Välja och byta bank

Har du någon gång ställt frågan “Varför valde du din bank” till en annan person? Svaret blir ofta något i stil med “Jag har alltid haft den banken”. För de flesta är det naturligt att jämföra pris på försäkringar och andra avtal, men även att jämföra, välja och byta bank är enklare än du trot. Vi har skapat en checklista för att du lätt ska kunna välja och byta bank.

Bankernas räntor och avgifter

Listränta = Den ränta du ser på bankens hemsida
Snittränta = Den genomsnittliga räntan hos bankens alla kunder

Betyg hos svenska banker (SKI)

Svenskt kvalitetsindex har ända sedan 1989 arbetat med att mäta kundnöjdheten bland Sveriges största banker. Den maximala poäng en bank kan få är 100, och där 75 visar på att kunderna trots allt är nöjda och stannar kvar i banken. Följande kvalitetsindex gäller för 2020 och är hämtat ifrån www.kvalitetsindex.se.

Kundnöjdhet bland privatkunder
Kundnöjdhet bland privatkunder
Kundnöjdhet bland företagskunder
Kundnöjdhet bland företagskunder

Analysera ditt behov av banktjänster

För att kunna välja bank behöver du först gå igenom de behov som finns. Det gäller allt som har med banken att göra. Exempelvis kan det gälla:

  • Bankkonton (Lönekonto, sparkonto etc)
  • All typ av sparande (Aktier, fonder, pension osv)
  • Stående överföringar
  • E-fakturor och autogiron
  • Bankkort
  • Lån

Du behöver också tänka igenom om det är viktigt att kunna gå in på banken och prata med en personlig bankman eller om du gärna sköter allt digitalt. Idag finns det mängder med alternativ att välja på. Banker som sköter allt online och lokala kontor där du kan ha en personlig bankman, även om det senare blir en allt ovanligare.

Flytta allt eller bara vissa delar?

När du har gått igenom ditt behov av tjänster från banken kommer nästa steg, vad är aktuellt att flytta till annan bank? Det är faktiskt inte ett måste och flytta allt på banken. Du kan mycket väl välja att ha lånen hos en bank och sparandet på en annan. Faktorer som är avgörande är både kostnader och räntor. Kan banken erbjuda förmånligare alternativ om du väljer att vara helkund kan det vara värt att överväga.

Annars är det idag fritt fram att välja hur många banker du vill. Ett exempel är sparande i fonder. Traditionella banker är inte alltid de som erbjuder den billigaste förvaltningsavgiften, det finns banker som helt har nischat sig inom det området vilket kan vara ett bättre val.

Läs på om banken

Har du hittat en bank som lockar är det bra och läsa på. Vad tycker andra kunder och vad erbjuder banken för tjänster? Hur är deras app för den som mestadels använder mobilen? Sök svar på alla frågor som är viktig för just dig. Säkerställ också att banken omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den innebär att om banken skulle gå i konkurs är du säker på att få tillbaka dina pengar upp till 1 050 000 kr.

Ta dig även tid att läsa igenom kostnader som banken har. Det kan vara en avgörande faktor för många. Årsavgifter, avgifter för att ha fonder och räntan på sparkontot. Återigen, utgå från de behov du har och jämför ur ett ekonomiskt perspektiv.

Kontakta den nya banken

När du bestämt dig för en bank är det dags för en första kontakt. Den nya banken kommer att hjälpa dig med flytt av dina tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att genomföra flytten. Dock kan det uppstå kostnader för exempelvis fonder, mer exakt vilken kostnad som kan uppstå för just dig kan banken hjälpa till med.

Finns det exempelvis huslån i den gamla banken kan de ligga låst under ett visst antal år, för att slippa extra kostnader kan banken rekommendera att de ligger kvar hos den gamla och när det är dags för omförhandling av ränta går det att flytta över lånen.

Den nya banken kan önska att få se det senaste årsbeskedet och kontoutdrag på de 13 senaste månaderna. Med hjälp av detta kan banken upptäcka eventuella autogiron och stående överföringar – sådant banken hjälper till med så du bara kan luta dig bakåt! Banken kan också hjälpa till att meddela myndigheter som exempelvis Försäkringskassan att du har ett nytt bankkonto som pengarna ska gå till.

På 3–5 arbetsdagar är du redo att använda din nya bank, dock kan det ta något längre tid om fonder och aktier är inblandade. När överflytten är genomförd kommer den gamla att stängas ner. Banker har nämligen en gemensam rutin för att avsluta gamla tjänster. Senast tre arbetsdagar efter du har tillgång till din nya bank ska den gamla stängt ner dina tjänster.

Börja använda den nya banken

Omgående när de nya tjänsterna är igång behöver du tänka på följande saker:

  • Klipp sönder dina gamla kredit- och betalkort
  • Har du e-fakturor måste du manuellt lägga till dessa i den nya banken
  • Kolla om din e-legitimation, bankID, fungerar, normalt brukar det fortsätta gälla men ibland avslutar den gamla banken även detta

Sammanfattning

Välja och byta bank är idag relativt enkelt, banken sköter det mesta utan kostnad. Utgå alltid ifrån dina personliga behov, alla använder sin bank till olika saker. Läs recensioner, omdömen och jämför även kostnader. Börja leta redan idag och utgå ifrån våra fem steg i den här artikeln så kommer det bli ännu lättare att välja och byta bank.

För dig som vill ha en riktigt djupgående checklista inför ett byte av bank så finns bankföreningens checklista inför byte av bank att läsa.


Lämna en kommentar