Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik
När man tänker på sparande är det vanligtvis någon form av månadssparande i ett sparkonto eller indexfond som man syftar på. Det är så klart en jättebra idé att avvara lite pengar för sparande. Men det är inte allt! Det finns fler sätt att spara in pengar, i vardagen men också i form av olika skatteavdrag.
Först kan det vara värt att påminna om de förmåner som brukar finnas vid fast anställning. Personalfester, afterwork, friskvårdsbidrag, gratis kaffe och frukt på arbetstid, jubileums- och/eller födelsedagspresenter – allt kan i vissa sammanhang räknas som sparande. Om du till exempel har bestämt dig för att boka en massage, varför inte göra det till en friskvårdsmassage och få det gratis? Genast har du på så sätt sparat in några tusenlappar.
Skatteavdrag för alla privatpersoner
Om du inte har fast anställning, men ändå arbetar och betalar skatt, till exempel som enskild firma, finns det fortfarande skatteavdrag att nyttja. ROT-avdrag för renovering, nybyggen, ombyggen eller tillbyggen kan innebära många tusen i avdrag. Tänk bara på att det krävs att du äger bostaden och bor i den bostad – fritidshus och sommarstuga omfattas av ROT också om du bor där relativt regelbundet – där arbetet ska utföras. Du måste också ha betalat en viss summa i skatt under året för att ansökan om ROT ska kunna gå igenom,
RUT-avdrag är lite mer generöst eftersom det inte finns något krav på att du måste äga bostaden. Vanliga tjänster som omfattas av RUT är städning, reparation av vitvaror, flytthjälp, barnpassning, snöskottning, häck- och gräsklippning med mera. Använd alltid RUT och ROT när du har möjlighet!
Ränteavdrag och räntekompensation
Reglerna för ränteavdrag kan te sig lite krångliga, men i grunden handlar det om att du får göra avdrag på dina totala årliga ränteutgifter om du tagit lån med säkerhet i exempelvis bostad, aktier eller fordon. Detta är ett avdrag som i nästan samtliga fall beräknas automatiskt av Skatteverket i deklarationen, men det skadar inte att läsa på om hur det fungerar så att du kan dubbelkolla att avdragen gjorts korrekt.
Lån som du sagt upp eller betalt i förtid kräver ofta en så kallad räntekompensation till långivaren. Detta för att täcka långivarens planerade intäkter från räntan. Denna räntekompensation räknas i deklarationen precis som vilken räntekostnad som helst, vilket betyder att du kan göra avdrag även på det.
Vinster och förluster vid aktieköp
En annan aspekt som brukar räknas ut automatiskt i deklarationen är vinster och förluster från handel med värdepapper, vanligtvis aktier. Vinsten från sålda aktier ska beskattas med 30 %, men förluster kan kvitteras mot vinsterna. Går du totalt plus minus noll på din aktiehandel under året behöver du inte betala någon skatt.
Investerar du i ett så kallat investeringssparkonto (ISK) behöver du skatta en mindre procent; det har varierat de senaste åren, men 1,086 % är siffran i skrivande stund. Med ISK behöver du alltså skatta på hela ditt sparbelopp, oavsett om du går back eller med vinst. Vad som är bäst beror på situation, hur hög risk du är villig att ta och så vidare.
Skatteavdrag för resor
Resor till och från arbetet kan i vissa fall innebära skatteavdrag. Cyklar du till jobbet och spenderar över ett visst belopp om året på cykeln, kan du få avdrag. Åker du kollektivt till kontoret så får du dra av allt utöver ett specifikt belopp.
🔗 Här kan du läsa mer om avdragen och se vilka belopp som gäller för just detta året.
Företagsbil är en annan typ av förmån som kan vara gynnsamt. Detaljerna kring detta ser så olika ut från företag till företag att det är svårt att ge ett konkret svar kring hur det fungerar. Kolla med din arbetsgivare om de erbjuder företagsbil eller någon annan kompensation för bilkörning i arbetet.