Kostnader som tillkommer vid flytt till hyresrätt

Har du hittat ditt drömboende och är i färd med att flytta in i din nya lägenhet? Grattis! Men även om vi inte vill lägga smolk i bägaren är det viktigt att vara förberedd på det oförutsedda. För det finns flera kostnader med att bo i lägenhet – vissa betalas i förskott medan somliga är löpande och ytterligare andra är att betrakta som dolda.

Så om du ska hyra en lägenhet finns det flera saker att ta i beaktande. Det är viktigt att vara medveten om alla de kostnader som är förenade med denna typ av boende. Och du behöver dessutom ha möjlighet att kunna betala dessa.

Nedan går vi igenom några av de utgifter som få presumtiva lägenhetsinnehavare tänker på. Syftet med detta är att ge dig en förståelse för dessa samt en möjlighet att parera potentiella falluckor.

Gör en ordentligt budget

För att få en bra överblick över alla kostnader rekommenderar vi att du gör en ordentlig budget så att du vet vad du har för kostnader. Det finns mycket bra budgetmallar på nätet du kan använda dig av.

Dolda och oförutsedda utgifter kopplade till lägenhetsinnehav

Dessa är några av de främsta utgifterna som det medför att hyra en lägenhet:

Flyttkostnader

Kostnaden för att flytta bohaget från den gamla bostaden till den nya är en utgift som ofta förbises av den som ska hyra en lägenhet. Därför är det viktigt att du räknar med denna kostnad i din flyttbudget.

Alla billigast kommer du förstås undan om du helt enkelt hyr en lastbil själv eller ber några vänner om hjälp med flytten. Men om detta inte av någon anledning inte är en möjlighet för dig, eller om du har ett väldigt omfattande bohag som ska flyttas, kan det vara värt att anlita en flyttfirma. Detta är då en utgift som ganska snabbt kan skena iväg. Av denna anledning bör du ta in offerter från flera olika firmor och bilda dig en uppfattning av prisbilden.

Hyra

Hyran är såklart den mest uppenbara kostnaden med att hyra en lägenhet. Den går dock inte att bortse ifrån, och beroende på hur upplägget med uthyrningen ser ut kan du även behöva betala en eller flera hyror i deposition. Dessutom kan kostnaden för dröjsmål ibland bli ganska saftig om du skulle råka bli sen med betalningen av hyran.

Hemförsäkring

Vissa bostadsbolag kräver att du tecknar en hemförsäkring. Denna typ av försäkring är generellt sett relativt billig – i regel kostar den mellan 500 och 1 700 kronor om året för en vanlig hyresrätt. Men det är ändock en kostnad som du behöver budgetera för i din månatliga budget. Du kan läsa mer om detta på hemförsäkringhyresrätt.se. Där finner du massor av matnyttig information om försäkringarna du behöver till din nya bostad.

Abonnemang

Du behöver teckna olika abonnemang så som el-abonnemang exemeplvis. innan du väljer el-abonnemang är det viktigt att jämföra olika elbolag så att du får det bästa priset på elen.

🔗 Läs även våra tips på hur man kan spara pengar

Avslutande tankar

Listan över de oförutsedda kostnader som kan uppstå då du hyr en lägenhet kan förstås göras avsevärt mycket längre. Men vi har för sakens skull valt att fokusera på de mest uppenbara och vanligt förekommande. Och vi kan avslutningsvis inte nog understryka vikten av att ha en budget för denna typ av utgifter!


Lämna en kommentar