Spara pengar på inte slänga mat

Det är ingen hemlighet att många av oss konsumerar mer än vad vi faktiskt behöver, särskilt när det handlar om mat. Mycket av överkonsumtionen försvinner dessutom i form av matsvinn. Mat som du slänger påverkar inte bara planeten vi lever på, utan också din plånbok.

I Sverige slängs i genomsnitt 33 kg mat bort per person och år, vilket motsvarar ungefär 35 måltider. Det är en smått förbluffande siffra, särskilt med tanke på att dessa kilon är mat som hade kunnat konsumeras om de hanterats bättre. Bortom att du själv förlorar pengar på att slänga bort mat så påverkar detta också miljön och klimatet. Vad kan du själv göra för att bidra till att förändra detta?

1. Planera dina inköp

Ett viktigt steg mot att minska matsvinnet består i att planera dina måltider och inköp ordentligt. Lägg lite mer tid på att planera vad du ska köpa innan du går till affären. Gå igenom dina köksskåp och kylen och frysen. Se vad du redan har och vad du behöver komplettera med. Genom att skapa en genomtänkt inköpslista och hålla dig till den minskar du risken för att köpa mer än vad du behöver.

2. Köp färdiga matkassar

Att du numera kan köpa färdiga matkassar och få dem levererade direkt till dörren känner du förmodligen till. Vad du kanske inte känner till är att dessa kan bidra till att minska matsvinnet. Du får precis den mängd ingredienser du behöver baserat på måltiderna som ska lagas och hur många som ska äta den. Dessutom får du också möjligheten att ta del av inspirerande recept som kan utvidga din kulinariska horisont. Är du intresserad? Ta en titt på erbjudanden på matkassar för att se de senaste rabatterna.

3. Veckohandla

Det här tipset hänger ihop med tipset om att planera dina inköp. Det kan verka frestande att fylla skåpen med en månads mat i ett svep, problemet är att färskvaror snabbt kan bli dåliga. Genom att handla veckovis hålls råvarorna färska, samtidigt som du får en större flexibilitet att anpassa dina måltider efter veckans scheman eller plötsliga infall.

4. Organisera kyl, frys och skafferi

Att hålla din matförvaring organiserad gör det inte bara lättare att hitta råvarorna när du behöver dem, det ger dig också en klar överblick över vilka produkter du bör konsumera snarast. I vissa fall kan det vara en bra idé att byta ut originalförpackningar mot genomskinliga behållare, till exempel fryspåsar, och märka dessa med inköps- eller utgångsdatum.

5. ”Bäst före”-datumet är en vägledning

Detta kan inte betonas nog. ”Bäst före”-datumet betyder inte att maten blir dålig direkt efter att detta passerats. I många fall, särskilt när det gäller torrvaror, kan produkten vara ätbar långt efter utsatt datum. Att lita mer på dina sinnen och mindre på etiketten kan spara stora summor pengar i längden.

6. Förvara maten rätt

Fel förvaring kan förstöra smaken eller förkorta hållbarheten på vissa livsmedel. Till exempel lökar håller längre om de förvaras mörkt och svalt, men inte i kylskåpet. Lär dig de bästa förvaringsmetoderna för alla matvaror du köper så både håller de längre och smakar bättre.

7. Inrätta en ”rest-middag”

Varför inte göra en ”rest-middag” till en återkommande veckotradition? En sådan skulle inte bara innebära att du får tillfälle att använda kvarvarande ingredienser som annars skulle slängts, du får också utmana din kulinariska kreativitet. Det går att skapa många fantastiska rätter ur slumpmässiga kylskåpsfynd!

För att sammanfatta är nyckeln till att minska matsvinn och spara pengar en kombination av förberedelse, medvetenhet och flexibilitet. Varje steg du tar, oavsett hur litet det kan verka, har en positiv inverkan. Genom att applicera några eller alla knep ovan kan du bidra till en mer hållbar framtid och få glädje av en tjockare plånbok.


Lämna en kommentar