Kreditkort eller debetkort

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Funderar du på om du ska skaffa ett kreditkort eller debetkort? Vilket kort som passar dig bäst kan bara du själv avgöra. Tar du del av information och sätter dig in i skillnaden mellan de olika korten kommer du lättare kunna välja rätt kort för just dig.

Vad är ett kreditkort?

När du har ett kreditkort är det din kortkredit som belastas när du gör ett köp. Det är alltså inga pengar som dras direkt, utan alla köp samlas ihop. Du får en räkning i slutet av månaden och får då betala för alla inköp samtidigt. Kan du inte betala allt direkt kan du dela upp det på flera olika månader. När du ansöker om ett kreditkort ansöker du också om att få en viss kredit, som sätter gränsen för hur mycket pengar du kan göra av med. Kommer du upp till den summan kan du behöva betala dina inköp innan du kan använda kortet igen. Kreditkort kan vara smidiga eftersom du inte måste hålla koll på hur mycket pengar du har på kontot hela tiden. Du får också en bra översikt i slutet av månaden och kan se vad du lagt dina pengar på. Det blir också lätt att jämföra olika månader med varandra. Villkoren för kreditkort kan se olika ut. Viktigt när du ska välja kreditkort är att hålla koll på räntan. Vissa kreditkort låter dig betala i slutet av månaden utan att betala någon ränta, medan det tillkommer ränta för den del av betalningen du skjuter upp. Andra kreditkort har ränta oavsett när du betalar.

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort kan också kallas för bankkort, eftersom det oftast är banker som ger ut den här sortens kort. När du använder ett debetkort dras pengarna direkt från ditt konto. Ibland kan det vara upplagt så att pengarna reserveras några dagar innan köpet går igenom och pengarna dras, men även då blir pengarna otillgängliga för dig så fort du gjort ett köp. Fördelen med den här sortens kort är att du inte kan göra av med mer pengar än du har. En nackdel är att det inte finns någon flexibilitet och att det kan vara stressande att hela tiden hålla koll på bankkontot.

Andra alternativ

Det kan även finnas andra alternativ, till exempel olika sorters kombinationskort där du kan välja om du vill använda kortets kreditfunktion eller om du vill att pengarna ska dras direkt från ditt bankkonto.


Lämna en kommentar