Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik
Att se över sin privatekonomi kan vara bra för alla att göra regelbundet. Fördelarna med att se över sin ekonomi kan bland annat vara att du upptäcker onödiga utgifter och istället får pengar över till annat. Om du upplever att du inte får in privatekonomi att gå runt kan du verkligen vara i behov av att se över ekonomin.
Här ger vi dig några av våra allra bästa tips och vad som kan vara bra att tänka på.
1. Sammanställ ditt kontoutdrag
Det första steget är att få koll på vad du egentligen lägger pengarna på. Sammanställ ditt kontoutdrag den senaste månaden, eller kanske till och med det senaste kvartalet. Om du använder pengar från flera konton är det viktigt att du räknar ihop alla.
På så sätt kan du se vart dina pengar egentligen går. Är det till shopping? Till nöjen och restaurangmat? Eller kanske till och med till avbetalning på olika lån och krediter?
2. Få koll på dina lån och krediter
Är det så att du faktiskt har flera smålån och krediter? I så fall behöver du sätta dig ner och räkna på hur mycket du betalas på dessa varje månad. Det är nästan alltid så att om du har flera mindre lån och krediter kommer du spara pengar på om du bakar ihop dessa i ett större privatlån. På så sätt sänker du ofta räntekostnaden. Se till att läsa på och lära dig mer om lån, räntor och villkor. Det kan spara dig tusenlappar varje år om du lyckas undvika onödigt höga räntor och avgifter.
3. Sätt upp en budget
När du väl har fått koll på dina utgifter och vet var pengarna går är nästa steg att sätta upp en budget. För att det ska bli möjligt måste du såklart även ha koll på dina inkomster. Det är dock något de flesta redan har, och är generellt enklare än att ha koll på utgifterna.
När du gör din budget sätter du först upp de fasta utgifterna. Exempelvis bostadsavgifter, försäkringar, transportavgifter och liknande. Även om du kan påverka dessa kostnader i liten mån, räknas de ändå som fasta. När det är klart ser du hur mycket pengar du har över.
En del av det bör gå till sparande. Se till att alltid ha en buffert i fall att något oväntat händer. Resterande kan du fördelar över kategorier, beroende på vad som är viktigt för dig. En del av oss lägger helst pengar på resor, medan andra exempelvis lägger pengar på mat.
4. Se över dina fasta utgifter
I punkt nummer tre pratade vi om fasta utgifter. Men även här finns det saker du kan göra för att dra ner på kostnaderna. Det första är förstås att se över om de verkligen är fasta och nödvändiga. Exempelvis en prenumeration på en streamingtjänst är en fast utgift, men är den verkligen nödvändig?
Nästa steg är att börja jämföra olika abonnemang och liknande. Du kan använda dig av olika jämförelsetjänster för att jämföra priset på exempelvis olika försäkringar. Här kan det ibland finnas stora summor pengar att spara. Och även om skillnaderna skulle bli små, gör det ofta stor skillnad i det långa loppet.
Läs även: