Vad innehåller en mc försäkring

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Letar du efter en bra mc-försäkring till din motorcykel? Här hittar du den information du behöver tänka på innan du väljer motorcykelförsäkring. När du äger en motorcykel måste du enligt lag ha en trafikförsäkring. Det är den lägsta nivå av försäkring du kan ha på din motorcykel, och den omfattar personskador och skador på annans egendom. Många som kör motorcykel vill dock ha en bättre försäkring än så. Dels så är själva motorcykeln i sig ofta ett ganska dyrt inköp, och då vill man gärna vara försäkrad om den till exempel skulle bli skadad eller stulen, och dels så är motorcykelåkande inte helt riskfritt vilket innebär att man är ganska väl medveten om att motorcykeln kan skadas i en olycka.

Zmarta logga
Jämför alla typer av försäkringar
Helt kostnadsfritt & utan förbindelse
Kostnadsfri rådgivning

Insplanet samarbetar med försäkringsbolag som: ICA-försäkring, Dina försäkringar, Länsförsäkringar, Gjensidige m.fl.

Mc-försäkring – ersättning och innehåll

Förutom det som ingår i trafikförsäkringen som du enligt lag måste ha när du har en motorcykel så finns det en hel rad andra saker du kan få ersättning för när du tecknar en mc-försäkring. Exakt vad som ingår kan skilja sig åt mellan olika försäkringar och försäkringsbolag, så det gäller att noga kontrollera vad försäkringen täcker innan du tecknar en.

 • Personskada Detta ingår i trafikförsäkringen som du enligt lag måste ha på din motorcykel. Försäkringen ersätter om förare, passagerare och andra trafikanter skadas vid en olycka med motorcykeln. Försäkringen kan också ersätta skadade kläder och skyddsutrustning.
 • Skada på annans egendom Detta ingår i trafikförsäkringen som du enligt lag måste ha på din motorcykel. Försäkringen ersätter skador på annans egendom som du orsakar med din motorcykel.
 • Brandskada Försäkringen ersätter skador på motorcykeln som orsakats av brand, blixtnedslag eller explosion.
 • Glasskada Med en mc-försäkring kan du få ersättning för skador på exempelvis vindrutan.
 • Maskinskada Plötslig och oförutsedd skada som direkt påverkar motorcykelns funktion kan du få ersättning för om motorcykeln inte är för gammal.
 • Räddning Du kan få ersättning för kostnader i samband med bärgning eller assistans vid olycka eller driftstopp.
 • Stöld Vid stöld av motorcykeln eller fordonsdelar kan försäkringen ersätta, och det kan även gälla skador som uppstår på grund av stöldförsök.
 • Vagnskada En mc-försäkring kan ersätta skador på motorcykeln som uppstår på grund av trafikolycka, skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse.
 • Feltankning Om du råkar tanka fel kan försäkringen ersätta nödvändiga kostnader för rengöring av tank, behållare, ledningar och byte av filter.
 • Borttappad nyckel I vissa motorcykelförsäkringar kan du få ersättning om du har tappat bort din nyckel.
 • Rättsskydd Du kan få ersättning för advokat- och rättegångskostnader vid tvister som kan uppstå vid till exempel köp och försäljning av motorcykeln.

Självrisk och ersättning

Självrisken är den del av kostnaden som du själv betalar för att få ersättning från försäkringen. Beroende på vad det är som har hänt kan självrisken vara olika hög. Du kan också ibland välja själv om du vill betala en högre eller lägre självrisk. När du betalar en större del av kostnaden ur egen ficka blir premien – det vill säga priset på försäkringen – lägre. Ofta finns det olika nivåer på försäkringar där du kan få allt från det allra bästa skyddet, till ett bra skydd men som inte ersätter allt. Det är upp till dig att bestämma hur och vad du vill försäkra dig mot, och vad försäkringen får kosta. En stor försäkring där du har möjlighet att få ersättning för många saker och till höga belopp kommer att kosta dig mer i premie. Å andra sidan blir det du själv som kan få betala stora summor själv om du väljer en lägre nivå av försäkring och råkar ut för något som den inte täcker.

Villkor

Ibland finns det särskilda villkor som gör att du till exempel kan få rabatt på din försäkring. Det kan vara att du kör med ABS-bromsar och har antisladdfunktion. Det kan också finnas villkor som säger att du måste vara rädd om din motorcykel för att försäkringen ska gälla, som till exempel att du måste ha motorcykeln låst med godkända lås eller att du måste förvara den inlåst under natten. Hos vissa försäkringsbolag har du möjlighet till avställning och hos andra måste du fortsätta att betala premien även om du ställer av motorcykeln. Det gäller att alltid noga kontrollera villkoren i den försäkring du tecknar så att du får det skydd som vill ha.

Försäkringsvillkoren är det absolut viktigaste
Det finns billiga försäkringar och det finns dyra. Det folk oftast tänker på är att jämföra priser. Självklart skall du jämföra priser, men jämför även kundnöjdhet hos tidigare kunder och försäkringsvillkor. Moderna försäkringars mc-avdelning Bilsport & Mc Specialförsäkring är svårslagna. Med över 100 000 st försäkrade motorcyklar så vet man att det finns många nöjda kunder och valet av mc-försäkring blir givet för oss på Etrender.

Zmarta logga
Jämför alla typer av försäkringar
Helt kostnadsfritt & utan förbindelse
Kostnadsfri rådgivning

Insplanet samarbetar med försäkringsbolag som: ICA-försäkring, Dina försäkringar, Länsförsäkringar, Gjensidige m.fl.


Lämna en kommentar