Bonus på dina köp med kreditkort

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Det är väldigt vanligt att använda kreditkort för inköp, eftersom systemet med kontanter är på väg bort. Men har du tänkt igenom vilket kreditkort du har och om det verkligen är det bästa kortet för dig? En del kreditkort ger dig bonus på dina köp – vilket kan löna sig i längden.

Hur fungerar kreditkort med bonus?

När du väljer ett kreditkort med bonus innebär det att du samlar poäng med dina inköp. Beroende på vilket kort du har kan systemet se olika ut. Ett vanligt upplägg är ett en krona blir en poäng. Med vissa kort får du extra många poäng om du handlar hos företaget som utfärdat det, om du betalar för resor eller liknande. När du kommit upp i en viss mängd poäng kan du få en värdecheck du kan handla för, eller så kan du lösa in poängen mot olika varor eller tjänster. Du kan också få rabatter och andra förmåner genom att ha ditt bonuskort, oavsett hur många poäng du samlat ihop.

Vilket kort ska du välja?

Det är inte så lätt att välja kreditkort eftersom det finns så väldigt många olika alternativ. Vill du ha ett kreditkort med bonus kan det vara en bra idé att skaffa ett kort via ett företag där du ofta handlar. Det kan vara en matkedja, en bensinkedja eller en researrangör. Eftersom det ofta blir fler poäng när du handlar hos just det företaget kan du tjäna på att ha ett kort just hos ett företag vars tjänster eller produkter du ofta använder. Det kan också finnas andra saker som påverkar vilket som är det bästa kortet för dig. Vad ingår till exempel för reseförsäkring och andra försäkringar? Beroende på hur din livsstil ser ut kan det spela stor roll. Även ränta och andra villkor har betydelse. Finns det till exempel möjlighet till betalningsfria månader?

Måste du ha kredit?

Tycker du att det låter bra med bonus men känner dig tveksam till att ha ett kreditkort? Ofta finns det ett alternativ med ett debetkort eller ett kort som bara är ett bonuskort. Då kan du samla poäng utan att ha ett kreditkort. Villkoren är ofta sämre då, bland annat kan du få färre poäng. Det är inte heller säkert att det ingår lika bra försäkringar och du kan inte få betalningsfria månader och liknande.


Lämna en kommentar