Aktieböcker för nybörjare

Avanza
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Courtagefritt upp till 50 000 kronor
Enkelt att köpa och sälja aktier

Det viktigaste du kan göra när du ska eller precis har börjat med aktier är att lära dig så mycket du bara kan. Om du är i startgroparna bör du suga åt dig så mycket kunskap det går.

Du lär också dig mycket genom att läsa och lyssna på erfarna investerare både på nätet men också i bokform. På Bokus.se finns det massor med böcker om privatekonomi, så att veta vilka som är värda att läsa är inte alltid lätt.

Därför borde du läsa aktieböcker

Att investera tid och pengar i böcker är ett av de klokaste dragen du kan göra som både människa och investerare. Du får kunskap som kan vara värd flera miljoner! I framtiden när du samlat på dig kunskap från böckerna så är chansen bra mycket högre att dina investeringar bär frukt.

Desto större din kunskap är, desto högre är sannolikheten till hög avkastning. Du minimerar också risken för misstag genom att vara påläst. Dessa aktieböcker berättar inte bara om guld och gröna skogar, utan tar också upp misstag som författarna gjort och vilka lärdomar de dragit av dem.

De 11 bästa aktieböckerna för nybörjare

Här hittar du elva aktieböcker för nybörjare som vi varmt rekommenderar. Vissa är fokuserade på aktier och andra handlar privatekonomi mer generellt. Deras gemensamma nämnare är att de är lättförståeliga, pedagogiska och lärorika.

 • Investeraren : allt du behöver veta om finansmarknaden – Jonas Bernhardsson
 • Den enkla vägen, bli rik och fri med aktier – Marcus Hernhag och Arne Talving
 • Den enkla vägen, hitta världens bästa aktier – Marcus Hernhag
 • Den enkla vägen att lyckas med aktier – Marcus Hernhag
 • Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång – Robert T Kiyosaki
 • En liten bok som slår aktiemarknaden – Joel Greenblatt
 • The Intelligent Investor – Benjamin Graham
 • Bli grymt rik på aktier – Anders Haskel
 • Gör ditt barn rikt – Jan Bolmeson och Charlie Söderberg
 • Bli rik på hållbart sparande – Carl Rosén
 • Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier – Guy Thomas
Lyssna och läs aktieböcker gratis

Flera av de bästa aktieböckerna för nybörjare finns tillgängliga som ljudböcker eller e-böcker på Bookbeat, Storytel och Nextory. Genom att registrera dig via våra länkar använder du Bookbeat, Storytel och Nextory gratis i 30 dagar utan bindningstid.

Lär dig mer om aktier genom att lyssna på olika aktieböcker utan att spendera en krona. Vill du ha fler tips på hur du sparar pengar? Se våra 300 spartips.


Investeraren : allt du behöver veta om finansmarknaden
ISBN9789178614752
Sidor468
Utgiven2019
SpråkSvenska

Investeraren : allt du behöver veta om finansmarknaden

Författare: Jonas Bernhardsson

Investeraren : allt du behöver veta om finansmarknaden är en heltäckande handbok för både investerare och traders. Du lär dig om fundamental och teknisk analys, företagsanalys, börspsykologi och hur man investerar som ”proffsen”.

Boken ger dig alla verktyg du behöver som investerare och trots att spektrumet är brett och ämnena många så förklaras allt på ett pedagogiskt sätt utan att ”tala ner” till läsaren.


Den enkla vägen, Bli rik och fri med aktier - Marcus Hernhag och Arne Talving
ISBN9789198406856
Sidor257
Utgiven2018
SpråkSvenska

Den enkla vägen, bli rik och fri med aktier

Författare: Marcus Hernhag och Arne Talving

Ekonomiprofilerna Marcus Hernhag och Arne Talving berättar om hur de byggt upp sina förmögenheter på aktiemarknaden. Budskapet är tydligt – det är enkelt att bli miljonär.

Hernhag och Talving delar med sig av sina bästa spartips, favoritstrategier och mycket mer. Den enkla vägen, bli rik och fri med aktier är ett lättläst bok och en bra början för dig som vill komma igång med aktier.


Den enkla vägen hitta världens bästa aktier - Marcus Hernhag
ISBN9789197982894
Sidor163
Utgiven2017
SpråkSvenska

Den enkla vägen, hitta världens bästa aktier

Författare: Marcus Hernhag

Marcus Hernhags andra bok på denna lista Den enkla vägen att hitta världens bästa aktier. Hernhag ser närmare på strategin värdeaktier och hur flera mästerplacerare tjänat enorma summor på detta sätt.

Boken är underhållande och enkel att förstå och passar perfekt för dig som är ganska ny på aktiemarknaden. I boken får du också konkreta tips på hur du bygger en långsiktig portfölj av vinnande värdeaktier.


Den enkla vägen att lyckas med aktier - Marcus Hernhag
ISBN9789197982849
Sidor157
Utgiven2016
SpråkSvenska

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Författare: Marcus Hernhag

Ytterligare en bok av Marcus Hernhag, denna gång Den enkla vägen att lyckas med aktier. Boken hjälper dig att strunta i börsens svängningar och istället tänka viktiga saker som att följa enkla strategier.

När aktievärdet sjunker är det enkelt att ta kortsiktiga beslut, men denna aktiebok ger dig verktyg som hjälper dig att hantera såväl uppgångar som nedgångar. Hernhag delar också med sig av sina bästa tips och tumregler för lyckade aktieaffärer.


Rich Dad, Poor Dad - Vägen till ekonomisk framgång - Robert T Kiyosaki
ISBN9789189617575
Sidor187
Utgiven2003
SpråkSvenska

Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång

Författare: Robert T Kiyosaki

Rich Dad, Poor Dad är en grundläggande bok som beskriver hur du som läsare ska kunna ta de rätta stegen för att uppnå ekonomisk frihet. Den är jordnära och innehåller mycket lärdomar om privatekonomi.

Boken manar till eftertanke och omkullkastar mycket av det vi svenskar fått lära oss sedan barnsben. Vissa provoceras av boken, andra älskar den, men alla lär sig något.


En liten bok som slår aktiemarknaden - Joel Greenblatt
ISBN9789198406825
Sidor204
Utgiven2018
SpråkSvenska

En liten bok som slår aktiemarknaden

Författare: Joel Greenblatt

Joel Greenblatt, en succéförvaltare på Wall Street avslöjar sin ”magiska formel” för att bli en långsiktig vinnare på börsen. En liten bok som slår aktiemarknaden är underhållande och enkel att förstå även för dig som precis börjat med aktier.

Greenblatt är duktig på att förklara hur han värderar och letar fram bra och billiga bolag. Språket är lättförståeligt och boken innehåller också en god knippe humor, samtidigt som den lär dig hur du med låg risk och stor framgång bör investera.


The Intelligent Investor - Benjamin Graham
ISBN9780060555665
Sidor640
Utgiven2003
SpråkEngelska

The Intelligent Investor

Författare: Benjamin Graham

The Intelligent Investor är något av en bibel för aktiemarknaden. Boken kom ut 1949 och har sedan dess reviderats flera gånger för att vara anpassad till dagens aktieklimat.

Du får lära dig om värdeinvestering vilket syftar till att ge en stadig, långsiktig vinst genom att inte lägga så stor vikt vid nuvarande marknadsläge utan istället förstå aktiers egentliga värde över sikt. En värdeinvesterare förstår att de bästa köptillfällena ofta uppstår när börsen mår som sämst.


Bli grymt rik på aktier - Anders Haskel
ISBN9789189212473
Sidor150
Utgiven2014
SpråkSvenska

Bli grymt rik på aktier

Författare: Anders Haskel

Vill du göra snabba klipp och ta stora risker med dina placeringar? Då ska du verkligen inte läsa den här boken! Bli grymt rik på aktier är en bok för dig som är beredd att låta tiden vara din vän och genom att ett par enkla principer sakta men säkert låta dina pengar växa.

Anders Haskel ger i boken enkla, raka råd och verktygen du behöver för att komma igång på aktiemarknaden. Den är framförallt riktad mot nybörjare, men kan även ge inspiration till den lite mer erfarne placeraren.


Gör ditt barn rikt - Jan Bolmeson och Charlie Söderberg
ISBN9789137146959
Sidor300
Utgiven2017
SpråkSvenska

Gör ditt barn rikt

Författare: Jan Bolmeson och Charlie Söderberg

Namnet till trots så är denna bok inte bara inriktad till föräldrar, utan också till dig som är nybörjare på aktier. Boken tar lättförståeligt och underhållande upp hur du ska investera för att få pengarna att växa, men också hur du ger ditt barn de bästa ekonomiska förutsättningarna.

Det är ovanligt att en bok om privatekonomi, och aktier i synnerhet, är underhållande men Bolmeson och Söderberg lyckas sannerligen. En intressant aspekt som gör att denna bok skiljer sig från många andra är att den inte mäter framgång i mest pengar, utan tillräckligt med pengar för lycka, drömmar och energi.


Bli rik på hållbart sparande - Carl Rosén
ISBN9789188153296
Sidor167
Utgiven2016
SpråkSvenska

Bli rik på hållbart sparande

Författare: Carl Rosén

Bli rik på hållbart sparande är en bok som ligger rätt i tiden. Att spara ansvarsfullt och hållbart blir allt viktigare för många. På samma sätt som många i vardagen källsorterar, äter ekologiskt och väljer att cykla så går det att göra på samma sätt när du placerar dina pengar. Genom att välja rätt aktie, fond eller livbolag kan du bli rik samtidigt som du placerar hållbart på dina egna villkor.

Carl Rosén har skrivit en lättbegriplig, inspirerande bok som värnar långsiktighet och etik i sparandet. Helt klart något att ta med sig både för nybörjare och mer erfarna investerare!


Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier - Guy Thomas
ISBN9789174611090
Sidor315
Utgiven2012
SpråkSvenska

Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier

Författare: Guy Thomas

I Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier så porträtteras tolv personer som lyckats på aktiemarknaden. Deras gemensamma nämnare är att de någon gång haft en ”vanlig” anställning, men bestämt sig för att istället ägna sig åt investeringar på heltid.

Du får insikter i flera olika investeringsstrategier och även om en del av resonemangen är avancerade så är texten i sig okomplicerad. Guy Thomas bok ger insikter och praktiska kunskaper för både nybörjare och lite mer luttrade finanshajar.

Lyssna på aktieböcker gratis

Nextory, Bookbeat och Storytel är appar på svenska som låter dig lyssna på ljudböcker i mobilen. Du kan även läsa e-böcker med apparna på din surfplatta eller mobiltelefon. Vill du lära dig mer om aktier har du just nu möjlighet att lyssna på riktigt bra aktieböcker gratis i 30 dagar hos bägge två.