Att tänka på när man ska arrangera en begravning

Att arrangera en begravning kan kosta väldigt mycket pengar eftersom det kan behövas en hel del. Dels beror det på hur många som ska komma på begravningen, om man till exempel vill arrangera olika blomsterarrangemang och att välja en kista. Men man bör också fundera på om man ska bjuda på eventuell fika och/eller lättare tilltugg. Ju fler anhöriga desto högre kostnader. Dock står oftast dödsboet för kostnaderna om det finns några pengar att röra sig med i dödsboet. I annat fall kan man göra en så kallad dödsboanmälan, vilket innebär att man kan få bidrag till begravningen från Socialtjänsten.

Det behöver nödvändigtvis inte kosta massor

Man kan skala ner på kostnaderna genom att till exempel välja ett mindre blomsterarrangemang eller en billigare kista. Det är heller inte nödvändigt att bjuda på fika och/eller tilltugg. Det kan dock vara trevligare eftersom släktingar, vänner och anhöriga samlas för att ta farväl till den som gått bort. Att anlita en cateringfirma kan kosta en del, speciellt om det är många som ska gå på begravningen. Därför är att baka eller köpa fika själv att rekommendera om man vill spara in på kostnaderna.

Begravningsceremoni

Om man vill ha en begravningsceremoni kostar även det pengar. En begravningsceremoni kan kosta i snitt mellan 18 000 – 30 000 kronor, men den kostnaden kan man alltså spara in om man skippar ceremonin. Varför priset kan skilja sig så mycket beror på till exempel val av lokal och som ovan nämnts om man vill ha olika blomsterarrangemang och/eller något tilltugg. Förutom kistan kostar även gravstenen en del. Detta beror också givetvis på vilken gravsten man väljer, eftersom det finns olika att välja bland.

Ta hjälp utifrån

Om man själv inte vet hur man ska arrangera begravningen kan man antingen ta hjälp av sina vänner och/eller släktingar. Men annars kan man också få hjälp av någon som jobbar med begravningar. Det finns olika begravningsbyråer som man kan ta hjälp av om man är osäker. Dessutom kan man hitta en hel del bra information på nätet om man hellre vill det. Dock måste man ha med i beräkningarna att detta också kan bli en extrakostnad.

Fundera på hur ni vill ha begravningen

Att lägga upp en plan och diskutera med andra anhöriga är ett bra upplägg för hur man faktiskt vill ha begravningen. Vart vill man till exempel att begravningen ska äga rum, vill man ha en ceremoni, är det nödvändigt att ha fika och/eller tilltugg? Är typiska frågor och funderingar som man kan ha sinsemellan. På så sätt kan man också komma fram till något som passar allas önskemål.

Olika paketlösningar

Ett annat sätt som också kan spara in på kostnader, samt spara tid är att se vilka begravningsbyråer som erbjuder olika paketlösningar. Detta kan också vara ett alternativ för de som har lite svårare att bestämma sig om hur de vill arrangera begravningen. Många begravningsbyråer erbjuder olika paketlösningar och beroende på vilket paket man väljer kostar de också lite olika. Det är dock värt att överväga en paketlösning om man har svårt att bestämma sig.

Välja gravsten

Att välja gravsten är inte heller det enklaste. Det kan till och med vara så att man inte vill ha en gravsten och då behöver man inte ha det. Men om man däremot vill ha en gravsten finns det väldigt många att välja mellan. Detta är dock något som är bra att diskutera med de andra anhöriga. En gravsten kan kosta allt ifrån 7000 kronor och uppåt. Det man däremot också kan ha i åtanke är att man kan köpa begagnade gravstenar för något billigare pris. De kan kosta från 5000 kronor och uppåt. Att gravera en gravsten kan också kosta från 7000 kronor och uppåt. Detta beror givetvis på vad och hur mycket som ska graveras.

Vi rekommenderar att besöka begravning.se för vidare information om att arrangera begravningar.


Lämna en kommentar