Sveriges bästa fonder och fondbolag 2022

SAVR logo
Investera i fonder - kom igång på 3 minuter
36% lägre fondavgifter än konkurrenterna
Insättningsgaranti & Investerarskydd

Förmodligen har du sett att fonder har betyg. Det mesta kända är de stjärnbetyg som baseras på bolags historiska värdeutveckling, men det finns också betyg för hållbarhet, CO2-risk och framtidsutsikter.

Den aktör som sätter dessa betyg är Morningstar. De är en oberoende fondbedömare som hjälper sparare att jämföra fonder på ett objektivt sätt. Sitt stjärnbetyg – också kallat Morningstar Rating – baserar de på historisk avkastning, risk och kostnader – ingenting annat.

Morningstar utser de bästa fonderna

Sedan 2017 utser Morningstar årligen de bästa fonderna som säljs i Sverige. Vinnarna i respektive kategori utses baserat på avkastning och risk. Avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 kalenderåren, risk under de senaste 3 och 5 åren. Det är totalt 6 priser som delas ut för fonder i Morningstar Fund Awards och årets vinnare är dessa:

FondKategori
Spiltan Aktiefond StabilBästa Sverigefond
Lancelot AvalonBästa småbolagsfond
Skandia NordenBästa Nordenfond
Fidelity Global FocusBästa globalfond
Sensor Sverige SelectBästa blandfond
SEB Corporate Bond SEKBästa företagsobligationsfond
Sveriges bästa fonder 2022 enligt Morningstar Fund Awards.

Årets vinnare har upplevt en minst sagt dramatisk marknad på grund av pandemin, rekordstora fall och starka återhämtningar om vartannat. I en sådan miljö krävs det att fondförvaltaren hanterar sina medel väl.

Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.

Bästa Sverigefond – Spiltan Aktiefond Stabil

Spiltan Aktiefond Stabil är en aktivt förvaltad, men defensiv, Sverigefond. Fonden innehåller dels noga utvalda bolag utan särskilt fokus på bransch eller storlek, men också investmentbolag och en del direktavkastande tillgånger.

”Spiltan Aktiefond Stabil uppvisar en imponerande stabilitet. Fonden har haft samma förvaltare i Erik Brändström sedan starten 2002 och med sitt fokus på aktier med defensiva kvaliteter inom industri- finans och konsumentvaror har man presterat en stark riskjusterad avkastning under tuffa marknadsförhållanden.”

Övriga nominerade i kategorin Bästa Sverigefond:
 • Enter Sverige Pro
 • Skandia Cancerfonden

Bästa småbolagsfond – Lancelot Avalon

Lancelot Avalon är en aktivt förvaltad Sverigefond med målsättningen att uppnå en avkastning som inom 3-5 år väsentligt överstiger fondens jämförelseindex SIX Return Index. Fonden är koncentrerad och investerar normalt inte i fler än 20 bolag, främst i Sverige men ibland också i Norden och resten av världen.

”Styrd av Erik Bertilsson lyckades den vinnande fonden leverera en avkastning på 61% SEK under ett år märkt av pandemin. Fondens portfölj är relativt koncentrerad med endast 35 innehav vid årsskiftet och flera enskilda innehav över eller nära 10% av det förvaltade kapitalet.”

Övriga nominerade i kategorin Bästa småbolagsfond:
 • AMF Aktiefond Småbolag
 • C Worldwide Sweden Small Cap.

Bästa Nordenfond – Skandia Norden

Skandia Norden är en aktiefond som har en bred inriktning. Fonden investerar i svenska, danska, finska och norska aktier fördelat över flera olika branscher, men främst i de större börsbolagen.

”Den vinnande fonden förvaltas av Kjell Morten Hjørnevik och Øyvind Fjell på DNB Asset Management i Norge. Fonden har ett fokus på tillväxt och har slagit sin kategori och kategoriindex med stor marginal under 2019 och 2020.”

Övriga nominerade i kategorin Bästa Nordenfond:
 • Evli Nordic
 • Nordea 1 – Nordic Stars Equity

Bästa globalfond- Fidelity Global Focus

Fidelity Global Focus strävar efter långsiktig kapitaltillväxt genom att framförallt investera över hela världens aktiemarknader. Fonden väljer fritt företag oberoende av storlek, bransch eller geografiskt läget. Man investerar enbart i ett begränsat antal företag vilket innebär att portföljen är mindre divisifierad.

”Vinnare i flera länder i år. Fonden har förvaltats av Amit Lodha sedan 2010. Den är mer exponerad mot teknik-sektorn än den genomsnittliga fonden i kategorin och det har varit en av de faktorer som lyfter denna fond.”

Övriga nominerade i kategorin Bästa globalfond:
 • AMF Aktiefond Global
 • Folksam LO Världen

Bästa blandfond – Sensor Sverige Select

Sensor Select är blandfonden som investerar i aktier och räntebärande papper i Sverige. Beroende på hur förvaltaren ser på aktiemarknaden kan exponeringen variera. Vid en stark syn på aktiemarknaden är exponeringen hög och vid en svag syn är exponeringen lägre.

”Fonden förvaltas av Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och även Stefan Ahlfeldt sedan januari i år. Fonden vann utmärkelsen även förra året. Den hade en stark avkastning på 14% år 2020 och slog dess genomsnittliga kategori också under 2017, 2018 och 2019.”

Övriga nominerade i kategorin Bästa Nordenfond:
 • IKC Global Flexible
 • IKC Sweden Flexible

Bästa företagsobligationsfond – SEB Corporate Bond SEK

Fonden placerar i en mix av amerikanska och europeiska företagsobligationer med hög kreditvärdighet, så kallade Investment Grade. Man kan också investera i både stats- och bostadsobligationer. Löptiden är i genomsnitt 3-7 år vilket får ses som visst risktagande.

”Med sitt globala mandat mot Investment Grade hade fonden en avkastning på 6,6% under 2020 trots pandemin och svåra marknadsförutsättningar under året för alla ränteförvaltare. En smärre nedgång under årets första del kompenserades mer än väl under resterande del av året som avslutades med ett väldigt positivt resultat.”

Övriga nominerade i kategorin Bästa företagsobligationsfond:
 • Nordea Stratega Fixed Income
 • Spiltan Räntefond Sverige

Sveriges bästa fondbolag

Morningstar Fund Awards utser inte bara Sveriges bästa fonder, utan också Sveriges bästa fondbolag. Det gör de genom att summera fondbolagens resultat i genomsnitt bland alla de fonder som säljs i Sverige. Fondbolagen tävlar i tre olika kategorier och dessa vann 2022:

FondbolagKategori
DNBBästa fondföretag aktiefonder
NordeaBästa fondföretag räntefonder
StorebrandBästa fondföretag totalt
Sveriges bästa fondbolag 2022 enligt Morningstar Fund Awards.

Tips
Investera i aktier och fonder via Avanza.se & Nordnet.se. De erbjuder gratis courtage (handelsavgifter) till nya kunder med upp till 50 000 respektive 80 000 kr på kontot. Öppna konto hos båda aktörerna så kan du handla utan courtage för ett större totalbelopp. Det är gratis att öppna konton hos båda två.

Vanliga frågor om fonder och Morningstar

Vilka fonder ska man köpa?

Det beror helt på hur riskvillig du är och vilken tidshorisont du har. Men en bra utgångspunkt är att se hur Morningstar betygsätter respektive fond.

Var hittar jag fonder?

Du kan investera i fonder hos de flesta ”vanliga” bankerna, även Avanza har ett stort utbud. SAVR är en relativt ny fondmäklare som i genomsnitt har 36% lägre fondavgifter än konkurrenterna.

Vad är Morningstar?

Morningstar är ett oberoende fondratinginstitut. De tittar på historisk avkastning, risk och kostnader när de gör sin rating.


Lämna en kommentar