Vad är en aktie

Aktier är en fantastisk investeringsform. Det är också den form som över tid levererar den absolut bästa avkastningen till dig som investerare. Det handlar dock om att välja rätt aktier. Det finns många fallgropar där ute när det gäller aktier men undviker du dessa fallgropar kommer dina investeringar att blomma och ge dig mycket lycka i livet.

Att äga aktier ger dig en snittavkastning på runt 8% per år brukar man räkna med. Detta varierar dock stort från år till år. Ett år kan börsen gå upp med 40% och året efter kan den gå ner med -40%.

Det enklaste sättet att tjäna pengar är via långsiktighet. Ha gärna minst 10 år som placeringshorisont. Med det ekonomiska system som världen använder så kommer du garanterat att tjäna gott om pengar om du är långsiktig och satsar pengarna i bra bolag.

Videon ovan beskriver vad en aktie är. Det är den duktiga Günter Mårder, tidigare på Nordnet bank som beskriver detta.

En liten ordlista

  • Aktie – Andel av företag
  • Utdelning – Pengar som företaget delar ut till sina aktieägare
  • Vinstskatt – Om du äger aktier på ett vanligt aktiekonto betalar du 30% i skatt på vinster som du gör. Äger du aktier i ett ISK- konto betalar du inte någon vinstskatt.
  • Förhoppningsbolag – Lite bolag där priset på bolagets aktier är skyhögt på grund av att investerare har förhoppningar om stora framtida vinster i bolaget. I nuläget finns inga eller mycket små vinster. Detta innebär extremt hög risk. Stay away!

Aktielistor

OMXs30
Omxs30 är ett index som visar utvecklingen för de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen sammanslagna till ett index.

Large cap
Lista med de största bolagen på stockholmsbörsen

Mid cap
Lista med de näst största bolagen på stockholmsbörsen

Small cap/First north/Aktietorget/NGM
Listor med småbolag på stockholmsbörsen. Håll dig borta från bolagen på dessa listor.
Om du håller dig borta från dessa bolag så har du kommit en bra bit på vägen.


Lämna en kommentar