Bli rik långsamt – recension av Peter Karaszis och Ali Kashanis bok

Det är svårt att bli rik snabbt, men nästan omöjligt att misslyckas med att bli rik på lite längre sikt. Det gäller bara att skaffa sig rätt insikter, inställning och mentala verktyg. Det är budskapet i en ny handbok i privatekonomi, ”Bli rik långsamt!” skriven av Peter Karaszi och Ali Kashani.

Många drömmer om att bli rika men känner att det är oöverstigligt eftersom de tror att de måste ha en hög inkomst, ta stora risker, jobba dygnet runt eller göra ett ”klipp” för att bli rik. Men det är helt fel, menar Peter Karaszi och Ali Kashani, författarna till en ny bok om privatekonomi som heter ”Bli rik långsamt!”:

  • Även vanliga människor med små inkomster kan bli välbeställda på sikt, utan större ansträngning eller risk. Men för att nå målet gäller det att skaffa sig ett antal insikter, mentala verktyg och en praktisk ekonomisk filosofi för sin vardag. Samt ge det lite tid och lita på sin bästa vän: ränta på ränta-effekten, menar Peter Karaszi som är ekonom och tidigare jobbat som ekonomireporter på Dagens Nyheter.

Filosofin i boken bygger på kontroll av löpande utgifter, ökade inkomster om man kan, och förstås ett långsiktigt sparande i aktier eller fastigheter. Alltså ungefär samma råd som de flesta privatekonomer ger. Men boken ger utöver det flera mentala och praktiska verktyg för att verkställa råden i praktiken, bl a mikroöverföringar och ”8-regeln” för att undvika onödiga utgifter.

Boken är välskriven, inspirerande och lättläst och det är kanske därför Stockholmsbörsens kommunikationschef David Augustsson kallar den ”den första svenska boken som på ett pedagogiskt, enkelt och begåvat sätt guidar läsarna till en ljusare ekonomisk framtid”. Även Expressen och Aftonbladet har tagit upp bokens råd.

  • Vi menar att alla vuxna svenskar borde vara miljonärer, svårare än så är det inte. Börsen avkastar 7-8 procent per år över tid och vi rekommenderar att spara i ett antal olika typer av aktiefonder för riskspridning. Att undvika lån är också viktigt; Bara två lån är tillåtna, bostadslån och studielån eftersom de närmast kan klassas som investeringar. Alla andra lån, t ex konsumtionslån, är ”förbjudna” och ska mentalt snarast behandlas som knark, säger Ali Kashani.
  • Dagens börsoro kanske skrämmer vissa sparare men man ska vara medveten om att börsen går upp nio år av tio, och stiger kraftigast under åren närmast efter en stor börsnedgång. Så om man har möjlighet och is i magen är det ett ypperligt tillfälle att börja spara idag, eller att öka sitt sparande, avslutar Peter Karaszi.

”Bli rik långsamt!” kan rekommenderas till alla som är intresserade av privatekonomi och kanske även vill dela med sin av denna kunskap till den yngre generationen.


Lämna en kommentar