Barnspar – ge barnen en kickstart i livet

De flesta svenskar har någon form av barnspar. Men hur man sparar och med vilka belopp skiljer sig åt beroende på inkomst, kön, ålder och utbildning.

Enligt SEB:s undersökning Barnsparande från 2019 sparar föräldrar i genomsnitt 574 kronor i månaden till sina barn. Några motsvarande siffror för barnbarn finns inte. Men allt eftersom svenskar blir äldre så är det många mor- och farföräldrar som också skjuter till pengar.

Tips
Investera pengar till barnen i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du investera utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två och båda två erbjuder ISK-konton som lämpar sig väldigt bra för investeringar till barn.

Sparkonto ger minimal avkastning

Nästan 60 procent av de föräldrar som sparar till sina barn gör det på ett vanligt sparkonto. Det är vanligtvis inte ett bra val eftersom sparande till barn vanligtvis pågår under många år samtidigt som ett bankkonto ger minimal avkastning.

Men ställ dig frågan vad du sparar till innan du förkastar bankkontot. Om pengarna ska användas i närtid eller löpande under uppväxten till lite större utgifter som moped eller mobiltelefon så bör du välja ett sparkonto med insättningsgaranti.

Räntan på dessa konton är förvisso väldigt låg, men det är tryggt och pengarna finns garanterat på kontot den dagen du har behov av dem.

Barnspar till bostad

Nästan hälften av de som deltar i SEB:s undersökning sparar till barnens bostad och har därför en lång sparihorisont. För dessa föräldrar är sparkonto ett dåligt val. Om sparandet är långsiktigt, 5 till 20 år, passar fonder mycket bättre.

SparmålAndel
Bostad46%
Körkort38%
Ingen speciell anledning38%
Utbildning36%
Bil eller annan dyr produkt22%
Detta är vad föräldrar sparar till för sina barn.

Historiskt sett ger börsen överlägset bäst avkastning, men det kan vara allt annat än behagligt när det stormar på börsen så det gäller att ha is i magen.

Satsa på flera fonder

Om din sparhorisont är längre bör du investera i fonder, allra helst flera olika. Blanda globala aktieindexfonder med Sverigefonder och försök att hålla fondavgifterna låga. På så sätt slipper du se hur din vinst utarmas av dyra avgifter

36% lägre fondavgifter

Låt inte vinsterna i dina fonder utarmas av höga fondavgifter.

Välj välrenommerade fonder som investerar brett och har lite lugnare rörelser. Rata de specialiserade fonderna som toppar vinnarlistorna, samma fonder ligger vanligtvis i botten när vindarna vänder.

Hur och i vems namn

Nästa steg i barnsparandet är att välja vilken form du ska spara i och i vems namn. Bägge valen har en stor betydelse. Formen handlar i första hand om du ska välja ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring.

Det finns även en tredje alternativ, depåkonto, men det lämpar sig inte för barnsparande. Ett depåkonto innebär nämligen alldeles för mycket arbete med deklarationer i samband med försäljning och har dessutom en vinstskatt på 30 procent.

Fonder69%
Sparkonto59%
Aktier13%
Annat4%
Obligationer2%
De vanligaste sparformerna för barnspar.

Ett investeringssparkonto är det bästa valet om du ska investera i barnets namn, men om du vill spara i eget namn bör du istället välja en kapitalförsäkring. Då kan du sätta en ålder på när ditt barn ska få tillgång till pengarna, det är inte alla 18-åringar som är mogna att hantera större belopp.

Spara till flera barn

Om du har flera barn gör du det rättvist genom att samla allt sparande på ett investeringssparkonto. Då behåller du kontrollen och delar upp sparandet i lika stora belopp till varje barn.

Sparar du separat till varje barn kan du istället jämna ut mellan barnen om summorna skiljer sig väldigt åt, men i ärlighetens namn är det svårt att få till millimeterrättvisa.

Hållbara fonder populärast

Många vill spara hållbart till sina barn. Två alternativ du har är att välja att investera i företag som gör något positivt eller välja bort företag som verkar inom vissa branscher du inte vill stötta.

Men det finns också Svanenmärkta fonder och Morningstars hållbarhetsbetyg, däremot saknas ett enhetligt system för att hållbarhetsmärka fonder vilket kan göra det lite svårt att jämföra.

Spara inte till varje pris

Om familjens ekonomi inte går ihop bör sparandet till barnen pausas. Det är viktigt att inte känna sig stressad om man inte har möjlighet att börja spara direkt när barnet fött.

Under småbarnsåren kommer det enormt många utgifter, många av dem kan du förbereda dig för, men långtifrån alla. Kom ihåg att det finns gott om tid att spara – den bästa dagen att börja spara var igår, den näst bästa är idag.

Testamentera barnbarnens pengar

Många mor- och farföräldrar sparar till barnbarnen i sina egna namn. Om du inte får uppleva barnbarnets 18-årsdag kan det krångliga till saker och ting.

Sparar du i eget namn så bör det kompletteras med ett testamente där det tydligt framgår att pengarna på ett konto ska tillfalla ett (eller flera) barnbarn. Om någon morfar avlider är det ju inte säkert att mormor vet att ett visst konto är till barnbarnen.

6 tips för ett lyckat barnsparande

1. Spara regelbundet

Oavsett vilken sparform du föredrar så är det bra att ha ett regelbundet sparande. Att månadsspara eller sätta in pengar vid varje födelsedag är två möjligheter.

2. Undvik sparkonto

Om du sparar långsiktigt är de flesta alternativen bättre än ett sparkonto. Men är din tidshorisont kort är det ett rimligt val, välj då en nischaktör som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

3. Satsa på fonder och aktier

För den långsiktigt är det inget som historiskt gett högre avkastning än fonder och aktier. Men ta inte för stora risker, utan välj hellre breda fonder än enstaka aktier.

4. Behåll kontrollen över pengarna

Om du är orolig att pengarna du sparat till ditt barn kommer att användas till nöjen och ”onödigheter” när barnet blir myndigt kan du välja att spara i ditt namn eller i en kapitalförsäkring, då väljer du själv när pengarna blir tillgängliga för barnet.

5. Var rättvis

Har du flera barn som du sparar till så är det (sannolikt) viktigt att det blir rättvist. Köper du fonder och aktier fortlöpande till flera barn är risken stor att avkastningen skiljer sig åt när barnen blivit myndiga. För att undvika detta kan du spara i eget namn eller fördela pengarna rättvist.

6. Hållbara val

Utöver Svanenmärkta fonder och Morningstars hållbarhetsbetyg så har vissa fondbolag också egna klassificeringar. Tyvärr saknas det en enhetlig standard, men däremot finns det idag större möjligheter än någonsin att spara hållbart till barn.

Tips
Investera pengar till barnen i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du investera utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två och båda två erbjuder ISK-konton som lämpar sig väldigt bra för investeringar till barn.


Lämna en kommentar