Så ska du tänka om lån

Det är alltid svårt att veta vad man behöver göra för att få ett lån att fungera. Speciellt om det är första gången du ska låna pengar. Det behöver dock inte vara så väldigt svårt, så länge du har läst på tillräckligt för att veta vad du gör. Det finns många olika lån att välja mellan, till exempel bolån och sms lån. Men vad spelar det egentligen för roll vilket lån du väljer? Och hur vet du att du har hittat det rätta lånet för dig?

Kika på olika lån innan du lånar

Det finns en mängd olika sorters lån, och passar för olika ändmål. För den som önskar köpa ett hus är ett långvarigt lån med lägre ränta bra. Det gör att du inte behöver sätta dig mer i skuld än vad som är absolut nödvändigt. För den som bara behöver ett litet lån för att täcka oförutsedda kostnader, eller för att få månadens ekonomi att gå ihop, så krävs det en helt annan typ av lån som är lite snabbare och enklare att se över.

Det här är några av de vanligaste lånen som du behöver veta mer om:

  • Bolån
  • Blancolån eller privatlån
  • Sms-lån
  • Kreditkort

Bolån

Ett bolån är för dig som ska köpa ett hus eller en lägenhet och behöver pengar för att få affären att gå igenom. Det kan ta lite längre tid att få ett bolån beviljat, eftersom din bank kan behöva sitta ner med dig och få klarhet i hur du planerar att betala tillbaka lånet. De vill se att du har en fast inkomst och att du klarar av att hantera alla utgifter som du har för närvarande, samt att du kommer att klara av de framtida utgifterna. Sedan kommer ni i många fall lägga upp en avbetalningsplan.

Blancolån eller privatlån

Ett blancolån, eller ett privatlån som det också kallas, är ett lån som inte är knutet till något specifikt. Ett bolån kan till exempel endast investeras i ett köp av fastighet, och ett billån är till för köp av ny bil. Men ett blancolån har inte ett specifikt ändamål, och därför heller ingen specifik säkerhet. Du behöver heller inte redovisa vad du ska använda pengarna till. De är dina, oavsett om det gäller hundmat eller en ny pool. 

Sms-lån

Sms-lån blir allt vanligare, och det går att låna större summor även i dessa sammanhang. Dock är sms-lån kända för att ha något högre ränta än andra typer av lån, så det är bra om du redan har en plan för avbetalning innan du använder dig av ett sådant. Till exempel kan ett sms-lån vara nödvändigt för att täcka akuta kostnader du inte räknat med, samtidigt som du vet att du kan betala tillbaka summan redan inom ett par månader. 

Sms-lån är oftast lätta att få igenom, speciellt om du har en god kreditvärdighet sedan förut och inte är inskriven hos Kronofogden. Uppgifterna hos Kronofogden finns kvar i några år, hur många beror bland annat på om du har skuldsanering eller inte.

Kreditkort

Kreditkort är också en typ av lån, men för många känns det som ett vanligt betalkort, och det är där som faran ligger. Du som har ett kreditkort får en räkning i slutet av månaden som talar om hur mycket du har spenderat. Det går att sätta upp en gräns på hur mycket du kan spendera, så att du slipper en massiv räkning om du inte har koll på hur mycket du gör av med varje månad.

Använd dina kunskaper om lån väl

Det är viktigt att du tar hand om din ekonomi och lånar med försiktighet. Det vill säga att du bara lånar så mycket som du klarar av att betala tillbaka. Att i din budget räkna med räntan på lånet tillsammans med andra kostnader som kan tillkomma är ett måste för att kunna säkerställa att du vet hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig. Ett tips är därför att alltid se över den effektiva räntan, en siffra som talar om för dig vad lånet egentligen kostar, särskilt om du överväger att ta ett blancolån eller sms-lån. 


Lämna en kommentar