumlaren, desto längre tid tar det att bli torrt. Är dessutom torktumlaren fylld till bredden kan inte kläderna separeras från varandra vilket gör torktiden än längre. Håll därför koll på hur mycket du kan stoppa in i just din torktumlare.

Torktumla med torkbollar

Torkbollar hjälper luften i torktumlaren att cirkulera vilket gör torkningen effektivare och snabbare.

Lufttorka tvätten

Använd en torkställning för att torka din tvätt istället för att låta torktumlaren göra jobbet. Se bara till att ventileringen är tillräckligt bra.

TIPS!

Även på vintern kan du torka dina kläder utomhus, oavsett om det är minusgrader eller inte. Det viktigaste är att luften är torr.

Maskindiska istället för att handdiska

Att diska för hand är fyra gånger mer energikrävande än att använda diskmaskinen. Dagens diskmaskiner är supereffektiva och många har dessutom speciella eco-program som använder ännu mindre vatten och energi.

Skippa hantverkaren

Hantverkare är dyrt och det finns massor av guider, videos och dokumentation om hur du gör det mesta själv. Det enda du inte kan eller ska göra själv är el.

Skippa hemtelefonen

Det blir allt färre som har en hemtelefon, mobiltelefonen tar över mer och mer. Om du gör dig av med din hemtelefon, så nostalgiskt det än må vara, så slipper du den kostnaden vilken i vissa fall kan röra sig om hundralappar per månad.

Ring med gratisappar

Om fria samtal eller SMS inte ingår i ditt mobilabonnemang kan du använda gratisappar såsom Skype eller Viber för att ringa och skicka meddelanden.

Använd timer och grenuttag

Apparater som står i standbyläge förbrukar också en del ström. Investera i några timers och grenuttag som du kopplar in apparaterna i. På så sätt slås de av automatiskt under till exempel nätterna och du sparar pengar medan du sover. En annan fördel är att det är smidigt att bara behöva dra ur en kontakt istället för flera när du reser bort.

Köp ny kyl- och frys

Om du har ett gammalt kylskåp eller frys så är det ekonomiskt smart att ersätta dessa. Framförallt frysen är en stor elbov som måste frostas av med jämna mellanrum.

Om du köper en modern frys frostar den av sig själv när det behövs och du sparar många hundralappar, ibland tusenlappar, på elräkningen.

Håll koll på energimärkningen

När du köper nya vitvaror är det smart att kolla extra noga på energimärkningen. Alla vitvaror som säljs idag är energimärkta från A till G där A är den mest energisnåla.

Försök att alltid köpa så energisnåla vitvaror som möjligt, de är förmodligen inte det billigaste valet, men kommer absolut att vara billigast i längden.

Säg upp tidningsprenumerationer

Istället för att läsa en papperstidning finns det oftast en fullgott gratisalternativ på internet. Det finns en app som heter Pressreader som har fler än 7000 tidningar och tidsskrifter. Du får tillgång till alla tidningar genom att appen kopplas till ditt bibliotek.

Utnyttja premierna i välkomstpaket

När du börjar prenumerera på vissa tidningar så får du ett välkomstpaket med en eller flera premier. Det kan vara allt från strumpor, ficklampor eller glas. Om du får syn på en premie du är i behov av och den är billigare än vanligt så starta en prenumeration och säg upp den så fort du fått premien. Se till att du inte har någon bindningstid.

Byt till en handjagare

Gör dig av med din gräsklippare som drar bensin och olja och byt istället ut den mot en klassisk handjagare. Kanske tar det längre tid, men du får motion och sparar en slant.

Isolera väggar och fönster

Om du bor i ett äldre hus är det smart att se över isolering och fönster. Om du tilläggsisolerar väggar och byter till energiglas hålls värmen kvar i huset och därmed blir din uppvärmningskostnad lägre.

Isolera vinden

Upp emot 20 procent av värmekostnaderna för ett hus försvinner genom taket. Om du isolerar vinden rejält blir räkningen lägre och investeringen betalar snabbt tillbaka sig.

Håll koll på ventilationen

Kolla så att dina ventiler står i rätt läge, är de för öppna försvinner inomhusvärmen ut.

Möblera energismart

Se till att inte blockera hushållets element med möbler eller andra större saker. Om elementen blockeras så sprids inte värmen lika bra och uppvärmningskostnaden blir högre än vad den borde vara.

Installera en termostat

Beroende på vilken uppvärmningsmetod ditt hem har så kan det löna sig att installera en termostat. De flesta modernare termostater har en app knuten till sig där du enkelt kan reglera hemmets energinivå oavsett var du befinner dig.

Med en termostat blir tröskeln väsentligt lägre att reglera temperaturen i hemmet baserat på om du är hemma eller inte. Det säger ju sig självt att det är mer lättsamt att klicka i en app än att gå och reglera varenda element i huset.

Fyll tvätt- och diskmaskin

Låt aldrig din tvättmaskin eller diskmaskin gå halvfulla, utan se till att fylla dem till bredden för att effektivisera energiförbrukningen.

De flesta modernare tvätt- och diskmaskiner har så kallade eco-program som använder lägre energi. De tar oftast längre tid, men gör din elräkning lägre. Har du billigare eltaxa på natten finns det mycket pengar att spara genom att använda eco-program.

Köp frön istället för växter

Att köpa färdiga växter blir fort kostsamt. Du sparar stora pengar på att istället köpa frön och odla dina växter och plantor från grunden. Har du redan växter kan du dessutom få ut nya frön från dem.

TIPS!

När du sätter frön kan du använda tomma äggskal som krukor. När skotten tagit sig sätter du ner äggskalet direkt i jorden och din “kruka” komposteras av naturen.

Börja kompostera

Du betalar vanligtvis för varje kilo avfall du slänger. Därför finns det pengar att spara på att kasta så lite som möjligt i soporna.

Ett smart sätt att minimera ditt avfall är att anlägga en kompost. Utöver att det sparar dig pengar är det miljövänligt och ger dig näringsrik jord som är perfekt att använda till odling.

Köp en kompostkvarn

Om du bor i hus är en kompostkvarn en ekonomisk och miljövänlig investering. En kompostkvarn maler, flisar eller hackar ner ditt trädgårdsavfall till näringsrika småbitar som bryts ner snabbt.

Du kan exempelvis använda restavfallet istället för dyr täckbark så att du skyddar och ger näring till din trädgård. En bonus är att katter hatar att gräva i täckbark, så om det är ett problem så har du lösningen här.

Den kanske största fördelen är att du slipper otaliga turer fram och tillbaka till soptippen, så du sparar både tid och pengar med detta tips!

Säg upp TV-abonnemangen

Säg upp dina TV-abonnemang och sälj din digitalbox. Programmen du sett på TV går att se via TV-kanalernas egna playtjänster helt gratis.

Digitalboxen är en energibov

Din digitalbox är en riktig energibox och drar nästan lika mycket energi som en mindre TV per år. Om du har möjlighet så försök att slå av den varje gång du inte ser på TV.

Ha rätt temperatur i kyl och frys

Vilken temperatur du har i kyl och frys påverkar elräkningen, är den bara en grad för låg motsvarar det 5 procent av elförbrukningen.

Ett kylskåp ska vanligtvis vara 5 grader och en frys -18 grader, men kontrollera vad som gäller för just dina modeller.

Byt till en snålspolande toalett

Om du har en lite äldre toalettstol är sannolikheten stor att den inte är snålspolande. Genom att byta till en snålspolande toalett mer än halveras mängden vatten som förbrukas vid varje spolning.

Om din toalett dessutom rinner så kan den göra av med tiotals kubikmeter vatten per år, en kostnad på flera tusen!

Handla under lågsäsong

Genom att köpa det du behöver under lågsäsong finns chansen att spara stora pengar. Handlar du exempelvis en grill på hösten eller vintern är sannolikheten stor att priset är lägre än vad det är under sommaren.

Håll också koll på begagnatsajter när sommaren är slut, förmodligen hittar du en riktig monstergrill för en bråkdel av vad den kostat dig bara några månader tidigare!

Håll koll på bortskänkes-sidor

På till exempel Facebook Marketplace och Blocket skänker folk bort saker mot avhämtning. Håll ett öga där om det är något speciellt du behöver till hemmet. Du sparar pengar och gör miljön en stor tjänst.

Skippa snigelposten

Att skicka brev kostar, du kan inte vara helt säker på att det faktiskt kommer fram och i vissa fall tar det en väldans tid.

Skippa snigelposten och använd istället e-post eller andra internetverktyg för att kommunicera och göra ärenden.

Samtidigt som du slutar att skicka brev bör du också anmäla dig till Kivra. Kivra är en smidig tjänst dit du får brev och fakturor från anslutna företag och myndigheter.

Ta hand om dina saker

Se till att ta väl hand om sakerna du har hemma. Underhåll dem så förlänger du deras livstid rejält. Ta en dator som exempel, genom att försiktigt göra rent den genom att dammsuga eller använda tops så blir den inte lika varm, behöver inte arbeta lika hårt och håller därför längre. En stationär dator ska aldrig stå på golvet, då suger den in massor av damm.

Shopping, nöjen & semester

Oavsett hur duktiga vi är på att spara så måste vi också kunna unna oss saker. Men även när det gäller ”lyxkonsumtion” som shopping och resor så finns flera smarta spartips som gör det hela billigare.

Utnyttja prova gratis-perioder

”Prova gratis i två veckor” eller ”Testa kostnadsfritt i en månad”. Fler och fler företag låter kunderna testa tjänster kostnadsfritt vilket gör att du inte behöver köpa grisen i säcken. De allra flesta av företagen är sjyssta och transparenta när det gäller villkor.

Lägg lite tid på att läsa det finstilta innan du skriver in ditt kortnummer. Är det till exempel någon bindningstid och övergår provperioden till en betalprenumeration när provperioden är över?

Genom att utnyttja dessa prova gratis-perioder så kan du utnyttja tjänster kostnadsfritt, men om du inte har tänkt fortsätta så är det viktigt att du avslutar prenumerationen omgående annars blir detta spartips kostsamt.

Nextory, Bookbeat och Storytel är två exempel på företag som erbjuder gratis prova på perioder på 30 dagar. Då får du lyssna på hur mycket ljudböcker och läsa e-böcker gratis under prova-på-tiden.

Testa ha-begäret

Om du funderar på att köpa något, men inte är helt säkert är ett smart knep att försöka vänta i 30 dagar på att handla.Vill du fortfarande köpa saken är det sannolikt något du verkligen vill ha, men om du inte längre är lika säker så är det lika bra att skippa köpet.

Inför köpfria dagar

Försök att hålla några av veckans dagar helt fria från köp. Inget kaffe, ingen utelunch, ingen tur in i mataffären på vägen hem, inga köp alls.Denna metod med köpfria dagar hjälper dig att bli bättre på att planera inköpen de dagar du får handla och öppnar också upp ögonen för att mycket av det du slentrianhandlar faktiskt är helt onödigt.

Glöm plånboken

Råka ”glöm” plånboken hemma när du ska iväg och göra något. På så sätt lyckas du garanterat att undvika de onödiga impulsköpen.

Undvik avbetalning

Köp inte onödiga saker på avbetalning, det blir alltid dyrare i slutändan. Om du redan hamnat i avbetalningsfällan lönar det sig att se över villkoren för att få en så låg ränta som möjligt.

Julshoppa på Black Friday

Att det svider i plånboken när du handlar julklappar är ingen nyhet, men ändå är många ute i sista sekund.

På Black Friday kan du med stor sannolikhet klicka hem många fina julklappar till ett bättre pris utan stress och magont.

Sluta betala för julklappar

Svenskar spenderar miljardbelopp på julklappar varje år. Självklart ska tomten fortsätta att komma varje jul, framförallt om det finns barn i familjen, men en julklapp behöver inte kosta så mycket.

Börja med lottklapp för de äldre, eller ge bort presentkort eller upplevelser du själv skapar. Bjud in på finmiddag hemma hos dig, ge bort en massagestund hemma eller agera hantverkare, hjälpreda, kock eller vad än som passar mottagaren. Det är julklappar som de flesta nog blir gladare för än den där dyra parfymen du köpte i sista sekund.

Använd jämförelsetjänster

Ta för vana att alltid använda en prisjämförelsetjänst som Prisjakt eller PriceRunner innan du handlar online. Om du har lite is i magen och inte behöver produkten på en gång kan du sätta en prisbevakning på produkten och få en notis när den blivit billigare.

Använd rabattkoder

När du vet att du ska handla i en viss butik online lönar det sig ofta att googla ”rabattkod butiknamn”. Ibland hittar du en kod som ger dig fri frakt, andra gånger kan du få tiotals procent i rabatt!

Spara rabatten

Ett smart knep för att få sparkontot att växa lite snabbare är att varje gång du köper något överföra mellanskillnaden mellan ordinarie pris och det rabatterade priset till ditt sparkonto.

Längst ner på kvittot så står det alltid hur mycket rabatt du fått på ditt köp, vissa gånger kan det tyckas som att summan är liten, men över tid så kommer denna sparmetod att ge effekt.

Använd återbäringstjänster

Registrera dina köpa via en återbäringssida/cashbacksida när du köper varor och tjänster på nätet. På så sätt får du tillbaka en viss procent av ditt köp i riktiga pengar. Hur många procent beror på vilken butik du handlar hos.

En av Sveriges största återbäringssidor heter Refunder och där kan du få återbäring på upp till 30 procent i nästan 1000 anslutna butiker.

Håll koll på rabatters giltighetstid

När du samlar bonusar och rabatter som medlem i olika kundklubbar är det viktigt att hålla koll på att de många gånger har en giltighetstid. Det är onödigt att låta dessa intjänade bonusar och rabatter brinna inne, så se till att de används.

Undvik kontanter

Många privatekonomiska experter hävdar det är ett bra spartips att använda kontanter istället för betalkort. Argumentet är att det blir mer konkret att man spenderar pengar när man faktiskt ger ifrån sig sedlar och mynt.

Men att alltid ha kontanter tillgängligt är att ständigt frestas att spendera. Dessutom kan du lura dig själv inte har råd när fickan är tom. Det är svårare att övertyga sig själv om det när du stoppar ner handen i fickan och hittar en hundralapp.

En annan stor fördel är att varenda transaktion du gör med ett betalkort automatiskt dokumenteras vilket gör det enklare att ha koll på var dina pengar tar vägen. Det är en förutsättning för att kunna skala bort onödiga utgifter och ersätta dåliga vanor med goda vanor.

Sluta spela

Att försöka bli rik genom att tippa eller köpa lotter är ingen hållbar idé. Det finns ju en anledning till att antalet spelbolag blir fler och fler. Det är lite kul att drömma om den där miljonvinsten och lämna in en lottorad varje vecka eller tippa V75 för en hundralapp, men för de allra flesta av oss är det som att kasta pengar i sjön.

Låt oss säga att du som 20-åring istället för att spela bort den där hundralappen varje vecka investerat den på börsen. När du som 65-åring går i pension har du sparat ihop 7 904 247 kronor*.

En annan negativ aspekt med spelande är att det är lätt att hamna i ett spelmissbruk med skulder och dåligt mående som följd. Oavsett om du har kontroll över ditt spelande eller inte är vårt spartips att du stänger av dig själv från allt spel via Spelpaus.se.

*Beräknat på börsens genomsnittliga avkastning 1999-2019.

Köp kvalitetsskor

Skor som är billiga går fort sönder och då får du köpa nya hela tiden. Köp istället ett par lite dyrare skor i ett slittåligt material som skinn och sköt om dem väl så kan du använda dem länge och tjäna in köpet flera gånger om.

Undvik onödiga försäkringar

När du till exempel köper en ny dator eller TV får du oftast ett erbjudande om en extra produktförsäkring, men den är helt onödig.

Enligt Konsumentköplagen så har du rätt att klaga på en vara i upp till tre år efter köpet, dessutom har förmodligen varan garanti. Din hemförsäkring täcker också mycket om olyckan är framme.

Utnyttja jobbets förmåner

Om du är anställd så är sannolikheten stor att du har tillgång till olika förmåner genom jobbet. En vanlig förmån är ett friskvårdsbidrag som du kan använda för olika typer av träning och motion.

Sen finns det givetvis också andra typer av förmåner, kanske får ditt rabatt hos vissa av era kunder. Kolla upp vad som gäller på just din arbetsplats!

Säg upp gymkortet

Träning och hälsa är superviktigt, men det ligger alltför många oanvända gymkort i svenska byrålådor. Du sparar tusenlappar årligen på att säga upp ditt gymkort och istället börja träna på egen hand – eller tillsammans med någon annan.

Ut och spring i skogen, gör kroppsövningar eller ta raska promenader. Det är minst lika bra för hälsan och superbra för plånboken!

Yoga med Youtube

På Youtube finns det otaliga mängder med yogalektioner, så det är ingen vits att betala för en yogaklass. Allt du behöver är en matta och bekväma kläder, passen kan utföras nästan var som helst och du har med dig yogaläraren i fickan hela tiden.

Köp gymkort från ”nyårslöften”

Efter nyår är Sveriges gym mer välfyllda än någonsin, men de flesta tappar gnistan efter ett par månader och säljer sina gymkort för en bråkdel av vad de själva betalt bara ett par månader tidigare.

Dela på abonnemangen

Utbudet av prenumerationer på musik-, film-, tidnings- och boktjänster växer dagligen. Istället för att själv betala för prenumerationen så erbjuder flera av dessa tjänster familjekonton som du kan dela med familj och vänner.

En streamingtjänst åt gången

Det finns massor av olika streamingtjänster för film och serier, till exempel CMore, Viaplay, Netflix och HBO. Att använda flera tjänster på en och samma gång är onödigt.

Om du använder en tjänst åt gången kan du i lugn och ro se de serier och filmer du vill. När du är nöjd säger du helt enkelt upp tjänsten och går vidare till nästa.

Ytterligare en positiv aspekt av detta spartips är att flera streamingtjänster har olika erbjudanden när du startar ett abonnemang, så med lite flax kan du få gratismånader då och då.

Byt böcker

Är du en bokmal så spenderar du förmodligen en del pengar på böcker. Se till att fler får glädje av dem och hitta själv nya böcker gratis genom att byta böcker med andra.

På Facebook finns det massor av grupper där du kan byta böcker med andra. Årligen arrangerar också föreningen Medveten Konsumtion ”Den stora bokbytardagen” som du kan läsa mer om här.

Var inte trogen

Att vara en trogen kund lönar sig sällan. Hur många erbjudanden får du från företag du redan köper tjänster av? Var istället aktiv i dina val så finns det pengar att spara.

TIPS!

Testa att exempelvis säga upp ditt mobilabonnemang, med stor sannolikhet kommer din nuvarande operatör att höra av sig till dig med ett erbjudande om bättre villkor.

Spara inte kreditkort

Är tröskeln låg för att genomföra ett köp är sannolikheten större att du gör det. Hos de flesta sajter där du handlar ges du möjligheten att spara din betalningsmetod. Om du använder Klarna kan du då handla med ett enda klick och samma sak gäller om du tidigare använt kreditkort och sparat kreditkortsdetaljerna.

Det är givetvis väldigt smidigt att kunna betala så fort, men om du lurar dig själv genom att göra betalningsprocessen lite besvärligare genom att ta bort dina betalningsmetoder så kanske du hinner stoppa ett eller två onödiga impulsköp innan det är för sent.

Spartävla med kompisarna

För att bli extra triggad kan du gå ihop med några kompisar och göra en spartävling. Utmana dig själv och peppa varandra.

Tävlingen går ut på att vara den som sparar mest och kör på tills ni är nöjda. Avsluta det hela med en mysig middag eller liknande.

Om du och kompisarna spartävlar behöver du aldrig känna dig tråkig när du säger att du inte har råd eller vill gå till ett billigt ställe och äta.

Spola kröken

Alkohol är dyrt och dåligt för hälsan. Det märks speciellt i plånboken om du är ute på krogen. Låt oss säga att du är ute två gånger i månaden och spenderar 1000 kronor varje gång (där spriten går in går vettet ut). Det är 24 000 kronor om året du istället kunde låtit växa och ge dig avkastning på ett sparkonto.

En, för börsen, lågt räknad avkastning på 8 procent skulle i detta fall göra dig till mångmiljonär genom åren, på 30 år har du fått ihop 3 miljoner!

Håll koll på kortavgiften

När du bokar en flygresa tar vissa flygbolag ut en extra avgift beroende på vilket kort du använder, så håll tungan rätt i mun och se till att använda det kort som kostar minst att boka med.

Prisbevaka resor

Om du ska resa iväg men ännu inte bokat lönar det sig att skapa en prisbevakning på din resa. Precis som med andra varor så går även priser på resor upp och ner.

Det finns flera tjänster som gratis hjälper dig att prisbevaka en resa, till exempel Skyscanner och Flygresor.se.

Det är superenkelt att skapa en prisbevakning, du fyller i vilka datum du vill resa, avreseort och destination och sedan är det bara att sitta och vänta på en notifikation som berättar att din resa plötsligt blivit flera tusen kronor billigare.

Handla på taxfree

Om du ska resa utanför EU lönar det sig att ta en sväng i taxfreen för att till exempel köpa den där parfymen du alltid använder. Passa samtidigt på att köpa flera så blir besparingen större.

Packa rätt

Om du ska flyga så kostar det vanligtvis flera hundra kronor för varje incheckad väska. Försök att komprimera er packning så mycket som möjligt, men kom ihåg att kontrollera viktgränserna för incheckat bagage hos flygbolaget du ska resa med.

TIPS!

Komprimera din packning med hjälp av vakuumpåsar. Du lägger i dina kläder och pressar sedan ut luften. På så sätt behöver du inte checka in lika många väskor.

Använd en hemförsäkring med reseskydd

I de flesta hemförsäkringar ingår också en reseförsäkring, men kvaliteten kan vara skiftande. Om familjen är utomlands och olyckan är framme är det skönt att veta att du har en bra reseförsäkring som täcker eventuella utgifter.

Paketera din egen resa

Det kan kännas smidigt och enkelt att beställa en charterresa någon har satt ihop för dig. Men det är lätt att glömma att resebolaget som säljer charterresan agerar mellanhand och tar en rejäl provision för det.

Om du istället själv letar reda på vad motsvarande resa kostat om du du bokar själv direkt via flygbolaget och hotellet så upptäcker du att det i nio fall av tio blir mycket billigare.

Det finns vissa tillfällen då det lönar sig att boka en charterresa istället för att sätta ihop din egen resa, oftast gäller detta sista-minuten-resor där du ibland kan fynda för lite och ingenting.

Sänk temperaturen när du reser bort

Modernare bergvärme- och luftvärmepumpar har vanligtvis en semesterfunktion du kan slå på när du ska resa bort. Då sätts huset på sparlåga, temperaturen sänks lite grann och varmvattenproduktionen minimeras eller stängs av helt.

Om du inte har ett äldre uppvärmningssystem utan en semesterfunktion slår du istället av eller sänker det du kan. Det är onödigt och oekonomiskt att elda för kråkorna!

Skippa flyget

Istället för att flyga kan du resa med buss eller tåg. Det är bättre både för miljön och din plånbok. Dessutom sitter du oftast bättre i tåget än du gör på ett flygplan, vilket är mycket värt om du ska resa i många timmar. Beroende på hur långt bor du tänkt resa så går det ibland också faktiskt fortare att ta tåget än att flyga.

Få MER pengar om flyget är försenat

Att du är berättigad till ersättning i vissa fall då ditt flyg är försenat vet du säkert. Du vet också säkert att det finns otaliga tjänster som hjälper dig med att skicka in en ersättningsbegäran till flygbolaget “så att du slipper göra allt det jobbiga”.

Ersättning för ett försenat flyg kan handla om stora belopp, ofta upp till 600 euro och ibland ännu mer. Tjänsterna som hjälper dig att hämta in ersättningen tar en avgift på 25 till 30 procent, vilket i slutändan blir stora pengar.

Kontakta istället flygbolaget direkt med din begäran, de flesta flygbolag är hjälpsamma och vissa gånger får du ersättningen inom bara en dag eller två.

Res med nattåg

Genom att resa med nattåg sparar du in de pengar som en hotellövernattning skulle ha kostat dig. Dessutom vaknar du upp utvilad och centralt dit du ska resa, istället för att du måste ta en dyr flygtaxi eller flygbuss.

Håll koll på sista minuten-resor

Om du är flexibel och lite äventyrlig kan du komma undan väldigt billigt genom att köpa en sista-minuten-resa. Har du semester och vill resa iväg ett tag så är det ett supersmart sätt att få valuta för pengarna.

Det finns sista-minuten-resor där både resmål och hotell är specificerat. Men för den riktigt modige som drömskt minns tillbaks när det gick att packa resväskan och åka ut till flygplatsen i hopp om att fynda en resa till en spännande destination finns det också ett alternativ!

Exempelvis har resebolaget Apollo ett koncept där man låter ödet bestämma var i världen man hamnar, det enda man själv bestämmer är vilken vecka resan kommer att avgå.

Res till billiga länder

Om du ska resa utomlands finns det otroligt mycket pengar att spara på att resa till ett billigt land istället för ett dyrt. Du hittar exempelvis öl i Vietnam för under 10 kronor samtidigt som du i Norge betalar närmare 100 kronor.

Skippa taxin, res med lokaltrafiken

Om du reser till en stad så är det ingen idé att åka med en dyr taxi. Använd istället lokaltrafiken som vanligtvis är mycket billigare och också hjälper dig att hitta bättre i staden.

Undvik turistfällor

I de populäraste turistkvarteren är oftast både maten och shoppingen dyrare. Försök istället att hitta de platser där lokalbefolkningen håller till. Du kommer förmodligen undan bra mycket billigare och du får en bättre inblick i både den lokala matkulturen och hur befolkningen lever.

Våga pruta

Att pruta är “osvenskt”, men det är lättare än man tror att få ner priset på det du vill köpa. Du kan pruta i stort sett överallt och det värsta som kan hända är att du får ett nej. Ibland kanske butiken inte kan tänka sig att sänka priset på varan, men istället lägger på någonting extra utan kostnad.

Undvik hotell

Istället för att betala dyra pengar för ett trångt hotellrum kan du hyra en lägenhet eller ett hus med massor av plats för en bråkdel av hotellkostnaden. Det finns många aktörer som förmedlar kontakten mellan hyresvärd och semestergäster, den mest kända är Airbnb.

Drick lokalt

Om du till exempel är på semester i Thailand och vill svalka dig med en god öl, skippa den importerade ölen som Carlsberg och Heineken och drick istället en lokal ölsort. Det är oftast mycket billigare och samtidigt får du smaka på den inhemska kulturen.

Få en billigare fritidshusförsäkring

Om du har en stuga måste den ha en fritidshusförsäkring. Dessa försäkringar är inte lika vanliga som hemförsäkringar och därför är det inte lika enkelt att ha koll.

Betala alltid i utländsk valuta

När du betalar med betal- eller kreditkort så får du ofta välja mellan att betala i den egna eller den utländska valutan. Välj alltid att betala med den utländska valutakursen, det beror på att företagen som ger ut korten i stort sett alltid ha en bättre växlingskurs än den du får där du handlar.

Använd kreditkort utan valutapåslag

När du använder ditt kreditkort utomlands lägger oftast kortutgivaren på ett par procent i valutapåslag. Spenderar din familj till exempel 25 000 kr på mat, nöjen och aktiviteter under semestern betalar du, förmodligen utan att veta om det, ungefär 500 kr mer än vad du egentligen behöver.

Håll koll på surfen

De flesta av oss har säkert hört skräckhistorier om när folk varit på semester och streamat filmer via sin mobil. När de väl kommit hem igen så väntar en mobilräkning på tiotusentals kronor.

De flesta mobilaktörer har numera satt prisspärrar på hur mycket du kan surfa för per dag utomlands och dessutom får du alltid ett SMS när du kommer till ett nytt land som berättar vad samtal, SMS och surf kostar.

Men det kan bli onödigt dyrt oavsett så var väldigt försiktig med att använda din surf, speciellt i länder utanför EU. Försök istället att koppla upp dig via tillgängliga Wifi-nätverk.

Bil & transport

Dessa utgifter är enkla att påverka och oftast har de inte bara en positiv påverkan på din plånbok utan också på miljön och din hälsa.

Köp inte en ny bil när du köper ny bil

Om det är hög tid att köpa bil så bör du köpa en så har ett par år på nacken. Då slipper du det mesta av värdeminskningen men får fortfarande en bil i bra skick.

En helt ny bil tappar nästan halva sitt värde under de första åren, så istället för att nagelfara bränsleförbrukningen så är det viktigare att räkna på en eventuell värdeminskning.

Jämför billån

Om du är i akut behov av en bil och inte har någon annan möjlighet än att ta ett billån så finns det stora pengar att spara på att jämföra de olika billånen för att få en så låg ränta som möjligt. Kom ihåg att det är den effektiva räntan du ska titta på, där är alla avgifter inbakade i procentsatsen.

Gå med i en bilpool

En bil står still 23 av dygnets 24 timmar. Det är inte försvarbart för din plånbok. Om du bor i en lite större stad finns det flera olika bilpooler du kan gå med i. Du använder och betalar helt enkelt bara för bilen när du behöver den.

En annan fördel med bilpooler är att bilarna oftast är nya och fräscha, vilket gör att bränsleförbrukningen är lägre och de är snällare med miljön.

Tanka obemannat

Vissa bilar är törstigare än andra, men oavsett så är det riktigt dyrt med bensin och diesel. Att tanka på en obemannad station är oftast billigare än hos en bemannad station, dessutom slipper du bli frestad av den där 33 centiliters Coca Colan för 20 kronor.

Köp oblandad spolarvätska

Genom att köpa koncentrerad spolarvätska istället för färdigblandad så sparar du stora pengar. Köper du en stor dunk på exempelvis Biltema så får du ett literpris på under 2 kronor, handlar du istället färdigblandad spolarvätska på en bensinstation är literpriset ibland upp emot 20 kronor.

Använd motorvärmare

En modern bil med bra avgasrening släpper ut lika mycket avgaser under de första 30 sekunderna efter kallstart som den sedan gör under 50 mils körning. Att kallstarta är med andra ord en riktig miljöbov.

Med en kall motor så drar din bil också betydligt mer bränsle än om den är uppvärmd. Faktum är att det lönar sig att använda motorvärmare ända upp till tio plusgrader, i det fallet ger en halvtimmes uppvärmning före start en märkbar bränslebesparing.

Rengör eller byt bilens luftfilter

Luftfiltret påverkar bilens bränsleförbrukning och bör därför rengöras. Vanligtvis är det en enkel process och i manualen för din bil står det hur du går till väga.

Är luftfiltret bortom all räddning finns det nya att köpa billigt hos kedjor som Mekonomen och Biltema.

Skaffa ett bensinkort

Om du oftast tankar på en och samma bensinstation är det smart att skaffa ett bensinkort. Du får oftast rabatter på drivmedel och ibland ingår det också bra försäkringar som till exempel tanka-fel-försäkring.

De flesta bensinkedjor har kundklubbar och egna bensinkort, du kan läsa mer om och jämföra dom på gratistjänsten Kortio.

Låt tanken styra

Håll koll på bilens nuvarande bränsleförbrukning och gör det till en tävling att hålla den så låg som möjligt. Bilen drar som allra minst drivmedel när du kör mjukt och lagom fart. Enkelt, trafiksäkert och bra för miljön!

Skippa dyra reservdelar

Istället för att handla reservdelar av en visst märke så kan du spara stora pengar på att istället kolla hos till exempel Biltema som har fullgoda alternativ till en bråkdel av priset.

Pumpa däcken

Har du dålig luft i dina däck leder det till ett större motstånd för bilen, vilket betyder högre bränsleförbrukning. Så gör det till en vana att kontrollera att lufttrycket i däcken är som de ska minst en gång i månaden.

Byt däcken själv

I Sverige är det lag på att du ska ha vinterdäck under vintern. Att byta däck är inte särskilt kul och att låta en verkstad göra det för ett par hundralappar två gånger om året kan kännas lockande. Men att byta däck själv är väldigt enkelt och behöver inte ta lång tid alls.

Montera av takräcken

Takräcken, cykelhängare och annat du sätter utanpå bilen skapar extra luftmotstånd vilket gör bränsleförbrukningen högre. Om du inte behöver dem ska de tas av.

Minska vikten

Det kanske inte är så populärt om du kastar ut svärmor ur bilen för att minska vikten, men den där golfbagen i bakluckan behöver inte ligga kvar året om. Om du sänker bilens vikt med 50 kilo motsvarar det en förminskad bränsleförbrukning på ungefär 2 procent.

Jämför bilförsäkringar

Om olyckan är framme är det skönt att ha en bra försäkring, men bra behöver inte alltid betyda att den måste vara dyr. Använd en oberoende jämförelsetjänst för att hitta en bilförsäkring som är billig och bra.

Hitta samåkare

Att samåka är något som halverar dina resekostnader, men det är inte alltid så lätt att hitta en kollega att åka med om du bor lite avsides.

Vidga dina vyer genom att höra med grannar eller sätta upp en lapp på ICA där du söker samåkare så hittar du garanterat en ny kompis i grannskapet. Det finns också olika tjänster som sammanför samåkare, ett exempel är ”Skjutsgruppen” på Facebook.

Cykla till jobbet

Om vädret tillåter och sträckan inte är alltför lång så lönar det sig alltid att ta cykeln till jobbet. Utöver att du får motion så sparar du också tusenlappar varje månad.

Gör skatteavdrag för cykel

Om du cyklar till jobbet har du rätt att göra ett avdrag för detta, det handlar “bara” om ett par hundralappar per år, men många bäckar små…

Cykla på förmånscykel

Många lite större företag erbjuder sina anställda en så kallad förmånscykel. Du får en helt ny cykel som är nästan hälften så dyr än om du köpt samma cykel privat.

Ihopfällbar cykel

Om du saknar kollektivtrafik på delar av vägen till din arbetsplats så är en ihopfällbar cykel ett miljövänligt och pengasmart val. Vanligtvis får du inte ta med dig en cykel på tåget, men om det är en cykel du kan fälla ihop, väger max 25 kg och går att förvaras i en väska så går det faktiskt bra.

Köp en elmoped

En elmoped är ett bra och roligt alternativ för dig som inte har möjlighet att cykla till jobbet. Med en hastighet på 45 km/h och en bränsleförbrukning på ingenting alls är det här ett miljövänligt och ekonomiskt färdsätt.

Åk kommunalt till jobbet

Om det är för långt eller du inte har möjlighet att cykla till jobbet är kollektivtrafiken ett bra alternativ. Du sparar stora pengar varje månad och är samtidigt snäll med miljön.

Köp använda resekort

Även fast det nio gånger av tio lönar sig att resa kollektivt till och från arbetsplatsen så kan ett månads- eller årskort kännas dyrt.

Håll utkik på nätet efter använda resekort som säljs av en eller annan anledning så kommer du undan ännu billigare. Kom också ihop att dubbelkolla hur lång tid det finns kvar på kortet så att du inte blir lurad.

Jobba hemifrån

Om du har möjlighet, försök att jobba hemifrån så mycket det går. Utöver att du helt undviker resekostnader så kastar du heller inte bort pengar på kaffe, uteluncher och annat.

Jämför verkstadspriser

När du måste lämna in din bil på verkstad kan du med ett par knapptryck hämta in offerter från olika verkstäder i din närhet. Det kan skilja tusenlappar mellan de olika verkstäderna.

Var noga med service

Att lämna in bilen på service är kostsamt, men gör du det inte så förlorar du med stor sannolikhet pengar i långa loppet på reparationer av fel som du enkelt kunde åtgärdat om de upptäckts tidigare.

Barn & familj

När du får barn blir livet aldrig sig likt igen. Långa sovmorgnar är utbytta mot fotbollsträningar, hämtningar och lämningar. Att få barn är en stor utgift, men kom ihåg att desto större utgifter du har, desto mer potential finns det att spara!

Månadsspara till barnen

Börja så tidigt som möjligt att månadsspara på ett konto till dina barn. Oavsett om du tänkt ge det som en klumpsumma när de tar studenten eller ha som en buffert när större saker måste köpas till barnen.

Om du tidigt börjar månadsspara till dina barn kommer slutsumman bli stor, även om det bara handlar om ett par hundralappar i månaden. Börjar du till exempel att sätta undan 500 kr i månaden i gratisfonden Avanza Zero när barnet fötts är summan nästan en halv miljon* den dag barnet fyller 20 år!

*Beräknat på börsens genomsnittliga avkastning 1999-2019.

Handla begagnat

Detta spartips är framförallt till dig som har lite yngre barn. När barnen är små växer dom som ogräs och vissa klädesplagg hinner de knappt använda innan de vuxit ur dom.

Det är dyrt att köpa nytt och det finns stora pengar att spara på att handla begagnat på till exempel Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace. Där hittar du oftast saker som knappt är använda till en bråkdel av vad de hade kostat att köpa i butik.

Storhandla när det är rabatt

Håll koll på butikernas olika erbjudanden och bunkra upp rejält när du vet att det är något som kommer att gå åt, du har alltid lite extra plats i frysen.

Planera veckans middagar utifrån vilka erbjudanden som finns. På så sätt sparar ni pengar och gör hela familjen mätt och nöjd.

Utnyttja det allmänna tandvårdsbidraget

Är du över 24 år har du rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag. , beroende på hur gammal du är ser beloppen lite olika ut. Syftet med bidraget är att det ska stimulera till förebyggande tandvård.

Du utnyttjar ditt allmänna tandvårdsbidrag genom att gå till en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet, vilket de flesta är. Du behöver inte ansöka, utan berättar helt enkelt för tandläkaren att du vill använda ditt allmänna tandvårdsbidrag.

Börja med frisktandvård

Barn går gratis till tandläkaren, men för de vuxna är det smart att börja med frisktandvård. Det är regelbunden tandvård till fast pris, på så sätt slipper du tråkiga och dyra överraskningar.

Ge barnen tid istället för prylar

Framförallt yngre barn värdesätter tid med sina föräldrar högre än dyra prylar. Så försök att leka och umgås med dem så mycket det bara går istället för att placera dem framför en skärm.

Utöver att du slipper onödiga köp av slit- och slängleksaker så kommer bandet mellan barn och föräldrar bli starkare.

Köp tåliga, tidlösa leksaker

För barn är många leksaker slit och släng, men vissa typer av leksaker såsom byggklossar och lego kan hålla i generationer.

Eftersom hållbarheten är så hög kan du hitta begagnade alternativ superbilligt på nätet som du dessutom kan sälja vidare när barnen inte längre vill leka med dem.

Utnyttja ungdomspriser

Även om du själv kanske passerat åldern då du är berättigad till olika barn- och ungdomsrabatter går det fortfarande att utnyttja dessa om du har barn. Håll bara koll på villkoren och om det faktiskt är tillåtet.

Övningskör med barnen

När det är dags för barnen att börja övningsköra bör du ha fräschat upp dina kunskaper om hur man kör så att du kan lära ditt barn så bra som möjligt.

Om du undviker dyra körlektioner så mycket det går kan du spara många tusenlappar.

Jämför barnförsäkringar

Alla barn borde vara försäkrade, så om du inte redan gjort det bör du se över vilket skydd dina barn har.

Försäkringar kan skilja sig mycket åt i både tid och kvalitet så du sparar tid genom att använda en jämförelsetjänst när du letar information, vi rekommenderar Compricer.

Gå med i kundklubbar

Det finns olika typer av kundklubbar du kan gå med i. Som medlem får du erbjudanden och rabatter på varor du oavsett måste köpa.

Till exempel har blöjtillverkaren Libero en kundklubb där du som medlem regelbundet får hem rabattkuponger på blöjor och tillbehör värda flera hundra kronor i månaden.

Res inte på loven

De olika skolloven är populära perioder att åka iväg på semester med familjen, men ju fler som vill resa, desto högre blir priserna.

Åk istället iväg till stugan, gör cykelutflykter eller var turist i din egen stad. Och om ni vill åka utomlands också så är det smart att förlägga resan någon annan gång under året än just loven.

Gör egen barnmat

På internet finns massor av goda och nyttiga recept på barnmat. Recept som vanligtvis är billigare än att handla färdig barnmat på burk i butik. Du hittar enkelt hundratals recept genom att söka på “gör egen barnmat”.

Bli en skogsmulle

Fiska, plocka frukt och bär, odla grönsaker – det är helt gratis, supergott och hela familjen får komma ut i naturen och få motion.

Skippa dyra kalas

Att hålla ett kalas för sitt barn på ett lekland är omåttligt populärt, men också kostsamt. Spara pengar och ge barnen glädje genom att istället hålla kalaset på en 4H-gård. Att få rida ponny, klappa djur och ha skattjakt är minst lika roligt för barnen (och din plånbok).

Lär barnen gå på pottan

Blöjor är en av de stora utgifterna för en familj med småbarn. Ju tidigare du lär barnen att använda pottan, desto tidigare slipper du handla blöjor.

pottraning
Lär barnet att gå på pottan tidigt och spara pengar på blöjor.

Det finns massor av hemsidor och böcker som beskriver hur du enklast får ditt barn att börja gå på pottan, det populäraste exemplet är Potträning på 3 dagar av Sofia och Michael Bergenstjerna.

Byt mobilabonnemang till Vimla

Vimla är en mobiloperatör som använder Telenors nät. Deras priser är bland de lägsta i Sverige och det bästa av allt är att för varje person du tipsar så får både du och den du tipsar 10 kr i rabatt på månadsfakturan FÖR ALLTID!

Är ni en lite större familj är det supersmart spartips att tipsa varandra om Vimla och på så sätt få en redan låg mobilräkning att bli ännu lägre!

Klipp familjen hos frisörelever

Ett frisörbesök kostar mycket pengar och är ni en större familj pratar vi fort tusenlappar. Klipp istället dig och familjen hos en frisörelev så kommer du undan mycket billigare.

Lär ditt barn att handskas med pengar

Lär dina barn att uppskatta pengars värde, det är något de har glädje av hela livet. Få dem att inse vad pengar kan göra och vilken frihet de får med en sparad peng på kontot.

Appar

Gör sparandet enklare och roligare med hjälp av mobilen.

Håll koll på de bästa matpriserna

Säg nej till pappersreklam i brevlådan och ladda istället hem appen Matpriskollen. Med Matpriskollen kan du välja dina favoritbutiker och få en översikt över alla erbjudanden. Du kan också bevaka dina favoritprodukter så att du får notiser när de är på extrapris.

Digitala kvitton

I appen Kivra kan du få digitala kvitton när du handlar i anslutna butiker, det är allt fler som ansluter sig.

När du har kvittona i mobilen är det superenkelt att hålla koll på dina utgifter och var du kan spara in. Och så är det ju trots allt också en bit papper som inte behöver användas.

Klimatsmarta och ekonomiska vardagstips

Deedster är en app som pushar dig att bli mer klimatsmart när du utför olika vardagssysslor. Appen peppar och utmanar dig att göra mer miljömedvetna val och då som en effekt också spara pengar.

Få översikt över ditt sparande

Banken Avanza är ett superställe att samla ditt sparande på. Oavsett om det gäller ett rent sparkonto, aktier, fonder eller någon annan investeringsform.

Avanzas app ger dig en full översikt över ditt sparande och att flytta, köpa och sälja går också som en dans.

Samla din ekonomi

Med appen Tink får du en riktigt bra översikt över din ekonomi, du ansluter alla banker och kort du har och ser tydligt vilka inkomster och utgifter du har. Du kan också sätta upp sparmål och göra en budget.

Gratis tidningsprenumerationer

Säg upp tidningsprenumerationen omedelbart! Genom de flesta svenska bibliotek kan du med appen PressReader få tillgång till dagsfärska morgon- och kvällstidningar.

Gratis ljudböcker

Skippa de dyra streamingtjänsterna och lyssna på ljudböcker helt gratis istället med hjälp av appen Biblio, den fungerar precis som ditt bibliotek där du lånar böcker.

Ett annat alternativ är att testa olika ljudbokstjänster gratis, till exempel så kan du prova Bookbeat, Storytel och Nextory i 30 dagar helt gratis. De har utöver ljudböcker också massor av e-böcker.

Få tillbaka pengar

Woilà är en app som ger dig pengar tillbaka om en vara du köpt blir billigare i efterhand. Appen håller också koll på om din tågresa varit försenad och ersätter dig för det.

Tjänsten är helt gratis, men som tack för besväret tar Woilà 25 procent av summan de lyckats spara åt dig.

Hyr verktyg och maskiner billigt

Hygglo är en app där du kan hyra (eller hyra ut) verktyg och maskiner för hemmet från privatpersoner. Du söker på vad du är ute efter och får upp träffar efter hur nära de befinner sig.

Appen är supersmart, för du fyller inte upp garaget med verktyg du använder en gång om året utan hyr dem billigt när behovet finns. Du sparar såväl pengar som lagringsplats, ett riktigt bra spartips!

Vi har skrivit en artikel om Hygglo och hur smidigt det hela fungerar. Där hittar du också en rabattkod som är värd 50 kronor.

Restaurangmat för halva priset

Appen Karma låter dig köpa mat som blivit över från restauranger, kaféer och matbutiker till ett billigare pris.

Lyxa till det med restaurangmat för en billig penning samtidigt som du bidrar till att minska matsvinnet.

Håll koll på delade utgifter

Har du till exempel varit på restaurang med kompisgänget är det ofta besvärligt att ta reda på vem som ska betala vad på notan och processen kan bli långvarig.

Oavsett om det handlar om ett restaurangbesök eller en annan delad utgift så är det superenkelt att dela upp betalningen med hjälp av appen Splitwise.

Få återbäring på dina köp

Refunder har nästan 1000 anslutna butiker och ger dig återbäring på upp till 30 procent när du köper varor och tjänster på nätet.

Utöver att Refunder finns som en app så kan du även använda tjänsten på din dator genom deras hemsida eller ett tillägg för din webbläsare som plingar till när du är på en sida där du kan tjäna återbäring.

Håll koll på rabattkoder

Rabble samlar in erbjudanden, rabattkoder och kampanjer hos många etablerade varumärken. Dessutom får du tillgång till flera exklusiva rabatter och kampanjer som du inte hittar någon annanstans.

Kom ihåg att undvika impulsköp, utan handla bara saker du behöver.

Lär barnen att bli smarta med pengar

Gimi är en app för familjer med barn som vill lära sig att bli smarta med pengar, spara pengar och tjäna extra pengar genom att göra uppgifter hemma. Att använda Gimi är helt gratis och inte kopplat till någon bank.

Snåltips

Spartips för den riktigt extreme som vill vända på varenda krona.

Släng inte överblivet vin

Istället för att hälla ut det sista ur vinflaskan kan du istället frysa ner det till iskuber och använda i grytor och såser.

Duscha borta

Om du till exempel har ett gymkort eller en dusch på arbetsplatsen kan du duscha där istället för att slösa varmvattnet hemma. Har du riktig tur så ligger det kvar en bortglömd tvål.

Provträna på olika gym

De flesta gymmen erbjuder gratis provträning och bor du i en lite större stad är det något du kan dra nytta av. Utnyttja all tillgänglig provträning som finns så har du fort sparat in en månadskostnad eller två.

Stäng av frysen på vintern

Om du bor i de norra delarna av Sverige kan du stänga av frysen under vintern och istället lagra matvarorna i en kartong utomhus.

Är det några plusgrader kan du istället ställa ut matvarorna i kylskåpet utomhus och slå av det.

Ladda på jobbet

Ta med dig saker som behöver laddas till din arbetsplats, till exempel batterier, mobiltelefoner och andra apparater så slipper du betala för den elen.

TIPS!

Passa också på att ladda dina powerbanks på arbetsplatsen så kan du ladda hemma om det behövs, till exempel under en helg.

Gå på vernissage

Utöver att du får en kulturell upplevelse så bjuds det vanligtvis på vin och plockmat på vernissage.

Få bläckpatronerna att hålla längre

Om du har en bläckstråleskrivare hemma så vet du att bläckpatroner kan vara riktigt dyrt. Genom att använda “miljövänliga” fonter när du skriver ut dina dokument kan du spara in en tredjedel av din bläckförbrukning. Två miljövänliga fonter är Ryman Eco och Ecofont.

Ändra ljusstyrka

Oavsett om det är din dator, din mobil eller någon annan skärm så sparar du ansenliga mängder energi genom att sänka ljusstyrkan.

Använd parfymprover

Be om parfymprover i butiken och ta så många som möjligt, då slipper du köpa parfym och kanske hittar du en ny favorit också.

Återuppliva gamla disktrasor

Kasta inte gamla disktrasor utan koka dem istället i saltat vatten, då blir den nästan som ny igen.

Ta vara på grillkol och briketter

När du grillat färdigt kan du ta vara på grillkolen och briketterna som inte har brunnit upp ännu genom att lägga ner dem i kastrull och sätta på ett lock. På så sätt behöver du inte använda lika mycket nästa gång det är dags att ta fram grillen.

Gör nummer ett utomhus

Detta spartips är enklare för den manliga delen av befolkningen, men om du ska kissa så gör det utomhus så sparar du vatten.

Låt badvattnet värma huset

Om du tappar upp ett bad är det rent slöseri att sedan bara låta det uppvärmda vattnet rinna ut i avloppet. Låt istället badvattnet ligga kvar i badkaret tills det kallnat helt.

Ett varmt badkar fungerar ju precis som ett element och att då inte utnyttja den värmen är att kasta pengar i sjön.

Vattna med badvattnet

När ditt badvatten blivit kallt och gjort sitt för att värma upp huset så kan du utnyttja det ytterligare genom att till exempel vattna blommorna. Rumstemperatur är nämligen den perfekta temperaturen för dem!

Gör egen lättmjölk

Genom att köpa standardmjölk och själv späda ut den med vatten hemma till antingen lätt- eller mellanmjölk så kan du mer än halvera kostnaden för mjölk.

Skippa frisören

Att gå till frisören är dyrt, låt en vän klippa dig istället.

Halvera diskmaskinstabletten

Maskindiskmedel är ofta överdimensionerade, de måste ju vara så pass stora att de fungerar bra på riktigt skitig disk. Är din disk bara “normalskitig” fungerar det lika bra med att klippa diskmaskinstabletten i två.

Skär maten i mindre bitar

Genom att skära maten i mindre bitar innan du tillagar den så förkortar du tillagningstiden och således energiförbrukningen rejält.

Klaga alltid

Detta är kanske inte det mest moraliska spartipset, men det lönar sig att klaga. Klaga oavsett om du är nöjd eller missnöjd. Det är otroligt enkelt att få rabatterat pris genom att klaga.

Det enklaste och ofta billigaste sättet för ett företag att göra en kund nöjd är genom att rabattera priset. Företag har oftast såpass stora marginaler på varorna att de fortfarande tjänar pengar även fast de ger dig rabatt.

Utnyttja snabbmatsrestauranger

Om du äter på en snabbmatsrestaurang kan du plocka på dig extra salt, peppar, ketchup och servetter att använda hemma.

Få bonus genom att betala för mycket

Om du använder ett kreditkort som ger dig bonus på dina inköp och “råkar” betala för mycket får du både bonus för inköpet och tillbaks det överskjutande beloppet.

Ät upp grannens frukt

Om din granne har gott om fruktträd och inte verkar utnyttja allt kan du alltid knacka på och fråga om du får ta det som blir över.

Håll koll på smakproverna i butiken

Särskilt de större matbutikerna har ofta olika smakprov, var lite osvensk och ta för dig. Förmodligen har du inte samvete att äta dig mätt, men som ett mellanmål är detta ett perfekt spartips.

Ragga hemifrån

Att ragga på krogen är ofta dyrt med inträde, drinkar och kanske en taxi. Satsa istället på nätdejting så slipper du dra kortet, i varje fall till en början.

Universalmedlet olivolja

Olivolja har många fler användningsområden än enbart matlagning. Du kan till exempel använda olivolja som hårinpackning, lotion, ansiktskräm eller badsalt.

”Värm” micromat i kylen

Om du ska äta mikromat, ställ in den i kylen långt innan du ska äta. Ditt kylskåp drar nytta av kylan samtidigt som du inte behöver använda mikrovågsugnen lika länge.

Värdera dricksen

Att ge dricks innebär en frivillig gåva utöver det ordinarie pris du betalat. En utebliven eller liten dricks kan betraktas som snålt och oetiskt, men värdera huruvida du tycker den tjänst eller service du fått är värd att betala extra för.

Återanvänd dammsugarpåsen

De flesta dammsugarpåsar går att, mer eller mindre enkelt, tömma och återanvända. Tänk dock på att tömma påsen utomhus så att du inte får en dammig, obehaglig överraskning.

Återanvänd presentpappret

Om du är snäll händer det att du ibland får klappar och presenter. Öppna paketet försiktigt och ta vara på det fina pappret. Se bara till att inte ge bort samma papper till personen du fick paketet ifrån!

Duscha tillsammans

Att duscha tillsammans är ett tips som kan vara trevligt av flera anledningar. Sammantaget blir varmvattenförbrukningen bra mycket lägre vilket är bra för både plånbok och miljö.


Så förvaltar du pengarna du lyckas spara

Förhoppningsvis har några av våra hundratals spartips fallit dig i smaken och kommer att ge dig en slant över. Men vad gör du då när du helt plötsligt får mer pengar att röra dig med?

Självklart ska du inte börja slösa pengar du lyckas spara på någonting annat, istället bör de investeras och växa sig större. Med hjälp av ränta på ränta-effekten kan små belopp du sparar idag växa sig stora med hjälp av tid och tålamod.